Maak kennis met drie tekenen van onzekerheid in de liefde

Maak kennis met drie tekenen van onzekerheid in de liefde

Laatste update: 14 december, 2018

Verliefd worden op iemand betekent een sprong in het onbekende en jouw intiemste dingen delen. Dat is de reden waarom mensen onzekerheid in de liefde ervaren. Van iemand houden is immers vertrouwen, jezelf laten gaan en jezelf openstellen voor een andere persoon.

Jouw relatie moet een veilige zone zijn waar je jezelf kan uitdrukken en ook jezelf kan zijn. Als dit niet het geval is, dan kan je uiteindelijk vervuld raken van onzekerheden en twijfel. In dit artikel hebben we het over de tekenen van onzekerheid in de liefde die mensen in een relatie kunnen ervaren.

Misschien ontmoet je een persoon die je echt leuk vindt. Je voelt je echter onzeker. Je bent ook bang dat ze jou zullen kwetsen. Dan geef je het op nog vóór je een band tot stand brengt. In dit geval heb jij wellicht ook last van onzekerheid in de liefde.

“Weglopen” van iemand die je net ontmoet hebt, is in feite een duidelijk teken van onzekerheid. Er bestaan echter andere tekenen van onzekerheid in de liefde die onopgemerkt kunnen optreden.

Het eerste teken van onzekerheid in de liefde: controle en jaloezie

Proberen om alles onder controle te hebben is een teken dat je onzeker in de liefde bent. Dit kan te maken hebben met de relatie zelf (de dingen die het koppel samen doet) of met je partner (wat ze wel of niet doen). Sommige mensen hebben de impulsieve behoefte om de controle in handen te nemen om zich niet bedreigd te voelen.

Wanneer iemand zijn partner wil controleren, dan komt dit meestal omdat ze zich onzeker voelen. Een behoefte aan controle kan ook betekenen dat er sprake is van diepere psychologische problemen zoals een obsessieve-compulsieve stoornis.

Controle en jaloezie wijzen op onzekerheid in de liefde

Bovendien komt onzekerheid in de liefde ook tot uiting in de vorm van jaloezie. Jaloezie is het ‘standaard’-signaal van onzekerheid. Mensen die hun partner vertrouwen en zelfvertrouwen hebben, kunnen zich ook nu en dan jaloers voelen. Dit gebeurt bij hen echter minder vaak en niet zo intens.

Een goede manier om jaloezie te voorkomen is ophouden met alle gedragingen te vertonen die eruit voortkomen. Voorbeelden van dit soort gedrag zijn je partner vragen waar ze zijn, wanneer ze ergens zullen aankomen, hun sociale media voortdurend checken enzovoort.

Voortdurend vragen naar uitingen van genegenheid

Je te bewust zijn van de dingen die jouw geliefde doet om je genegenheid te tonen, is ook een teken van onzekerheid in de liefde. Iedereen wil zich graag speciaal en geliefd voelen. Op een obsessieve manier het aantal keren tellen dat jouw partner iets lief doet, is niet normaal.

Er zijn mensen die de dingen meten en vergelijken die hun partner doet om hen liefde te tonen. Ze vragen hun partner zelfs om te zeggen “ik hou van jou” of om hun liefde in hoeveelheden om te zetten.

De mensen die onzeker in de liefde zijn, kunnen ook bepaalde zinnen gebruiken. Dit zijn enkele voorbeelden. “Je houdt niet van mij zoals je van je vrienden houdt” of “Wanneer we alleen zijn, toon je geen genegenheid maar je toont het wel tegenover alle anderen.”

Dit zijn allemaal tekenen van angst, onzekerheid en een laag zelfvertrouwen. Dit soort opmerkingen zijn echter volledig normaal als je ze niet voortdurend maakt of als ze geen spanning creëren.

Dr. Megan McCarthy van de universiteit van Waterloo heeft een onderzoek uitgevoerd. Zij stelt dat mensen met een laag zelfvertrouwen de neiging hebben om hun “behoeften” voor zichzelf te houden zodat ze hun partner niet ergeren.

Dit leidt tot moeilijkheden om een gezonde band te vormen. Uiteindelijk zullen beschuldigingen, kritiek en een gevoel van ongemak de kop opsteken.

Uitingen van genegenheid

Je mening niet uiten en conflicten vermijden

Discussiëren en niet akkoord gaan met je partner is eigenlijk gezond. In feite zijn onenigheden en verschillen noodzakelijk om te begrijpen dat hun behoeften anders zijn dan die van jou.

Vele mensen proberen om elke zinspeling op een ruzie te vermijden. Ze geloven immers dat dit een symptoom van zwakheid is. Het gevolg is dat ze hun mening niet uiten en proberen om alleen maar gesprekken aan te moedigen waarbij ze akkoord zijn met wat hun partner zegt.

Deze gewoonte kan op korte termijn de communicatie bevorderen. Op lange termijn zal het uiteindelijk het koppel schade berokkenen. Een gebrek aan spontaneïteit zal allesbehalve een eind maken aan de onzekerheid. Eigenlijk zal het de situatie erger maken.

Dit alles heeft toch iets goed. De drie tekenen waarover we het hadden, zijn niet alleen handig om onzekerheid in de liefde vast te stellen. Je bewust zijn van deze tekenen en proberen om ze te veranderen kan je zelfs helpen om een eind te maken aan deze onzekerheid.

Een relatie hebben is een goede manier om steun te krijgen. Dit is vooral zo als je bij je partner jezelf kan zijn. Het kan echter ook spanning creëren wanneer er onvoldoende vertrouwen is. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Stackert, R. A., & Bursik, K. (2003). Why am I unsatisfied? Adult attachment style, gendered irrational relationship beliefs, and young adult romantic relationship satisfaction. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/S0191-8869(02)00124-1
  • Kurdek, L. A. (2002). On being insecure about the assessment of attachment styles. Journal of Social and Personal Relationships. https://doi.org/10.1177/0265407502196005
  • Domingue, R., & Mollen, D. (2009). Attachment and conflict communication in adult romantic relationships. Journal of Social and Personal Relationships. https://doi.org/10.1177/0265407509347932

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.