Een gelukkig kind is een verantwoordelijk kind

Om een verantwoordelijk kind op te voeden, moet je eerst de emotionele steun en zorg bieden waarmee dat kleintje kan opbloeien.
Een gelukkig kind is een verantwoordelijk kind

Laatste update: 21 maart, 2022

 We moeten beginnen met het uitbannen van uitspraken als ‘Die de roede spaart, haat zijn kind’. Deze uitspraken en manieren van lesgeven zijn niet alleen achterhaald, ze zijn ook misleidend, vooral omdat we weten dat lijfstraffen geen gelukkige kinderen opleveren en dat een gelukkig kind een verantwoordelijk kind is.

Het is van vitaal belang om het belang van geluk te gaan internaliseren in de opvoeding van kinderen. Het is de beste manier om ze te laten genieten van kennis en hen te helpen zich te ontwikkelen tot hun volledige potentieel.

Verwar concepten in de opvoeding van een gelukkig kind niet

Als we het hebben over een gelukkig kind, moeten we dit niet verwarren met een verwend kind. Een gelukkig kind is niet iemand aan wie we alles moeten geven.

Meisje met vleugels

Het is duidelijk dat frustratie een deel van het leven is, hoe weinig we dit feit ook leuk vinden. En je kinderen zullen er last van hebben, in ieder geval op bepaalde momenten in hun leven. Gelukkige kinderen zullen echter de nodige hulpmiddelen hebben om elke fase of elk trauma te overwinnen.

Met andere woorden, een gelukkig kind is geen verwend kind. De kleine moet weten waar zijn grenzen liggen en wat hij wel en niet kan. Die kennis hoeft echter niet dramatisch of traumatisch te zijn.

Een kind dat weet dat het geliefd is, dat gelukkig is in zijn omgeving, dat de beperkingen van het leven kan herkennen en accepteren, dit is een persoon die zal opgroeien om verantwoordelijk en bewust te zijn van zichzelf en wat er in zijn omgeving gebeurt.

“We mogen niet toestaan dat iemand van ons weggaat zonder zich beter en gelukkiger te voelen.”

Moeder Teresa

Waarom is een verantwoordelijk kind een gelukkig kind?

We gaan een aantal kenmerken opsommen die een gelukkig kind beschrijven en beschrijven hoe deze hem meer verantwoordelijk maken voor de gebeurtenissen in zijn leven en omgeving:

Een gelukkig kind heeft een beter karakter

Ieder kleintje dat gelukkig is in zijn omgeving ontwikkelt een goed karakter. Dit is heel gezond, omdat het de kleine de begrippen rechtvaardigheid en eerlijkheid beter laat internaliseren.

Het goede karakter van een gelukkig kind geeft hem verschillende deugden

Een kleintje dat opgroeit in een gelukkige wereld leert deugden zoals eerlijkheid, matigheid, liefde, opoffering voor anderen, empathie, vrijgevigheid, nederigheid en het vermogen om te streven naar het overwinnen van bepaalde ongunstige fasen in het leven.

Een gelukkig kind is positiever

Gelukkige kinderen hebben een veel positievere kijk op het leven. Ze zijn proactief en vasthoudend wanneer ze worden geconfronteerd met uitdagingen. Ze werken heel hard om tegenspoed te overwinnen, en ze zijn erg dankbaar.

Een gelukkig kind is ontvankelijker

Bovendien hebben gelukkige kinderen een gezondere relatie met hun ouders. Ze zullen veel ontvankelijker zijn voor liefde, emotionele gehechtheid en communicatie met anderen.

Een gelukkig kind leert meer

Zoals we al zeiden, gelukkige kinderen zijn ontvankelijker. Daarom staan ze meer open voor lessen en kennis. In die zin begrijpen ze voorbeelden beter, letten ze beter op als ze worden aangesproken en luisteren ze naar de verschillende meningen van hun ouders. Ze zijn in staat om goed van kwaad te onderscheiden en hun eigen conclusies te trekken.

Jongen kijkt door raam

Een gelukkig kind onderscheidt prioriteiten

Kinderen die in een gelukkige omgeving leven, leren hun prioriteiten te onderscheiden. Ze weten bijvoorbeeld dat hun toegang tot speelgoed, technologie en beloningen een voorrecht is, nooit een recht. Ze begrijpen de waarde van dingen en respecteren die.

Het kind heeft een geweten

Gelukkige kinderen begrijpen boodschappen goed en weten bovendien goed van kwaad te onderscheiden. Daarom ontwikkelen ze een krachtig geweten. En dit is te danken aan emotionele opvoeding, waardoor ze ontvankelijker en zelfbewuster worden.

Een gelukkig kind weet hoe hij zijn leven moet ontwikkelen

Een gelukkig kind leert belang te hechten aan de prioriteiten van het leven, zoals familie, vriendschap, liefde, altruïsme en solidariteit of waarden en ethiek. Op deze manier zal hij minder gedesoriënteerd zijn, zal hij al vroeg een oordeel ontwikkelen en zal hij voorkomen dat hij in riskant gedrag vervalt.

“Geluk is de zekerheid dat je je niet verloren voelt.”

-Jorge Bucay-

Het is duidelijk dat een gelukkig kind een voller en completer bestaan zal hebben. Maar onthoud, verwar het nooit met bederf, onbeperkte vrijheid of gehechtheid aan materiële dingen. Omdat dit een fout is die tiranniek en afhankelijk gedrag veroorzaakt. Laat kinderen gewoon zichzelf zijn in een emotionele omgeving vol liefde en begrip.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.