Drunkorexia: een nieuwe eetstoornis

Drunkorexia: een nieuwe eetstoornis

Laatste update: 05 januari, 2022

Hoewel niet veel mensen op de hoogte zijn van deze nieuwe eetstoornis, is het wel in opkomst. Drunkorexia is een zeer ernstige eetstoornis die in de huidige samenleving voorkomt. Mensen die lijden aan drunkorexia kiezen ervoor om de calorieën die voedsel levert te vervangen door calorieën in alcoholische dranken, met de bedoeling om gewicht te verliezen.

Het niet eten van de juiste hoeveelheid voedsel kan leiden tot een anemisch proces dat op lange termijn ernstige gevolgen kan hebben. Denk aan alle schade die een persoon aan zijn lichaam toebrengt wanneer hij regelmatig grote hoeveelheden alcohol consumeert.

Als je vasten aan de vergelijking toevoegt, is het een recept voor een ramp. Deze aandoening brengt twee grote problemen met zich mee: een eetstoornis en een alcoholverslaving.

Drinken in plaats van eten

Mensen die lijden aan drunkorexia zijn erg bezorgd over hun gewicht. Desondanks geven ze er de voorkeur aan om niet naar een diëtist te gaan, die hen kan laten zien hoe ze de juiste, voedzame diëten kunnen volgen.

Zoals bij elke andere eetstoornis, nemen ze hun obsessie met het verliezen van gewicht tot het uiterste. Ze stoppen met eten en besluiten om in plaats daarvan alcohol te drinken in grote hoeveelheden.

Het belangrijkste doel van mensen met drunkorexia is het verliezen van gewicht door de twee bovengenoemde dingen te doen. Aan de ene kant zijn ze roekeloos met het verminderen van hoeveel ze eten, en aan de andere kant consumeren ze te veel alcohol.

Zij beschouwen dit laatste als een vervanging van hun dieet. Dit kan zo gevaarlijk zijn voor de gezondheid dat het zelfs tot de dood kan leiden.

Dronken man ligt met zijn hoofd op tafel

Comorbiditeit

Deskundigen beschouwen drunkorexia als een niet anders omschreven eetstoornis (NAO) die in veel gevallen hand in hand gaat met boulimia en anorexia. Vaak zorgen deze mensen ervoor dat ze gaan braken om zich te ontdoen van de extra calorieën die alcohol hen kan hebben gegeven.

Er kunnen echter gevallen van drunkorexia voorkomen die geen verband houden met andere eetstoornissen. In principe eet de persoon zeer weinig (en ongezond) en drinkt hij regelmatig alcohol.

Lichamelijke gevolgen van drunkorexia

Het ernstigste gevolg van drunkorexia is het risico op alcoholvergiftiging. Dit kan worden veroorzaakt door een grote hoeveelheid alcohol. Vergeet niet dat mensen alcohol makkelijker en sneller opnemen als ze het op een lege maag consumeren, en dat is precies wat mensen met drunkorexia doen.

Dit kan ertoe leiden dat hun hele organisme instort, omdat het onmogelijk is om uitdroging als gevolg hiervan tegen te gaan. Te veel alcohol drinken kan cirrose en de dood veroorzaken.

Bovendien kan ondervoeding bloedarmoede veroorzaken, wat meestal een duidelijk symptoom is. Een laag gehalte van vitaminen en mineralen kan onder andere amenorroe, spierzwakte, en problemen met in slaap vallen en concentratie.

Hoe meer je drinkt hoe beter je ertegen kan

De moeilijkheid om een verslaving te overwinnen ligt in de groeiende behoefte om meer en meer van de stof te consumeren om het gewenste effect te bereiken. Dit fenomeen staat bekend als ‘tolerantie’.

Zo hadden we de eerste dag maar twee glazen alcohol nodig om een aangenaam gevoel te krijgen. Op de derde dag hadden we er drie nodig. Twee weken later voelden we de behoefte om er vijf te drinken. Dit gaat zo maar door, tot de benodigde hoeveelheden enorm zijn.

Dit fenomeen doet zich ook voor bij drunkorexia. Telkens wanneer iemand dit verslavende gedrag aanneemt, zal hij meer alcohol gebruiken om zijn eetlust te onderdrukken.

Dronken vrouw leunt op tafel

Risico voor de bevolking

Tegenwoordig drinken jongeren steeds meer alcohol. Vaak slaan ze maaltijden over omdat ze weten dat ze ‘s avonds alcohol drinken. Jonge vrouwen zijn degenen die zich meer zorgen maken over hun uiterlijk. Het is echter belangrijk op te merken dat veel jonge mannen ook onzeker zijn over hun identiteit en lichaam.

Daarom moeten ouders alert zijn op mogelijke indicatoren van dit soort gedrag, vooral wanneer hun kinderen zich aan het ontwikkelen zijn. Preventieve voorlichting is essentieel. Het is ook belangrijk om met hen te praten over de negatieve effecten van ondervoeding en alcoholisme.

Behandeling voor drunkorexia

Drunkorexia is een eetstoornis die nog niet in de psychologische handleidingen wordt behandeld. Het zou echter wel in zijn geheel moeten worden behandeld.

Aan de ene kant moet er een klinische en toxicologische controle worden uitgevoerd met bloedtesten, die de medische beroepsbeoefenaars in staat stellen de toestand van de patiënt te leren kennen. Aan de andere kant zijn psychologische therapie en voedingstherapie noodzakelijk.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.