Een kind baren: het grootste gebaar van liefde voor een vrouw

Een kind baren: het grootste gebaar van liefde voor een vrouw

Laatste update: 09 november, 2017

Sommigen zeggen dat het baren van een kind hetzelfde is als een blind date, waar de moeder er, eindelijk, achter komt wie de persoon is die de liefde van haar leven zal zijn. Er zijn een paar gebaren, zoals een kind baren, die tegelijkertijd pijnlijk en heilig zijn en vol geweldige emoties zitten. Het is inderdaad een cruciaal moment, en een moment dat speciale behandeling vereist. Als de conceptie een gebaar van liefde was, dan zou de bevalling net zo warm en liefdevol moeten zijn.

Elk jaar wordt rond zestien mei de ‘World Week for a Respectful Childbirth’ gevierd. Een gegeven waar we rekening mee moeten houden en waar de wereldgezondheidsorganisatie ons ook voor waarschuwt, is dat steeds meer vrouwen in de laatste paar jaar klagen dat er te veel protocol komt kijken bij de geboorte van een kindje, en dat dit niet altijd even zorgzaam gaat, en soms zelfs vrij traumatisch kan zijn.

Geen enkele vorm van pijn is zo intens als het baren van een kind, en ook geen liefde zo diepgaand en puur als de liefde die een moeder voelt voor die pasgeboren baby die zojuist ter wereld is gekomen.

Nils Bergman is een kinderarts en neonatoloog die vooral bekend staat om zijn studies op het gebied van perinatale neurowetenschap. Volgens Bergman zijn de eerste duizend minuten van het leven van een baby ongetwijfeld het meeste belangrijke moment om een juiste hechtingsband op te bouwen tussen moeder en kind. Als de moeder en het kind in deze minuten veel stress ervaren, dan zou dit de kwaliteit van die eerste indruk op de pasgeborene negatief kunnen beïnvloeden.

Het moment waarop er een nieuw kindje ter wereld komt, zou dan ook een zeer zorgzaam gebaar van liefde moeten zijn. Wij nodigen je uit om hier even over na te denken.

Schilderij Van Een Zwangere Vrouw En Die Moet Binnenkort Een Kind Baren

Een kind baren: de pijn, emoties en medische protocols

Het moment waarop een kind gebaard wordt is voor zowel de moeder als het kind zeer kritisch. Er rekening mee houdend dat vrouwen tegenwoordig over het algemeen later aan kinderen beginnen, kunnen we daarnaast ook zien dat het niveau van medische aandacht en de voorzorgsmaatregelen die worden getroffen, lang niet voldoende zijn om een bevalling zonder complicaties te garanderen.

Het is gelijk al duidelijk dat de zorg en steun van medische deskundigen in erkende medische centra van essentieel belang hoort te zijn. Toch hebben meerdere vrouwen hierover geklaagd en waarschuwt ook de wereldgezondheidsorganisatie hier ons al meerdere jaren voor. Hieronder leggen we enkele belangrijke aspecten uit aangaande de medische aandacht die aanwezig zou moeten zijn bij een bevalling, en het zou verstandig zijn om deze aspecten in het achterhoofd te houden.

Bevallingen worden steeds minder respectvol

Michel Odent, een welbekende verloskundige en voorstander van een respectvolle bevalling, herinnert ons eraan dat ‘een bevalling liefde is en het ideaal zou zijn om ervoor te zorgen dat de moeder en het kind gelijk vanaf het begin van dit gevoel kunnen genieten”. Wat we in de afgelopen jaren echter steeds vaker zien, is het volgende:

  • Er worden steeds meer keizersnedes uitgevoerd. Volgens officiële gegevens, wordt bijna 21% van alle bevallingen op deze manier uitgevoerd (vergeet niet dat een keizersnede een vervanging is voor een vaginale bevalling in het geval dat er een risico bestaat dat de moeder of het kindje de bevalling niet zullen halen).
  • Veel vrouwen geven aan dat ze zich absoluut niet op hun gemak voelden tijdens hun bevalling: Ze worden blootgesteld aan veel te veel deskundigen die hen op allerlei manieren aanraken, onder toezicht gehouden, geschoren, gedwongen te bevallen door middel van synthetische oxytocine of door in een lithotomie-positie te worden gelegd. Doordat ze worden onderworpen aan al dit soort gevoelloze protocols, ervaren sommige vrouwen erg veel stress tijdens hun bevalling.
Schilderij Van Een Zwangere Vrouw Met Allemaal Vrouwen Om Zich Heen

Natuurlijk, heeft elke vrouw haar eigen en unieke ervaring gehad. Veel vrouwen zullen er alleen maar van hebben genoten, maar helaas zijn er ook sommigen die alleen maar teleurstellende herinneringen hebben, waarin hen, bijvoorbeeld, zo iets simpels als het huid-op-huidcontact met hun pasgeborene werd ontzegd.

