Dingen zijn makkelijker dan ze lijken (of lateraal denken)

Dingen zijn makkelijker dan ze lijken (of lateraal denken)
Álvaro Cabezuelo

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Álvaro Cabezuelo.

Laatste update: 16 juni, 2023

We zijn er zo aan gewend om op een specifieke manier te denken dat op een andere manier focussen op wat er met ons gebeurt eigenlijk altijd ingewikkeld en bijna onmogelijk is. Het punt is dat deze manier van denken vaak meer een obstakel is dan een kortere weg om dingen te doen. Om te voorkomen dat dit een gewoonte wordt, willen we je een nieuwe manier laten zien om problemen en uitdagingen op te lossen. Deze nieuwe manier wordt lateraal denken genoemd.

De term ‘lateraal denken’ werd bedacht door psycholoog Edward de Bono om een alternatieve manier van denken aan te geven. Het bestaat uit het verder gaan dan de logische, lineaire redenering die we gewoonlijk hebben, zodat we naar originele, creatieve oplossingen voor elk probleem of elke situatie kunnen zoeken.

In dit artikel bespreken we het lateraal denken, de logica van mentale kaders, en geven we je een reeks raadsels die je moet proberen op te lossen. Ga je de uitdaging aan?

“Je ziet dingen; je zegt: ‘Waarom?’ Maar ik droom van dingen die nooit waren; en ik zeg: ‘ Waarom niet?'”
-George Bernard Shaw-

Lineair denken als een routine

We zijn het allemaal gewend om logisch te redeneren. Dit betekent dat we denken in een lineaire richting en problemen achtereenvolgens oplossen. We doorlopen ze stap voor stap doorlopen tot we de oplossing hebben. Van kleins af aan wordt ons geleerd dat het leven bestaat uit ingewikkelde puzzels die je moet oplossen door je volle potentieel te gebruiken in een wereld vol doolhoven.

Natuurlijk is het leven niet makkelijk en zijn de paden van je geest, vaak, als een puzzel die je in elkaar moet leggen. Andere keren stoppen we zelfs maar helemaal met proberen. We zijn het allemaal gewend om een ​​verklaring te moeten vinden voor alles om ons heen.

Man denkt na

Sterker nog, wanneer we geconfronteerd worden met een situatie waarin we niet genoeg informatie hebben, zullen we de ontbrekende stukjes neerleggen op basis van de manier waarop wij de wereld begrijpen. En we zullen het ook doen op basis van het soort leren dat we door middel van al onze ervaringen hebben gecreëerd.

Maar deze lineaire manier van denken, die jou niet verder laat kijken, kan soms problemen veroorzaken. Niemand heeft je ooit verteld dat er meer paden zijn dan dat pad dat in een rechte lijn loopt. En dat terwijl je eigenlijk alle kanten opkunt. Bovendien zul je door dit te doen ook je hersenen stimuleren.

Lateraal denken laten ontwaken

Zoals je ziet, zegt de logica je dat je van de ene stap naar de volgende gaat. Op deze manier kom je steeds dichter bij het antwoord. Maar bij lateraal denken moet je het logische denkproces opgeven om puzzels op te lossen die eenvoudiger zijn dan ze lijken.

Met deze nieuwe manier van denken moet je stoppen met denken op die stapsgewijze manier. In plaats daarvan zou je, zoals de naam zegt, lateraal of zijwaarts moeten denken. En niet alle oplossingen zijn zo moeilijk te bereiken als je zou denken. Dat wil zeggen, je denkt te veel na over wat er is en niet zo veel over wat er zou kunnen zijn. Probeer het nu eens!

Lateraal denken: de regels van het spel

Het is tijd voor een spelletje dat je slimheid en creativiteit stimuleert als het gaat om het oplossen van problemen en het gebruik van lateraal denken. Je hoeft alleen maar de instructies te lezen en dan kun je aan de slag:

  • Lees de raadsels goed.
  • Kies het raadsel dat je het beste bevalt.
  • Zoek GEEN informatie op over hoe je het kunt oplossen.
  • Als je de oplossing al weet, probeer dan iemand anders te helpen het probleem op te lossen. Maar vertel het diegene NIET direct. Help iedereen de oplossing zelfstandig te bereiken.
  • Geniet ervan, en laat ons weten hoe het ging op onze sociale media-pagina’s.
Puzzel

De man in de lift

‘Een man woont op de tiende verdieping van een gebouw. Elke dag neemt hij de lift naar de benedenverdieping om te gaan werken of boodschappen te doen. Wanneer hij terugkeert, neemt hij altijd de lift naar de zevende verdieping en neemt dan de laatste drie verdiepingen de trap naar zijn appartement op de tiende verdieping. Waarom doet hij dit?’

Dood in een veld

‘Een man ligt dood in een veld. Naast hem ligt een ongeopend pakje. Er zijn geen andere wezens in het veld. Hoe is hij gestorven?’

Eén aanwijzing – de man wist dat hij zou sterven naarmate hij dichter in de buurt van het veld kwam.

