Emoties die je immuunsysteem verzwakken
Heb je het erg moeilijk als je je door stress, angst of verdriet overmeesterd voelt? Zo ja, dan is het waarschijnlijk dat je je ook vermoeider voelt, zonder veel kracht. Dat komt omdat er bepaalde emoties zijn die je immuunsysteem verzwakken , waardoor je kwetsbaarder wordt voor het ontwikkelen van bepaalde ziekten.
Dit betekent echter niet dat je op een gegeven moment plotseling diabetes kunt krijgen of de diagnose fibromyalgie, hoewel de kans wel toeneemt. Het goede nieuws is dat factoren, zoals psychologische therapie, dit risico omkeren en niet alleen je emotionele welzijn maar ook je lichamelijke gezondheid verbeteren.
Het is duidelijk dat wat je denkt en voelt je beïnvloedt. Inderdaad, jij bent in feite wat er in je leven met je gebeurt. Daarom kan weten hoe je deze toestanden van emotioneel ongemak kunt reguleren, beheren en onder ogen zien alles veranderen, en een betere kwaliteit van leven bevorderen.
Emoties spelen een belangrijke rol bij het reguleren van lichaamssystemen die de gezondheid beïnvloeden.
De emoties die je immuunsysteem verzwakken
Uit onderzoek in 2018 bleek dat het ervaren van negatief gestemde emoties de werking van het immuunsysteem beïnvloedt. Een studie (Engelse link) van de Pennsylvania State University (VS) legde uit dat sommige toestanden, zoals aanhoudende angst, een algemene ontstekingsreactie opwekken.
In deze studie legden Jennifer E. Graham-Engeland en collega’s uit dat het ontstekingsproces optreedt als onderdeel van de immuunrespons. Het is vergelijkbaar met wanneer je lichaam reageert op een besmettelijk proces, een gebroken bot, of een huidwond.
Je hersenen detecteren, in het geval van emotioneel ongemak, een bedreiging, iets om zich tegen te verdedigen, en activeren dat ontstekingsmechanisme.
Het is vrij duidelijk dat wat er in je geest gebeurt een onmiddellijk effect heeft op je gezondheid. Maar er is nu steeds meer bewijs voor hoe factoren als stress of verdriet de hersenactiviteit veranderen en de immuniteit op lange termijn verzwakken.
Biomarkers in het bloed: lijden laat een spoor na
De onderzoekers ontdekten dat als iemand dag in dag uit met zorgen, verdriet of angst omgaat, er iets in zijn lichaam verandert. Een eenvoudige bloedtest volstaat om te zien hoe de biomarkers van ontsteking verhoogd raken.
Je lichaam reageert op emoties met een negatieve valentie. Als een lage stemming zich dagen of weken voortsleept, nemen je hersenen dat waar als iets waar je lichaam iets aan moet doen. Dan wordt het beschreven ontstekingsproces geactiveerd. Als je geen verlichting vindt en de angst voortdurend aanhoudt, verzwakt je immuunsysteem.
Een zwak immuunsysteem dat gepaard gaat met psychisch ongemak doet het risico op hart- en vaatziekten toenemen. Bovendien kunnen diabetes of zelfs auto-immuunziekten opduiken.
De emoties die je ziek maken
Nu je weet dat er emoties zijn die je immuunsysteem verzwakken, wil je waarschijnlijk ook weten wat ze zijn. In feite heb je misschien al een vermoeden welke het zijn. Het zijn de soorten die meestal optreden op die momenten dat het leven wat meer pijn doet en je je kwetsbaarder voelt. Momenten waarop emoties je bezwaren en je uiteindelijk ziek maken.
- Aanhoudende droefheid.
- Boosheid, gevoelens van dreiging en angst, en het obsessieve idee dat alles mis gaat.
- Voortdurende stress die wekenlang aanhoudt.
- Prikkelbaarheid en frustratie die in de loop van de tijd aanhoudt.
Dat zijn het soort emoties dat je immuunrespons beïnvloedt.
In feite vermoedden de onderzoekers dat er een verband kan zijn tussen de prefrontale cortex en het immuunsysteem. Dat verband zou beheerst worden door een complex hormonaal systeem, zoals de hypofyse, de hypothalamus en de bijnieren.
Therapie stelt je niet alleen in staat complexe toestanden zoals angst, verdriet of stress beter te beheersen. Het verbetert ook je lichamelijke gezondheid en de immuunrespons van je lichaam.
De werking van schadelijke emoties omkeren
Ongereguleerde emoties kunnen je ziek maken. Ze verhogen je gevoeligheid voor verkoudheid, griep, of verlammende hoofdpijn. Ze verhogen ook je risico op een hartaanval als je een levensstijl aanhoudt die gedomineerd wordt door stress en voortdurende druk.
Het goede nieuws is echter dat er mechanismen zijn om de ontstekingsreactie van je lichaam te verminderen. Een daarvan is psychologische steun. Een studie (Engelse link) van de San Diego State University (VS) analyseerde 56 gerandomiseerde klinische proeven met meer dan 4.060 deelnemers.
Ze ontdekten dat cognitieve gedragstherapie de immuniteit van de patiënten verbeterde. In feite werd de index van cytokinen of pro-inflammatoire markers verlaagd.
Buiten de klinische aanpak kan het geen kwaad dat je je eigen strategieën gebruikt wanneer je merkt dat je gegrepen wordt door ongemakkelijke emoties. Sommige technieken, zoals probleem oplossen, stellen je in staat onder ogen te zien wat je zorgen baart. Op die manier voorkom je dat je in je problemen verzuipt.
Door ontspanning, meditatie, of basis strategieën voor emotionele regulatie in je dagelijkse routine op te nemen, kun je deze situaties verminderen en beter kanaliseren. De sleutel is om te handelen en niet los te laten. Je moet leren hoe je de pijn van het leven kunt hanteren, zodat je gezondheid niet achteruit gaat.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Graham-Engeland JE, Sin NL, Smyth JM, Jones DR, Knight EL, Sliwinski MJ, Almeida DM, Katz MJ, Lipton RB, Engeland CG. Negative and positive affect as predictors of inflammation: Timing matters. Brain Behav Immun. 2018 Nov;74:222-230. doi: 10.1016/j.bbi.2018.09.011. Epub 2018 Sep 11. PMID: 30217538; PMCID: PMC6289783.
- Shields GS, Spahr CM, Slavich GM. Psychosocial Interventions and Immune System Function: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Clinical Trials. JAMA Psychiatry. 2020;77(10):1031–1043. doi:10.1001/jamapsychiatry.2020.0431