Drie redenen om gelukkig te zijn zonder partner

Drie redenen om gelukkig te zijn zonder partner

Laatste update: 11 april, 2017

Liefde is een van de emoties die we iedere dag kunnen uitdrukken, of we het nu delen met anderen, helpen of houden van degenen die het meest voor ons betekenen. We weten allemaal dat we in sociaal opzicht hebben geleerd om liefde direct te associëren met de ontwikkeling van een romantische relatie. En we hebben geleerd dat als we niet leven volgens die ervaringen, we nooit zullen leren hoe het is om lief te hebben en gelukkig te zijn.

Deze verwachtingen zijn schadelijk voor velen van ons. We denken dat door geen relatie te hebben, we vreemd zijn of gewoon niets te geven hebben. Als we geen partner hebben, associëren we dit feit meteen met niet gelukkig kunnen zijn.

Het is waar dat het een fijn gevoel is om onze geliefden bij ons te hebben en dat we hierdoor kunnen groeien en het prachtige gevoel kunnen hebben van onvoorwaardelijke liefde. We leren lessen zoals delen, respect en acceptatie onmisbaar zijn. Maar het is belangrijk dat we eraan denken dat we om de relatie positief te laten verlopen voor beide partijen, we volwassen moeten zijn en een balans moeten vinden met onszelf in eenzaamheid.

“De waarde van een man wordt afgemeten aan de hoeveelheid eenzaamheid die hij kan verdragen.”

-Friedrich Nietzsche-

Hier zijn drie redenen waarom het niet hebben van een partner je gelukkig kan maken.

1. Je hebt meer tijd voor persoonlijke groei

Voordat je verder gaat, moet ik je vertellen dat al deze voordelen ook kunnen worden behaald met een partnerMaar ‘alleen zijn’, oftewel vrijgezel zijn, kan onverwachte en ondergewaardeerde voordelen hebben.

Als we vrijgezel zijn, hoeven we niet veel tijd en energie te besteden aan de wensen van iemand anders, waardoor we ons totaal op onszelf kunnen richten. Dat wil zeggen, als je geen partner hebt, kun je je meer op jezelf en jouw wensen richten.

Het niet hebben van een partner zorgt ervoor dat je jezelf beter vindt en ook zelf de voordelen van al deze emotionele golven kunt ervaren om problemen die je lichaam en ziel dwarszitten op te lossen. Op deze manier hebben we al veel werk verricht dat we niet meer hoeven te doen als er dan toch iemand op ons pad komt. We hebben eenzaamheid nodig om te groeien.

Vrouw met Blad

2. Je kunt meer tijd besteden aan het realiseren van je persoonlijke dromen

Het is duidelijk dat we, om een betere versie van onszelf te worden en van het leven te genieten, duidelijk moeten zijn over wat het is dat onze ziel verrijkt en ons hart doet stralen. Hiervoor moeten we de tijd hebben om een proces van zelfrealisatie door te maken en te definiëren waar we uit willen komen of wat we willen bereiken.

Als we geen relatie hebben, kunnen we alle tijd nemen om te doen wat we leuk vinden om te doen, want we hebben meer energie om op onszelf te richten. Het hebben van een partner leidt er soms toe dat we ons alleen maar richten op de wensen van de ander en geen tijd aan onszelf besteden, waarbij we onze eigen wensen en doelen opzij zetten.

Daarom is er geen reden dat vrijgezel zijn iets is dat we als negatief moeten zien, want het geeft ons de perfecte kans om volledig onszelf te zijn, om de tijd voor onszelf te nemen om de stappen te nemen die ons dichterbij ons ideaal brengen en om ons volledig op onszelf te concentreren. Maak gebruik van deze ervaring om een actieplan uit te voeren en eindelijk te reiken naar de sterren.

Vliegen met Hartballon

3. Je kunt je sterke kanten leren kennen en van jezelf leren houden

Emotionele eenzaamheid nodigt ons uit om ons bewust te worden van wie we zijn, waarom we leven en wat onze missie is, en – een van de mooiste ervaringen – om ons persoonlijke potentieel te ontdekken.

Het is waar dat we sociaal gezien hebben geleerd om te geloven dat om ons compleet te voelen, we een partner nodig hebben. En dat gevoel leidt ertoe dat we ons voelen alsof onze hart en ziel niet compleet zijn.

In dit geval is het goed om na te denken over alle prachtige dingen die je de wereld te bieden hebt. En op het moment waarop de liefde van je leven opduikt, kun je dit alles vanuit je hart delen. Maak gebruik van deze kans om jezelf te ontwikkelen en je zelfvertrouwen te versterken en om dit prachtige deel van je ziel naar buiten te brengen.

Het hebben van een relatie betekent niet dat je automatisch gelukkig bent. Net zoals vrijgezel zijn niet betekent dat je ongelukkig bent. Denk eraan, laat je geluk niet afhangen van anderen, anders is er de kans dat je een giftige relatie aangaat die alleen maar schadelijk voor je is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.