Een agressief gesprek vermijden door 5 technieken te gebruiken
Mensen zeggen dat minstens twee mensen met elkaar moeten botsen om een strijd te veroorzaken. Dit betekent dus dat er niet noodzakelijk een verlangen tot een conflict aanwezig hoeft te zijn maar wel de wens om een botsing niet te vermijden. Dat is de reden waarom het belangrijk is dat je leert hoe je een agressief gesprek kan vermijden.
Dit verlangen lijkt onschuldig omdat je er met een passieve houding aan kan voldoen. Het kan er echter voor zorgen dat we deelnemen aan een confrontatie zonder dat we het zelfs beseffen.
Mensen praten om elkaar te begrijpen. Dit is echter moeilijk te verwezenlijken wanneer de focus vooral op passie gericht is. Beide partijen nemen dan een afstandelijke positie in. In die gevallen is het heel belangrijk dat je voorzichtig bent en een agressief gesprek niet aanmoedigt.
Hoe kunnen we een agressief gesprek vermijden? We kunnen dit gemakkelijk doen als we ons bepaalde strategieën eigen maken. We gebruiken die dan wanneer we het gevoel krijgen dat het gesprek verhit raakt.
5 technieken om een agressief gesprek te vermijden
Blijf bij het onderwerp van het gesprek
Vele mensen kennen deze techniek als “de haperende plaat.” Het bestaat eruit dat je jouw standpunt steeds opnieuw herhaalt. Je negeert ook elke bevestiging die dit standpunt niet benadert.
Dit is een manier om het gesprek in een nieuwe richting te voeren. Op deze manier stellen we onszelf gerust en vermijden we dat we in de agressieve valkuilen van de andere persoon trappen.
Deze techniek helpt om agressieve gesprekken te vermijden. Dat komt omdat het helpt om de discussie in rationele termen te laten verdergaan. Je houdt een doel voor ogen.
Wanneer je je op dit doel focust, ben je in staat om elke andere boodschap te neutraliseren. Dat is belangrijk bij boodschappen die jouw emoties raken en die het eigenlijke doel van het gesprek vervormen.
Deel zo weinig mogelijk
Dit is een techniek die vooral doeltreffend is wanneer de andere persoon het gesprek met onrechtstreekse boodschappen vult. Deze boodschappen zijn bedoeld om ons een slecht gevoel te geven. Bij deze techniek houden we onze dialogen zo kort mogelijk om de andere persoon zichzelf specifieker te laten uitdrukken.
Het doel van deze techniek is je helpen om insinuaties te vermijden. De meeste toespelingen zijn immers agressief. Ze veroorzaken vaak verwarring en conflicten. Als je jezelf duidelijk uitdrukt en ervoor zorgt dat de andere persoon begrijpt wat je zegt, dan zal je erin slagen om een agressief gesprek te vermijden.
Onthoud dat je niet altijd gelijk hebt
Tijdens een confrontatie geloven beide partijen vaak dat ze gelijk hebben. Om niet kwetsbaar te lijken uiten beiden vaak beweringen waarvan ze zelfs niet zeker zijn. Houd dus rekening met deze neiging en probeer het onder controle te houden. Dit vermindert de kans op een stijging van de agressiviteit tijdens een conflict.
Geef te kennen dat de andere partij ook gelijk heeft. Dit kan conflicten ontkrachten nog vóór ze beginnen. Wanneer je dit doet, verminder je de kans dat het gesprek in onenigheid eindigt. Je zal dus op deze manier agressiviteit vermijden.
Richt je aandacht op een selectieve manier
Deze techniek heeft te maken met het opzettelijk negeren van de dingen die jou op een of andere manier beledigen of ergeren. Je moet je alleen focussen op de voornaamste aspecten van de discussie. In deze zin is het dus vooral gebaseerd op het negeren van de andere persoon wanneer die zich tegenover jou niet op een gepaste manier uitdrukt.
De andere partij zal snel merken dat hun woorden geen effect op jou lijken te hebben. Ze zullen dan beslissen om het op te geven. Dit is het juiste wat je kan doen. Richt je op positiviteit zodat je het gesprek uit de negatieve put kan halen waarin de andere persoon het probeert te duwen.
Ze kunnen bijvoorbeeld dit zeggen: “Je geeft me nooit aandacht. We hadden afgesproken om vrijdag naar de film te gaan en je was te laat.” Een goed antwoord kan zijn: “Zou je het leuk vinden om vandaag naar de film te gaan en daarna iets eten? Op die manier kan ik het goedmaken.”
Hou de onderwerpen gescheiden
Pas deze techniek toe als de andere persoon begint om jou te beschuldigen. De ideale manier is om eerst op één kwestie te focussen en daarna op de rest. Als je tegelijkertijd op alle onderwerpen let, dan zal je het moeilijker hebben om de juiste strategie te kiezen die je moet gebruiken.
Zonder het te beseffen zal de andere persoon een conflict willen beginnen. Ze zullen ook echt alles doen om jou erin mee te sleuren. Het komt heel vaak voor dat mensen anderen beschuldigen. Ze vallen aan om de andere persoon automatisch te laten reageren.
Het is waar dat de meeste onenigheden gezond en verrijkend zijn. We veranderen ze echter in iets negatiefs wanneer we ons alleen richten op het verdedigen van onze positie. Dit is een fout die tot een agressief gesprek leidt. Uit deze soort gesprekken komt niets goeds!