Drie factoren die romantische liefde vernietigen

Drie factoren die romantische liefde vernietigen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 23 oktober, 2019

De liefde tussen een man en een vrouw blijft een mysterie. Zelfs na alle keren dat wetenschappers het hebben bestudeerd en filosofen het hebben geanalyseerd. Toch begrijpen we tegenwoordig iets beter waarom liefde tussen twee mensen plaatsvindt. Tevens zijn we in staat om de factoren die romantische liefde vernietigen beter te begrijpen.

Relaties zijn tegenwoordig veel minder stabiel dan in het verleden. Dit brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. De vrijheid om zelf te bepalen met wie je een relatie wilt aangaan en of je deze relatie wilt verbreken, is een overwinning op de hypocrisie of het fatalisme die eerder heerste. Tegelijkertijd is echter het vermogen om met conflicten om te gaan bijna verdwenen. Het resultaat is dat steeds meer mensen alleen zijn.

In een ideale wereld kunnen relaties zeer lang mee gaan. Stelletjes laten de bevlieging van de beginfase varen. Ze groeien samen en vormen een solide band. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de factoren die een relatie kunnen beëindigen. Als je de tekenen begrijpt, kun je actie ondernemen voordat de relatie definitief voorbij is.

“Als iemand van wie je houdt vertrekt, probeer je hem met je handen tegen te houden en hoop je dat je tegelijkertijd ook zijn hart zult vastpakken. Zo werkt het echter niet. Het hart heeft benen die je niet kunt zien.” [Vertaling]

-Federico Moccia-

1. Factoren die romantische liefde vernietigen: slechte communicatie

Goede communicatie houdt niet in dat je altijd nieuwe dingen kunt vinden om over te praten of dat jullie leuke gesprekken met elkaar kunnen hebben. In werkelijkheid is het eigenlijk juist veel eenvoudiger dan dat. Het houdt in dat je op respectvolle wijze kunt zeggen wat je denkt en hoe je je op dat moment voelt. Slechte communicatie daarentegen is een stuk gecompliceerder. Liegen, dingen achterhouden of manipuleren zullen altijd moeilijker zijn. Ze vereisen namelijk meer fysieke energie en meer emotionele en intellectuele inspanning.

Twee mensen die slecht met elkaar communiceren

Een van de factoren die ervoor kunnen zorgen dat een relatie tot een einde komt, is het aannemen van valse communicatiepatronen. Dit houdt in dat je het een zegt, maar iets ander bedoelt. Of wanneer je één ding zegt met woorden, maar je lichaamstaal en de toon waarop je spreekt iets heel anders laten zien. Hiertoe behoren ook patronen die proberen te manipuleren, niet communiceren.

Goede gesprekken zijn van uiterst belang voor een relatie. De wonden die ontstaan door wat er niet wordt gezegd, kunnen nooit genezen. Laat slechte communicatie geen factor zijn die jouw relatie verziekt. Werk aan goede communicatie, eerst met jezelf en daarna met je partner. Begrijp wat je voelt, wat je wilt, en hoe je het moet uitdrukken.

2. Factoren die romantische liefde vernietigen: eentonigheid

Het onderwerp eentonigheid wordt vaak verkeerd begrepen. Het leven, alleen of met een partner, omvat nu eenmaal saaie en vervelende momenten. Je zal altijd bepaalde routines hebben, en soms zijn die niet erg interessant. Niemand, of in ieder geval bijna niemand, slaagt erin om zijn leven te leiden alsof het een constant feest is of een fantastisch avontuur. Verveling bestaat. We zullen het allemaal weleens ervaren, hoe interessant ons leven ook is.

Dat gezegd hebbende, moeten we er ook op wijzen dat we soms in gestagneerde situaties terechtkomen. Dit leidt tot benauwende routines waar we onmogelijk aan lijken te kunnen ontsnappen. In dit soort gevallen wordt het leven, bijna zonder dat we het doorhebben, een eindeloze herhaling van hetzelfde. Er is geen ruimte voor nieuwe dingen of verandering.

Dit soort eentonigheid kan romantische liefde vernietigen. In dit geval heeft routine een verdovend effect op onze gevoelens. Als dat zo is, wordt de kans groter dat de relatie tot een einde komt, of dat een van de twee verliefd wordt op iemand anders.

Twee mensen die lijden onder de gevolgen van eentonigheid

3. Factoren die romantische liefde vernietigen: als de wittebroodswekenfase voorbij is

Dit is niet per se een factor die romantische liefde op zichzelf vernietigt. In dit geval hebben we het eerder over een punt van onbuigzaamheid in de relatie. In deze kritische fase moeten beide partners met elkaar onderhandelen en zich aanpassen. Op die manier is coëxistentie een pre en wordt het niet iets dat de relatie aantast.

De wittebroodswekenfase of de verliefdheidsfase van de relatie, is de fase waarin we de ander idealiseren. We verliezen ons beoordelingsvermogen in verhouding tot de intensiteit van de emotie. We kunnen de realiteit niet zien zoals deze is. In plaats daarvan zien we dingen door een caleidoscoop. We hebben het over idealisering, een beeld hebben van de liefde dat waar lijkt maar niet helemaal juist is.

Na een bepaalde tijd zal deze idealisering echter vervagen. Als het goed zit tussen twee mensen, zullen affectie en wederzijds begrip dan de lijm worden die de relatie bij elkaar houdt en sterker maakt. Als het echter niet goed zit, is dit vaak het punt waarop twee mensen uit elkaar gaan. In dit geval is de teleurstelling die zich voordoet wanneer ze hun partner eindelijk zien voor wie hij werkelijk is, te overweldigend. De geïdealiseerde partner gaat dan ineens van perfect tot extreem gebrekkig. Dit is dus een moment waarop de relatie ofwel sterker wordt, ofwel tot een einde komt.

Dit zijn niet de enige factoren die romantische liefde vernietigen kunnen. Desondanks zijn de drie factoren in dit artikel wel de meest voorkomende. Het is de moeite waard om de tijd te nemen om erover na te denken en bijtijds te handelen om de kwaliteit van je relatie te verbeteren en je relatie stabieler te maken.  Wellicht ook interessant voor jou

De zoete smaak van romantische liefde
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De zoete smaak van romantische liefde

Romantici kennen het belang van de kleine finesses: 'het Paradijs openbaart zich in de details', pleegden zij dan ook te zeggen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.