De man in de bar

‘Een man loopt een bar in en vraagt ​​de barman om een ​​glas water. De barman bukt omlaag om iets te zoeken, haalt een pistool tevoorschijn en richt het op de man die net om water heeft gevraagd. De man zegt “dank u” en loopt naar buiten.’

Egypte

‘Anthony en Cleopatra liggen dood op de grond van een Egyptische villa. Er liggen glasscherven om ze heen. De enige getuige was de waakhond. Er zijn geen sporen op hun lichaam te zien en ze zijn niet vergiftigd. Hoe gingen ze dood?’

De blauwogige eilandbewoners

‘Er zijn honderd bewoners op een eiland. Ze hebben allemaal blauwe of bruine ogen. De eilandbewoners kunnen de oogkleur van alle anderen zien, maar hun eigen oogkleur niet. Ze mogen er niet over praten en er zijn geen spiegels. En vergeet niet dat er een wet is die zegt dat iedereen die ontdekt dat hij blauwe ogen heeft, de volgende ochtend om 8:00 uur het eiland moet verlaten. Alle eilandbewoners hebben hetzelfde vermogen om te redeneren en logisch na te denken.

Op een dag komt iemand het eiland bezoeken, en terwijl diegene naar iedereen kijkt, zegt hij, zonder iemand in het bijzonder aan te wijzen: “Het is zo geweldig om tenminste één andere persoon met blauwe ogen te zien na zoveel tijd op zee te hebben gezeten!” Welke gevolgen heeft deze opmerking voor de inwoners van het eiland? ‘

Blauw oog

Monnik op een pad

‘Een monnik verlaat zijn klooster bij zonsopgang en loopt drie uur lang via een pad naar de top van een berg. Hij stopt om uit te rusten en te slapen. De volgende ochtend om dezelfde tijd loopt hij weer van de berg af om terug te gaan naar zijn klooster.

Het is mogelijk dat het niet even lang duurt om er te komen als om terug te komen, en het maakt niet uit of hij dezelfde snelheid aanhield of niet, of hoe vaak hij stopte om uit te rusten. Maar de monnik passeerde op precies dezelfde tijd dezelfde plek op het pad, met een dag verschil. Waarom?’

Oplossingen

De man in de lift

De man is een dwerg. Omdat hij niet bij de knop voor de tiende verdieping kan, drukt hij op de knop voor de zevende en neemt hij vervolgens de trap. Hij heeft er daarentegen geen probleem mee om naar beneden te komen omdat de knop voor de begane grond wel binnen zijn bereik is.

Dood in een veld

De man is uit een vliegtuig gesprongen en zijn parachute ging niet open.

De man in de bar

Hij had de hik. De barman kon dit aan de hand van de manier waarop hij praatte merken en trok het wapen om hem te laten schrikken. Het werkte en genas de hik, dus de man had het water niet langer nodig.

Egypte

Anthony en Cleopatra waren twee gekleurde vissen die in een aquarium leefden, dat door een hond werd ingeslagen.

De blauwogige eilandbewoners

Alle mensen die beseffen dat ze blauwe ogen moeten het eiland verlaten.

Als er maar één persoon met blauwe ogen zou zijn, dan zou diegene dit weten omdat de andere 99% bruine ogen zou hebben en hij zou moeten vertrekken.

Als er twee mensen met blauwe ogen zouden zijn, (A) en (B), dan zou de ene kunnen denken dat de bezoeker het over de andere had en dat slechts één persoon blauwe ogen had. De tweede persoon zou hetzelfde denken over de eerste persoon. Als ze zien dat geen van beiden op de eerste dag het eiland verlaat, beseffen ze allebei dat ze zelf ook blauwe ogen hebben, dus zouden ze allebei op de tweede dag moeten vertrekken.

Hetzelfde zou gebeuren als er drie eilandbewoners (A), (B) en (C) met blauwe ogen zouden zijn. Dit komt omdat de eerste persoon zou zien hoe de andere twee het eiland niet verlaten, en aangezien iedereen anders bruine ogen heeft, beseft hij dat hij zelf blauwe ogen heeft. Dat zou betekenen dat alle drie de eilandbewoners de derde dag het eiland zouden moeten verlaten. Ze hebben tenslotte alle drie gezien dat de andere twee het eiland de volgende dag niet hebben verlaten.

En zo gaat het verder totdat alle inwoners met blauwe ogen vertrekken, hoeveel het er ook mogen zijn.

De monnik op een pad

Om dit raadsel te beantwoorden, moet je je voorstellen dat er twee monniken zijn die tegelijkertijd vertrekken vanuit tegengestelde punten. Als ze hetzelfde pad volgen, zullen ze op een gegeven moment langs elkaar moeten lopen…Nu lijkt het duidelijk, toch?

Dit is allemaal veel eenvoudiger dan je zou denken. De truc is om jezelf niet te laten struikelen over de vallen die je geest zet, en om vanuit nieuwe perspectieven te gaan kijken…Lateraal denken kan je daarbij helpen. Probeer deze nieuwe manier van denken nu eens uit!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.