Een SWOT-analyse uitvoeren: hoe moet je dat precies doen?

Een SWOT-analyse uitvoeren: hoe moet je dat precies doen?

Laatste update: 11 december, 2018

Een SWOT-analyse is ook wel bekend als een SWOT-matrix. Het is een instrument waarmee je de toestand van een bedrijf kan analyseren. Je kan het ook gebruiken in instellingen, bij projecten of bij mensen. Het ontleedt ook zowel de interne kenmerken als de externe situaties.

Dit instrument laat jou de werkelijke omstandigheden kennen waarin een organisatie zich bevindt. Bovendien geeft dit middel jou de mogelijkheid om een strategie te plannen voor de toekomst. Hoe kan je een SWOT-analyse uitvoeren?

Wanneer je een SWOT-analyse wilt uitvoeren, dan is het nodig dat je inziet wat het ons zal bieden: een evenwicht in de krachten. Aan de ene kant zullen zich de zwaktes en de bedreigingen bevinden. De sterktes en de mogelijkheden zullen aan de andere kant staan.

We moeten ook onthouden dat een SWOT-analyse alleen maar een statisch model is van de situatie op een bepaald tijdstip. Dit betekent dat het dus niet iets is dat een lange tijd duurt. Afhankelijk van de omstandigheden kan het veranderen.

Wanneer je een SWOT-analyse uitvoert, moet je eerst een doelwit selecteren dat je wil ontleden. Het kan een bedrijf, een instelling, een project of zelfs een persoon zijn.

Zodra het doelwit gekozen is, zal je een interne analyse uitvoeren vóór je een externe analyse doet. De verkregen gegevens zal je daarna in een matrix zetten. Deze matrix zal je de mogelijkheid bieden om de situatie van het ontlede onderwerp te evalueren. Je kan dan goede beslissingen nemen.

Hoe voer je een SWOT-analyse uit?

Een interne analyse

Een interne analyse

Tijdens de interne SWOT-analyse moet je met twee factoren rekening houden: sterktes en zwaktes. De sterktes zijn die eigenschappen die een voordeel bieden. Als we een bedrijf analyseren, dan moeten we de beschikbaarheid van kapitaalmiddelen ontleden.

We zullen onder andere ook de werknemers, de activa en de kwaliteit van het product onderzoeken. Dit maakt het mogelijk te zien of de sterktes van het bedrijf het een competitief voordeel laten winnen op zijn concurrenten.

Anderzijds omvatten de zwaktes alles wat het bedrijf belemmert of beperkt. Voorbeelden van zwakke punten kunnen energiebronnen, bekwaamheden of houdingen zijn. Zwaktes zijn alleen interne problemen. Ze moeten geïdentificeerd en verwijderd worden.

Een externe analyse

Een organisatie of een persoon kan niet buiten zijn omgeving bestaan. De interne SWOT-analyse zou dus geen volledige analyse zijn. Het verklaart immers niet hoe het doelwit zich verhoudt tot de externe omstandigheden.

Om die reden moeten we de volgende stap zetten en een externe analyse uitvoeren. Het zal je helpen om vast te stellen welke kansen en bedreigingen er binnen de context bestaan. De eerste stap om die te ontdekken is op zoek gaan naar elementen die jij in verband kan brengen met de organisatie.

Kansen zijn positieve factoren. Bedreigingen zijn negatieve. De omgeving verschaft de kansen. Zodra ze geïdentificeerd zijn, kan de organisatie ze in zijn voordeel gebruiken. Anderzijds zijn bedreigingen die elementen die de organisatie kunnen tegenwerken. Als het er op aankomt, dan het dus nodig zijn om een geschikte strategie te ontwerpen om deze elementen aan te pakken.

Het opstellen van de SWOT-matrix

Zodra je deze stappen afgewerkt hebt, moet je alle gegevens in een twee op twee matrix plaatsen. Grafische gegevens kunnen ons helpen om het beter te visualiseren. Gebruik verschillende punten of stippen om elk element uit de vorige twee analyses een plaats te geven. In dit deel van het proces zal dit helpen.

Een SWOT-analyse

 

Wanneer je de gegevens in een matrix plaatst, moet je de sterktes en kansen aan één kant zetten. Dit zijn de positieve aspecten van ons bedrijf en van de omgeving. Die zullen mogelijkheden bieden. Ze tonen ons welke acties we moeten ondernemen of welke beslissingen we moeten nemen.

De andere kant van de matrix zal ons de beperkingen tonen. Die zullen bepaald worden door een combinatie van zwaktes en bedreigingen. We kunnen deze beperkingen beschouwen als waarschuwingen.

De matrix verschaft ons ook een derde combinatie. Die worden door de diagonalen gevormd. De combinatie van sterktes en bedreigingen zijn risico’s. De combinatie van zwaktes en kansen zijn uitdagingen. Zowel risico’s als uitdagingen tonen de weg die je moet volgen. Ze zijn bepalend voor toekomstige acties.

Beslissingen nemen

Nu ben je dus op dit punt gekomen. Je hebt jouw SWOT-analyse afgewerkt. Het enige wat je nog moet doen, is de resultaten van de matrix evalueren en goede beslissingen nemen. Het volledige proces is gebaseerd op het nemen van beslissingen.

Je zal specifiek de nodige informatie moeten verzamelen om rationele en objectieve beslissingen te nemen. De SWOT-analyse kan je ook helpen om toekomstige strategieën te ontwerpen.

Mensen voeren deze analyse uit om nauwkeurige beslissingen te nemen. De resultaten zullen echter vooral afhangen van de kwaliteit van de informatie. Afhankelijk van hoe goed de informatie uit de interne en de externe analyses is, zal je minder kans lopen om de verkeerde beslissingen te nemen.

Je bent nu klaar om jouw eigen SWOT-analyse uit te voeren. Als je verder wil gaan, kan je ook altijd een CFIE analyse uitvoeren (Correct, Face, Improve, Explore). Die analyse bestaat uit vier aspecten: corrigeren van zwaktes, bedreigingen onder ogen zien, sterktes in stand houden en kansen onderzoeken. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.