Respectvolle bevallingen: ten gunste van de emotionele band tussen moeder en kind

Een kind baren is een pijnlijke en magische gebeurtenis die, tegelijkertijd, geleid wordt door allerlei hormonen en neurotransmitters die een zeer specifiek nut hebben. We moeten er rekening mee houden dat er zich, op cerebraal niveau, een neurobiologisch scenario voordoet dat bedoeld is om de moeder te helpen om dat eerste contact met haar kindje te maken, zodat er een goede band tussen de twee kan ontstaan.

Een kind baren houdt niet alleen in dat er een kindje ter wereld wordt gebracht, maar ook dat er een nieuwe moeder ter wereld komt.

Als een vrouw veel stress ervaart of bang is, kan dit bijvoorbeeld de kwaliteit van haar melk aantasten. Als de baby, op zijn beurt, ook lijdt onder deze stress, en als hij te vroeg bij zijn moeder wordt weggehaald, dan kunnen er hierdoor kleine metabolische en cognitieve veranderingen worden opgewekt.

Ons DNA verwacht dat moeder en kind na de bevalling gelijk met elkaar zullen worden herenigd, en als dit niet gebeurt, dan kan de baby de wereld als ‘vijandig en kil’ interpreteren. Daarom is het het waard om rekening te houden met een aantal richtlijnen die een respectvolle bevalling kunnen verzekeren, waarbij er gebouwd wordt aan een band tussen moeder en kind die gebaseerd is op liefde en een warm welkom

Vrouw Met Een Zwangere Vrouw In Zich En Die Moet Binnenkort Een Kind Baren

Sleutels tot een bevalling die gebaseerd is op liefde

Er bestaan veel verschillende vormen om een kind te baren, en we gaan absoluut niet in op de discussie of het beter is om een natuurlijke bevalling zonder medicatie te ondergaan, een bevalling waar vroedvrouwen bij zijn of in een ziekenhuis waar we zelfs de optie hebben om onze bevalling ‘in te plannen’. Wat vooral belangrijk is, is dat de twee ‘sterren’ van deze geweldige gebeurtenis niet in gevaar worden gebracht: de moeder en het kind.

Elk gezin is vrij om zelf te bepalen hoe zij hun kind ter wereld willen laten komen, maar het kan geen kwaad om deze punten in gedachte te houden:

  • De wereldgezondheidsorganisatie staat achter een ‘humane bevalling’, waarbij vrouwen het recht hebben om zelf te kiezen – zolang er geen sprake is van risicofactoren – in welke positie ze wil bevallen.
  • De moeder zou op een liefdevolle en persoonlijke wijze behandeld moeten worden, zodat ze zich te allen tijde op haar gemak zal voelen.
  • De navelstreng zou niet gelijk geknipt moeten worden. Er is inmiddels bekend dat de navelstreng nog honderden stamcellen, voedingsstoffen en verschillende andere stoffen bevat die gunstig zijn voor de toekomstige ontwikkeling van het kind, en die zelfs kunnen dienen als vaccin.
  • De placenta die de baby beschermt zou ook niet meteen gebroken moeten worden, aangezien dit weefsel nog altijd zuurstofrijk bloed naar het lichaam stuurt. Als het kan, dan is het altijd beter om te wachten tot de placenta op natuurlijke wijze breekt, aangezien de baby zodoende op een veel aangenamere en natuurlijkere manier in staat is om te gaan ademen door zijn longen te gebruiken.
  • De pasgeborene zou onmiddellijk in contact moeten worden gebracht met zijn moeder, huid op huid. En moeder en kind zouden een paar uur op deze manier samen moeten zijn, aangezien dit ervoor zal zorgen dat de baby zo min mogelijk stress ervaart. Bovendien zorgt dit ervoor dat de melkafscheiding kan beginnen, reguleert het de hartslag, lichaamstemperatuur en de bloedsuikerspiegel en versterkt het het immuunsysteem van de baby…
Twee Handen In Water Die Een Moeder Met Haar Kind Vasthouden

Ter conclusie, het baren van een kind is niet alleen een ‘medische gebeurtenis’ die gedefinieerd wordt door een gepast medisch protocol om risico’s of gevaar te voorkomen. We moeten gaan staan voor een respectvolle en zorgzame bevalling, waarbij de band tussen moeder en kind gelijk vanaf het eerste moment bevorderd wordt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.