Door amfetamine geïnduceerde psychose: symptomen en behandeling

Door amfetamine geïnduceerde psychose verschilt van primaire psychose, niet alleen door de oorzaken, maar ook door de symptomen en hun ontwikkeling.
Door amfetamine geïnduceerde psychose: symptomen en behandeling

Laatste update: 01 januari, 2022

Amfetaminen zijn een groep psychoactieve stoffen die verschillende effecten op het lichaam hebben. Ze kunnen zowel medicinaal als recreatief worden gebruikt. In beide gevallen hebben ze een breed scala aan waarschijnlijke bijwerkingen. Een van de ernstigste is door amfetamine geïnduceerde psychose. Dit is een psychische stoornis die wordt veroorzaakt door het gebruik van deze medicijnen.

Omdat de aandoening verband houdt met drugsgebruik, verschilt deze van andere aandoeningen, zoals schizofrenie of delirium. In feite variëren de symptomen, hun duur en hun intensiteit aanzienlijk. Bovendien zijn de behandelingen verschillend.

Amfetaminen en door amfetamine geïnduceerde psychose

Amfetaminen zijn een groep stoffen die het zenuwstelsel stimuleren. Ze worden voorgeschreven in de vorm van medicijnen om aandoeningen zoals ADHD, obesitas en narcolepsie aan te pakken. Aan de andere kant worden ze vaak gebruikt als recreatieve drugs of om sportprestaties te verbeteren. Er moet echter worden opgemerkt dat het gebruik ervan voor prestatie- of recreatieve doeleinden strafbaar is.

Dit soort stoffen veroorzaakt een gevoel van ‘versnelling’ door het hele lichaam. Wanneer mensen ze consumeren, beschrijven ze dat ze zich energiek, sociaal en gelukkig voelen. Ze beweren ook helderder te denken. Daarom wenden sommige mensen zich tot hen om te studeren of om actiever te zijn.

Net als elke andere psychoactieve stof hebben amfetaminen echter bijwerkingen. De meestvoorkomende zijn verslaving en afhankelijkheid. Bovendien is het mogelijk om door amfetamine geïnduceerde psychose te ontwikkelen. Dit kan gebeuren, ongeacht of de medicijnen zijn voorgeschreven door een arts of illegaal worden gebruikt.

Man met amfetaminen

Symptomen van door amfetamine veroorzaakte psychose

Symptomen van door amfetamine veroorzaakte psychose kunnen vergelijkbaar zijn met die van schizofrenie en andere aandoeningen. Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen een door amfetamine veroorzaakte psychose en die door andere oorzaken. Want verkeerde diagnoses kunnen leiden tot verkeerde behandelingen. De meestvoorkomende symptomen zijn de volgende:

  • Waanideeën. In dit geval komen paranoïde en vervolgingswaanideeën vaak voor. Patiënten kunnen bijvoorbeeld beweren dat mensen hen volgen om hen kwaad te doen. Ze kunnen ook referentieel denken ervaren, wanneer ze denken dat bepaalde gebeurtenissen daarmee verband houden, zelfs als daar geen bewijs voor is.
  • Hallucinaties. De meestvoorkomende zijn auditief en visueel. Ze kunnen echter ook olfactorisch, kinesthetisch of tactiel zijn.
  • Obsessief-compulsief gedrag. Sommige patiënten kunnen bepaalde dwangmatige gewoonten ontwikkelen, zoals overmatig schoonmaken of het uittrekken van hun haar (trichotillomanie).

Het belangrijkste verschil tussen gewone en amfetamine-geïnduceerde psychose is de aanwezigheid van negatieve symptomen. We spreken van negatieve symptomen wanneer de persoon bepaalde processen niet normaal kan uitvoeren terwijl hij dat wel zou moeten kunnen. Bijvoorbeeld het niet kunnen voeren van een samenhangend gesprek of het niet kunnen volgen van een gedachtegang.

