Emotioneel leiderschap volgens Daniel Goleman
Als je jouw werknemers of teamleden wil inspireren en begeleiden om succes te halen, dan moet je emotioneel leiderschap toepassen. Lees er alles over in dit artikel!
Leiderschap is één van de belangrijkste vaardigheden die mensen moeten bezitten als ze met een team werken. Ze willen anderen motiveren. Daarom moeten het vermogen bezitten om te inspireren en te sturen. Dat is immers de sleutel om elk doel te bereiken. Er zijn vele manieren om dit te doen. Emotioneel leiderschap is echter de meest doeltreffende manier.
Daniel Goleman, Richard Boyatzis en Annie McKee hebben dit begrip voor de eerste keer gebruikt in hun boek Primal Leadership. In dit boek hebben ze het over zes stijlen van emotioneel leiderschap. Elke stijl is handig in een specifieke situatie. Het goede nieuws is echter dat je met voldoende inspanning en inzet alle stijlen kan ontwikkelen.
Toch is emotioneel leiderschap niet de enige manier om een team te sturen. In dit artikel leggen we uit wat emotioneel leiderschap echt is. We bespreken ook de voornaamste voor- en nadelen in een rationelere context.
Wat is emotioneel leiderschap?
De leiderschapstijlen die Goleman, Boyatzis en McKee beschreven hebben, zijn anders dan wat andere auteurs beschrijven. Ze hebben een enorme impact op de emoties van de mensen die ze toepassen.
Elke stijl beïnvloedt de manier waarop een team zich voelt en zich gedraagt. Afhankelijk van de resultaten die het team wil bereiken, zal een bepaalde stijl dus doeltreffender zijn dan een andere.
Eén van de belangrijkste begrippen in het boek Primal Leadership is dat de beste keuze van een stijl van emotioneel leiderschap niet bestaat. Elke stijl heeft meerdere voordelen en bezit ook verschillende kenmerken die misschien niet bij alle situaties passen.
De leider moet deze kenmerken dus kennen zodat hij kan kiezen welke stijl hij moet toepassen. Hij moet ook in staat zijn om ze allemaal onder de knie te krijgen. Dat is namelijk nodig om voor elke situatie de beste stijl te kiezen.
Dit zijn de zes stijlen:
- Gezaghebbend
- Coaching
- Verwant
- Democratisch
- Dwingend
- Stimulerend
Elke stijl heeft dus heel verschillende kenmerken. Toch zijn ze allemaal gebaseerd op het begrijpen van de emoties van andere mensen. Dat is ook precies de waar de term “emotioneel leiderschap” vandaan komt.
Is het echter altijd goed om één van deze zes stijlen te gebruiken om een groep te leiden? Het antwoord is afhankelijk van de omstandigheden waarmee jij als leider geconfronteerd wordt.
De voor- en nadelen van emotioneel leiderschap
Net als bij elke andere vaardigheid of aanpak heeft deze vorm van leiderschap zowel een negatieve als een positieve kant. Laten we de belangrijkste even bekijken. Ze zullen ons helpen beslissen of het wijs is om onze toevlucht te nemen tot emoties of dat het beter is om in een gegeven situatie een meer logische en minder empathische aanpak te gebruiken.
De voordelen
Je kan niet ontkennen dat een groep leiden met emotionele intelligentie vele voordelen biedt. Op die manier leiden zal bijvoorbeeld helpen om een evenwicht te vinden tussen de doelstellingen halen van het bedrijf en stevige werkrelaties scheppen.
Dit kan inhouden dat je in zekere mate de doeltreffendheid opoffert. Het welzijn en het geluk van de werknemers zal echter absoluut stijgen.
Anderzijds zal een goede leider in staat zijn om de goede eigenschappen van het team te versterken. Het gebruik van deze stijlen van leiderschap zal anderen helpen om hun talenten te ontwikkelen. Ze zullen zich ook op beroepsvlak verder ontwikkelen. Bovendien zal het ervoor zorgen dat jouw werknemers meer gemotiveerd zijn. Dit is voor elk bedrijf essentieel.
De nadelen
Het is mogelijk dat de toepassing van emotioneel leiderschap niet in alle situaties de beste keuze is. Soms kan het zelfs negatieve gevolgen hebben. We geven enkele voorbeelden:
- Het kan ervoor zorgen dat de leider op een impulsieve manier handelt: Dit kan de vooruitgang van het bedrijf belemmeren. Het besturen van een onderneming vereist in het algemeen een rationelere aanpak.
- Het kan voor problemen zorgen op vlak van zelfcontrole: In bepaalde gevallen moet een leider zware beslissingen nemen die emotioneel moeilijk kunnen zijn. Als een leider te empathisch is, kan dit een invloed hebben op het totale project van het bedrijf.
- Het vertraagt of beïnvloedt de resultaten: Een leider moet zich uitsluitend op de doelstellingen van de onderneming focussen. Iemand die zich te veel zorgen maakt over de emoties van anderen, zal het hiermee echter uitermate moeilijk hebben.
- Het kan emotionele schommelingen veroorzaken: Tenslotte kunnen overdreven empathie en verbinding met de eigen emoties de gemoedsstemming te veel beïnvloeden. Een leider moet in het algemeen een voorbeeld van kracht en stabiliteit zijn.
Meestal zal het toepassen van één van de zes stijlen van emotioneel leiderschap gunstig zijn voor het bedrijf of voor een team. Soms is het echter nodig te evalueren of dit in het belang van de werknemers en de doelstellingen van het bedrijf is. Net als de meeste dingen in het leven is het antwoord niet zo eenvoudig.