Een veeleisend uurrooster overleven met 5 geheime trucjes

Een veeleisend uurrooster overleven met 5 geheime trucjes
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 05 februari, 2019

Als je een veeleisend uurrooster hebt, dan weet je hoe onmogelijk het lijkt om alles gedaan te krijgen. Werk blijft zich opstapelen. Het kan echt uitputtend zijn.

Wat nog het ergste is, is dat er soms geen enkele manier is om dit soort uurrooster te ontwijken, tenminste niet op korte termijn. Je hebt dus geen andere keuze dan ermee om te gaan, ook al is het niet gemakkelijk.

Dagelijks een uitputtend tempo aanhouden kan gemakkelijk een goede gemoedstoestand verwoesten. Het kan ook vermoeidheid veroorzaken. Moe zijn kan dan leiden tot prikkelbaarheid, loomheid en een gebrek aan motivatie. Bovendien kan het de prestaties beïnvloeden. Het leven wordt dan beetje bij beetje een sleur.

“Werk zonder liefde is slavernij.”

-Moeder Theresa-

De situatie kan nogal grimmig lijken maar je hoeft niet te wanhopen. We geven je hier enkele tips. Hiermee kan je jouw veeleisend uurrooster op een betere manier overleven.

Alles heeft te maken met het gebruik van enkele praktische strategieën die je gemakkelijk kan toepassen. Ze zullen je leven niet volledig veranderen maar ze zullen je wel helpen om die drukke dagen aan te kunnen. Ontdek de volgende tips en leer meer…

Hoe kan je een veeleisend uurrooster overleven?

1. Verander jouw perspectief

Jouw perspectief veranderen is één van de geheimen waarmee je een veeleisend uurrooster kan overleven. Het is gemakkelijk en erg menselijk om over dingen te klagen. Als je echter in geklaag blijft steken, dan zal daar niets goed uit voortkomen. Integendeel, elke dag zal minder draaglijk lijken.

Verander jouw perspectief

Het beste wat je kan doen in deze situatie is onthouden dat alle ervaringen ons iets leren en een kans zijn om te groeien. Als je erin slaagt om de juiste manier van denken te verwerven, dan kan je profiteren van moeilijke perioden. Het geheim is dat je de kans moet herkennen in plaats van te klagen.

2. Stel spontaan daden van vriendelijkheid

Het lijkt misschien tegenstrijdig. Er is echter niets dat jou meer kan helpen om een probleem aan te pakken dan het helpen van anderen. Deze strategie zet jouw probleem op zijn kop.

Het vormt het om in iets positievers. Bovendien is het een kans om jezelf te tonen hoe sterk je bent. Je kan aan jezelf bewijzen dat je in staat bent om meer te geven en meer te doen.

Een veeleisend uurrooster overleven is veel gemakkelijker als je op de goede wil van de mensen rond jou kan rekenen. Maak dus gebruik van elke kans die je krijgt om anderen met vriendelijkheid te behandelen.

Dit kunnen gebaren, woorden of daden zijn waarmee je op een bepaalde manier anderen helpt. Vroeg of laat zal je merken dat je vervuld bent van goede energie.

3. Verbeter de kwaliteit van je vrije tijd

Onthoud dat je meer van jezelf eist dan normaal. Dat betekent dat je jezelf sneller uitput. Dit geldt zowel op intellectueel, lichamelijk als emotioneel vlak. Om diezelfde reden moet je dus ook bedenken hoe je de kwaliteit van je vrije tijd kan verbeteren. Je hebt de juiste tijd en ruimte nodig als je jouw energie terug wil krijgen.

Verbeter de kwaliteit van je vrije tijd

Bescherm je tijd net als een leeuwin haar welpen. Als je slechts één uur hebt, probeer dat uur dan echt maximaal te gebruiken. Niets en niemand zal jouw rust verstoren. Besteed dit klein beetje tijd aan activiteiten die jou echt ontspannen.

Ze moeten ervoor zorgen dat jij je op je gemak en gelukkig voelt. Gebruik deze tijd niet voor dingen die als druk voelen. Dit is de enige manier waarop je erin zal slagen een evenwicht te vinden tussen jouw energie en jouw verantwoordelijkheden.

4. Let op jouw voedingspatroon

Jouw voedingspatroon heeft alles te maken met je gemoedstoestand en je energie. Een goed voedingspatroon is absoluut noodzakelijk om een veeleisend uurrooster en een snel tempo te overleven.

We hebben het niet over meer eten maar beter eten. Eén van de neveneffecten wanneer je te veel te doen hebt, is dat jij je eetgewoonten verwaarloost. Laat dat niet gebeuren!

Goed eten betekent dat je per dag drie volledige maaltijden en twee snacks eet. Volg ook het oude gezegde en eet een ontbijt als een koning, een lunch als een prins en een avondmaal als een arme ziel.

Het is belangrijk dat je volledige en voedzame voedingsmiddelen eet. Drink ook minder koffie. Neem altijd een stukje chocolade mee. Wanneer je je dan lusteloos of prikkelbaar voelt, eet je een beetje chocolade.

5. Overwin je angst

Hoe ga je met dit soort situaties om? Jouw enige verplichting is je best doen. Iets anders is onmogelijk. Misschien onderwerp je jezelf aan dit veeleisend uurrooster omdat je ergens bang voor bent. Je bent misschien bang om je baan te verliezen of een belangrijke kans mis te lopen.

Overwin je angst

Wat er ook van zij, haal je prioriteiten niet door elkaar. Het belangrijkste in het leven, dat ben jij en jouw geluk. Als jouw ongelooflijk veeleisend uurrooster een marteling wordt, dan is het tijd om na te denken en een ander pad te volgen.

Probeer ook om enkele positieve elementen in jouw situatie te onderscheiden. Kan je niets positief ontdekken, dan ben je wellicht alleen maar een gevangene van je angst. Laat hem niet winnen.

In om het even welke omstandigheden moet je jouw zelfvertrouwen ontwikkelen. Je mag niet uit het oog verliezen dat de tijd voorbijgaat en dat je het nooit terugkrijgt. Als je je niet goed voelt in jouw situatie of als je je overweldigd en ongemotiveerd voelt, vind dan de kracht om te zeggen “genoeg!”


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.