Oorzaken

De consumptie van amfetaminen veroorzaakt verschillende reacties in het lichaam. De belangrijkste is de afgifte van dopamine. Deze neurotransmitter komt in grote hoeveelheden vrij en veroorzaakt de hierboven genoemde symptomen.

Zodra de effecten afnemen, neemt de dopamine af. In feite put herhaalde consumptie van amfetaminen geleidelijk de natuurlijke reserves van deze neurotransmitter uit. Dit is wanneer tolerantie ontstaat en patiënten de dosering moeten verhogen om dezelfde effecten te ervaren.

In dezelfde lijn is vastgesteld dat de secretie van dopamine de temporale kwab en de amygdala stimuleert. Op deze manier verandert overmatige consumptie uiteindelijk de hersenfuncties van deze gebieden. Dit heeft onder meer invloed op het gehoorvermogen en het emotionele management.

Risicofactoren

Er is een reeks risicofactoren die, samen met consumptie, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een door amfetamine veroorzaakte psychose.

  • Recreatief gebruik. Een studie (Engelse link) vermeldt dat recreatief amfetaminegebruik geassocieerd is met een hoger risico op psychose in vergelijking met niet-gebruikers. Dit risico is nog groter bij patiënten die afhankelijk zijn en deze middelen continu gebruiken (Rognli en Bramness, 2015).
  • Cognitieve beperking. Ander onderzoek (Engelse link) geeft aan dat patiënten met cognitieve stoornissen meer kans hebben om deze stoornis te manifesteren. Bovendien kunnen amfetaminegebruik en psychose de cognitieve achteruitgang verergeren. Dit kan op zijn beurt psychotische symptomen verergeren (Bramness & Rognli, 2016).
  • Familiegeschiedenis. Als er een familiegeschiedenis van psychose is, is er een grotere aanleg om elk type psychotische stoornis te ontwikkelen.
  • Kruis- of gecombineerd verbruik. Kruisgebruik treedt op wanneer amfetaminen samen met andere middelen worden gebruikt. Als gevolg hiervan is de neurologische onbalans meer uitgesproken en is psychose nog waarschijnlijker.
Vrouw met hallucinaties door amfetaminepsychose

Behandeling

Aangezien de belangrijkste oorzaak van amfetaminepsychose het gebruik van amfetamine is, is de eerste stap het stoppen van het gebruik van deze drugs. Opgemerkt moet worden dat dit altijd moet gebeuren onder toezicht van gezondheidswerkers.

Dat komt omdat, voor gebruikers, ontwenning depressieve symptomen kan veroorzaken, en het is belangrijk om ze te controleren. Aan de andere kant hebben degenen die ze om medische redenen consumeren ook deskundige begeleiding nodig om alternatieve behandelingen te vinden.

Zodra de consumptie wordt stopgezet, verdwijnen de meer acute symptomen, zoals hallucinaties, snel. Het kan echter langer duren voordat wanen verdwijnen.

Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van antipsychotica positief kan zijn bij het verlichten van psychotische stoornissen. Het is echter belangrijk om te vermelden dat er niet genoeg bewijs is om te zeggen dat deze geneesmiddelen 100 procent effectief zijn.

In dezelfde lijn hebben sommige van deze geneesmiddelen ernstige bijwerkingen die deze aandoeningen kunnen verergeren. Daarom moet altijd voorzichtigheid worden betracht bij het toedienen ervan.

Ten slotte wordt psychologische zorg aanbevolen in de vorm van psycho-educatie van patiënten met een amfetamine-geïnduceerde psychose. Ook kan psychotherapie nuttig zijn voor het bestrijden van wanen en het werken aan emotionele conflicten die samenhangen met drugsgebruik.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bramness, J. G., & Rognli, E. B. (2016). Psychosis induced by amphetamines. Current opinion in psychiatry, 29(4), 236-241.
  • Rognli, E. B., & Bramness, J. G. (2015). Understanding the relationship between amphetamines and psychosis. Current Addiction Reports, 2(4), 285-292.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.