Eén trein missen... een gemiste kans betekent niet dat de kansen op zijn

Eén trein missen... een gemiste kans betekent niet dat de kansen op zijn

Laatste update: 08 mei, 2018

Hoe vaak heb je al niet aan dat ene ding gedacht dat je kwijtraakte? Of aan de trein die jou voorbijreed? Sommige mensen praten over het verleden, over de personen van wie ze hielden en die ze lieten gaan. Ze praten over de baan die ze niet kregen of de reis die ze konden maken maar niet maakten. Onze verhalen zijn essentieel voor ons heden. Want rond die verhalen bouwen we onze overtuigingen en onze visie op de wereld op. Maar een gemiste kans betekent niet dat de mogelijkheden op zijn.

De dingen die in ons leven gebeuren, vormen ons tot wie we zijn en wat we als mensen zijn. En de verantwoordelijkheid voor wat jou overkomt, ligt bijna altijd bij jezelf. Want tenslotte gaan we door het leven terwijl we voortdurend beslissingen nemen. Op het werk, thuis, bij vrienden… Waarom neem je nu niet eventjes de tijd om na te denken over hoeveel beslissingen je elke dag neemt?

We maken voortdurend een keuze tussen mogelijkheden. Zodra we een beetje levenservaring hebben, kunnen we ons allemaal op een heldere manier de momenten herinneren waarop de wereld leek te stoppen zodra we besloten om ja of nee te zeggen. Soms leek het dan alsof een gemiste kans onze wereld deed instorten.

Nadat je de trein “gemist” hebt… Wat doe je na een gemiste kans?

De teerling is geworpen. En wanneer de dingen mislopen kan je op vele manieren reageren. Je kan met de vinger naar binnen of naar buiten wijzen. Je kan ook de schuld geven aan karma of pech.

  • “Ik heb nee gezegd omdat jij mij het gezegd hebt.”
  • “Jij hebt ervoor gezorgd hebt dat ik mijn vertrouwen kwijtraakte en daarom ben ik niet naar dat interview geweest.”
  • “Ik had de moed niet…”

En zo raak je in een geestelijke strop. Je zit vast op een plaats waar je alleen maar klaagt over één gemiste kans.

Na een gemiste kans is de volgende stap dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je beslissing. Analyseer de dingen en pak de negatieve emoties aan die voortvloeien uit je keuze. De mensen rond jou kunnen hun mening geven en je zeggen hoe ze erover denken. Het is waar, ze hebben het recht jou hun mening te geven maar niet om jou te beoordelen.

Een gemiste kans

Het belangrijkste is dat je kijkt waar je nu bent en je daarop richt. Als je alleen maar naar de trein kijkt die aan de horizon verdwijnt, dan zal je dingen uit het verleden voelen. Maar die kan je niet veranderen. Dat is ook de manier waarop je je heden gaat vullen met negatief geladen gevoelens zoals verdriet.

Maar wanneer je je richt op de dingen die je niet kan veranderen, dan zijn de emoties niet het ergste aspect. Want erger is dat je daar blijft hangen. Je bent dan niet in staat om nieuwe mogelijkheden te zien die even goed of zelfs beter zijn dan de kansen die je misgelopen bent.

De enige echte kans

Ben je een onzeker besluiteloos persoon, dan zal je over deze cruciale momenten nadenken. Als alles rondom jou van jouw reactie op iets afhangt, zullen je gedachten alle kanten uitvliegen. Je emoties zullen dan overnemen. Maar je kan de controle over de realiteit opnemen en jezelf met wijsheid heroriënteren. Bekijk deze inspirerende stukjes wijsheid uit de volkscultuur.

  • “Je creëert je mogelijkheden door erom te vragen.” Shakti Gawain.
  • “Om je slagen spring even snel op mogelijkheden als op besluiten.” Benjamin Franklin.
  • “Mogelijkheden zijn als de zonsopgang. Als je te lang wacht, mis je ze.” William Arthur Ward.
  • “Overwonnen moeilijkheden zijn gewonnen mogelijkheden.” Winston Churchill.

Al deze uitspraken hebben iets gemeenschappelijk. Ze spreken allemaal over ‘mogelijkheden’, in meervoud dus.

Maar aan de andere kant heeft de wereld je verteld dat je op een bepaald moment voor sommige dingen maar één kans krijgt. Misschien heeft iemand je dat ooit gezegd om je te dwingen een beslissing te nemen. Maar… wees voorzichtig. Deze sociale druk kan je verlammen. Het kan je afremmen op het moment dat je een beslissing moet nemen.

“Ik heb tijd verspild, en nu is het moment aangebroken dat de tijd mij verspilt.”

-William Shakespeare-

Jouw grote kans ligt misschien precies waar jij nu bent

Napoleon Hill heeft deze woorden opgeschreven. Hij was één van de eerste auteurs van zelfhulpboeken. Deze gedachte werkt misschien niet bij iedereen of in elke situatie. Maar het is toch een goed beginpunt. Een trein missen – een gemiste kans – is niet het einde van de wereld. Maar het zal een pijnlijk lange wachttijd worden als je daar alleen maar blijft staan en naar de vertrekkende treinen kijkt, in plaats van op zoek te gaan naar de treinen die aankomen.

Zelfs al heb je een kans gemist, dan heb je nog steeds dit:

  • De keuzes die je overwogen hebt.
  • Het advies waarnaar je geluisterd hebt.
  • De waarde die je aan je eigen beslissing geeft.
  • Het vermogen om verantwoordelijkheid te nemen voor je acties.
  • Het vermogen om opnieuw op te bouwen na een gevoel van leegte en dat je iets mislopen bent.
  • De les die je geleerd hebt.
  • De kans om vooruit te kijken naar wat je in de toekomst in een gelijksoortige situatie zal doen.
Een gemiste kans

We missen allemaal treinen. Soms kies je een andere trein. Of je raakt afgeleid en komt niet op tijd aan. Of je struikelt wanneer je opstapt. Misschien sliep je nog, toen de trein ‘s morgens vroeg vertrok.

Maar onthoud dit: het belangrijkste is niet de trein die vertrekt. Maar belangrijk is wat jou bijblijft zodra de trein weg is en wat jij er achteraf mee doet.

“Leiders houden hun blik op de horizon gericht, niet alleen op het eindpunt.”

-Warren Bennis-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.