Een zomerliefde: kortstondige passie met een houdbaarheidsdatum?

Sommige liefdes zijn de moeite waard, ook al duren ze maar een zomer. Liefde brengt altijd vreugde en is altijd de moeite waard. Zomerromances geven je ervaring en fungeren soms als een proefrit voor het echte werk. Bovendien laten ze je prachtige herinneringen achter.
Een zomerliefde: kortstondige passie met een houdbaarheidsdatum?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 22 december, 2023

Wie heeft er geen zomerliefde gehad? Je herinneringen aan deze liefdes zijn bijna onvermijdelijk verpakt in de tekst van een liedje, de geur van de zee en de smaak van nachtelijke kussen die tot zonsopgang duurden.

Deze zomerliefdes vinden vaak plaats als je een tiener bent. Vanaf dat moment blijven ze voor altijd in je emotionele geheugen. Hoewel hun einde vaak stormachtig is, met een hele reeks turbulente emoties, zijn ze het uiteindelijk altijd waard. In feite leer je veel van deze vluchtige liefdes. Het soort levenslessen dat je niet uit boeken haalt.

Maar zomerliefdes kunnen op elke leeftijd gebeuren, zelfs als je oud en grijs bent. Volgens deskundigen gebeuren ze om heel specifieke redenen. Ten eerste is liefde altijd aantrekkelijker in de zomer. Hoewel je het je misschien niet realiseert, sta je opener en ontvankelijker voor nieuwe ervaringen als je bevrijd bent van de gebruikelijke beperkingen van routine, stress en verplichtingen.

“Zomermiddag, dat zijn voor mij altijd de twee mooiste woorden in de Engelse taal geweest.”

Henry James

Handen vormen een hart

Zomerliefde, ontspanning en een brein dat op zoek is naar emotie

Langere dagen, buitenactiviteiten, gezelligheid, een lager stressniveau, het verlangen om nieuwe dingen te doen … De zomer is magisch.

Zoals Tennessee Williams in zijn werk aangaf, is in de zomer alles intenser. Je emoties zijn in volle bloei en je hart voelt meer bereid om contact te maken met anderen. In feite verklaren meerdere factoren de bruisendheid van zomerliefde.

De tijd staat stil en alleen het heden telt

Als de zomer komt, wil je geest maar twee dingen: zich losmaken van je zorgen en niet denken aan wat er in september of oktober zou kunnen gebeuren. In feite begin je, bijna zonder dat je het doorhebt, het buitengewone proces van eenvoudigweg focussen op het hier en nu in praktijk te brengen.

Dit soort benadering betekent dat je geneigd bent om dingen heel anders waar te nemen en te verwerken. Je staat meer open voor ervaringen. Je geniet van de kleine dingen. Zelfs het eten smaakt beter.

Bovendien heeft je geheugen de neiging om zich stevig te verankeren in bepaalde ervaringen. De geur van zonnebrandcrème doet je denken aan het strand en de geur van popcorn doet je denken aan de kermis en je eerste kus met je zomerliefde.

Dingen zijn intenser in deze tijd van het jaar en je hersenen zijn meer geneigd om verliefd te worden.

Neurochemie

In de zomer verandert bijna alles. Je voelt je meer ontspannen. Je bent meer geïnteresseerd in wat er om je heen gebeurt. Je lichaam houdt van de zon en je voelt je meer open en bereid tot sociale contacten. Dit alles kan het gemakkelijker maken om verliefd te worden. Er is echter nog een fascinerend feit.

Een ontspannen brein is een gelukkig brein. Dit betekent dat er meer endorfine, serotonine en dopamine vrijkomt. Het soort neurochemie dat je uitnodigt om contact te maken met anderen. Daarom vloeien relaties vaak spontaner in de zomer, een tijd die op zichzelf al meer gericht is op ontspanning.

Zomerliefdes zijn als champagnebubbels. Ze zijn intens, duizelingwekkend en geven je een goed gevoel. Op hun beurt dragen je hersenen bij door voortdurend oxytocine en noradrenaline vrij te geven.

A couple by the sea, showing a summer romance.

Blijft zomerliefde ooit duren?

Er zijn van die zomers waarin je leeft alsof je in een andere dimensie zweeft. Er is geen verleden of toekomst, alleen het heden, dat overloopt van emotie, magie en intense gevoelens. Er zijn geen zorgen, alleen het plezier van het hier en nu ervaren met je zomerliefde. Deze perfecte balans is echter voorbij als de zomer ten einde loopt.

De magische betovering wordt verbroken als je weer terug moet naar je gebruikelijke verplichtingen. Je moet waarschijnlijk naar huis en een relatie beëindigen die op de een of andere manier al vanaf het begin een houdbaarheidsdatum had. Maar is dit altijd zo? Zijn alle zomerliefdes slechts vluchtige ervaringen?

Gezonde en schadelijke zomerliefdes

Niet aan alle zomerliefdes komt een einde. Sommige worden zelfs volwassen en groeien uit tot stabiele en gelukkige relaties.

Toch eindigen deze zomerliefdes meestal samen met de eerste stormen van de herfst. Bovendien zijn sommige pijnlijk en veroorzaken echt verdriet, of je nu een tiener of een volwassene bent.

Daarom moet je jezelf een paar duidelijke richtlijnen geven om je zomerliefdes beter te beheren

  • Weet vanaf het begin wat je wilt. Ben je op zoek naar een serieuze relatie? Of heb je liever een romance zonder verplichtingen of verbintenissen? Als je een partner hebt, vind je het dan oké om ontrouw te zijn en met de gevolgen om te gaan? Deze punten moet je eerst ophelderen.
  • Een zomerromance kan gezond zijn als je er niet te veel van verwacht en gewoon in het moment leeft. Sommige mensen waarderen deze ervaringen zelfs als ze weten dat ze niet blijven duren.
  • Als je een langdurige relatie wilt, moet je voorzichtiger zijn. Probeer daarom niet emotioneel betrokken te raken bij iemand die niet van plan is om de romance langer dan de zomer te laten duren.

Veel zomerliefdes hebben een happy end. Sommige beginnen spontaan en ontspannen en duren tientallen jaren. Aan de andere kant zijn er ook liefdes die maar een zomer duren, maar voor altijd herinnerd worden. Ontzeg jezelf daarom deze kans niet. Want van iemand houden, hoe kort ook, is altijd de moeite waard.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.