Digitaal schoonmaken: een sleutel tot productiviteit

Digitaal schoonmaken vergt tijd en cognitieve inspanning. De voordelen ervan op zowel korte als lange termijn zijn echter opmerkelijk. In dit artikel. geven we je enkele strategieën om het uit te voeren.
Digitaal schoonmaken: een sleutel tot productiviteit

Laatste update: 21 augustus, 2023

Digitaal schoonmaken heeft de neiging een proces te zijn dat vergeten wordt. In de fysieke wereld is het veel gemakkelijker om de aanwezigheid van rommel en vuil op te sporen. Maar in de computerwereld kan vuil figuurlijk onder het tapijt worden geveegd zonder dat het echt wordt opgemerkt.

Wat opvalt aan deze overdaad aan restjes en elektronisch ‘vuil’ is de tijd die het kost om sommige taken uit te voeren en de moeite om andere te doen. Wanneer de digitale schoonmaak niet regelmatig plaatsvindt, kunnen zelfs simpele activiteiten als het checken van e-mail (Spaanse link) beginnen te mislukken.

De resultaten zijn vergelijkbaar met die in de fysieke wereld. Het kan bijvoorbeeld onredelijk veel tijd kosten om documenten te vinden. Bovendien missen we belangrijke e-mails omdat ze verloren gaan in de stapels die we dagelijks ontvangen. Kortom, het gebrek aan digitale netheid is een situatie die soms uiteindelijk onze productiviteit aantast.

“Pablo Gámez Cersosimo beweert in zijn boek, “Depredadores digitales” (digitale roofdieren), dat als de digitale industrie een land zou zijn, het het land zou zijn met het vierde hoogste vervuilingsniveau ter wereld, omdat de digitale koolstofvoetafdruk de niveaus van de luchtvaart- en de maritieme industrie overtreft.”

-Elizabeth Ramirez-

De opeenhoping van ‘digitaal afval’

Het begrip digitaal afval is uiterst breed. Het omvat alle waardeloze gegevens die via het netwerk circuleren. Bijvoorbeeld de beruchte e-mailketens, gebruikersaccounts die worden geopend en nooit gebruikt, die vol staan met nutteloze inhoud.

Dit concept is ook van toepassing op persoonlijk niveau. Velen van ons hebben stapels gedigitaliseerde documenten die we nooit raadplegen of gebruiken. We hebben ook e-mailaccounts vol met reclame die we zelden bekijken of waar we niets om geven. Bovendien abonneren we ons op pagina’s die we nooit lezen en slaan we berichten op onze mobiele telefoons op zonder te weten waarom.

Gezamenlijk genereert digitaal afval ongeveer 1,2 miljard ton CO₂ (koolstofdioxide) per jaar. Het gaat dus niet alleen om de vervuiling van informatie , maar ook om de atmosfeer. Daar komt nog bij dat deze nutteloze informatie afleidt, bepaalde activiteiten en taken belemmert, en een factor is die de productiviteit van zowel teams als mensen vermindert.

Mobiele telefoon
In 2020 berekende de VN dat het elektronisch afval in vijf jaar tijd met 53,6 miljoen ton is toegenomen.

Digitaal schoonmaken

Digitale schoonmaak is het proces waarbij we ons ontdoen van alle computergegevens die we niet gebruiken en nooit zullen gebruiken.

Het omvat documenten die we in onze mappen hebben, e-mailberichten, apps, bestanden, berichten op sociale media, bladwijzers in onze browsers, items opgeslagen in ‘favorieten’, enz. Met andere woorden, alles wat nutteloos is op onze computers, mobiele telefoons en andere soortgelijke apparaten.

Dus hoe voer je een digitale schoonmaak uit? Voor sommigen kan het een ontmoedigende taak zijn. Als je bijvoorbeeld 11.000 e-mails hebt die je niet hebt bekeken, is het misschien niet eenvoudig om je ervan te ontdoen. Je weet immers niet of ze misschien belangrijk zijn. Hetzelfde geldt voor elke andere categorie. Dit is wat je moet doen:

Je e-mailaccount organiseren

Verwijder onmiddellijk al die e-mails die meer dan een jaar oud zijn, vooral als je ze niet gelezen hebt. Ze zijn niet belangrijk. Als je dit gedaan hebt, maak dan mappen aan om je belangrijke e-mails in op te slaan. Verwijder al de rest.

Digitaal opruimen op sociale media

Schakel alle sociale media-platforms uit die je niet veel gebruikt. Je hoeft echt niet in allemaal te verschijnen. Laat gewoon degene die je vaak raadpleegt achterwege.

Schakel meldingen uit die je niet interesseren. Organiseer je inhoud en laat geen 5.000 foto’s zitten. Denk je echt dat iemand ze allemaal gaat bekijken?

Je bestanden

Sla je bestanden op in thematische mappen. Het is beter als je voor elke maand submappen maakt. Condenseer alles van voorgaande jaren en plaats het in één map en geef die een naam voor dat jaar. Nog beter, sla het op een geheugenstick of externe schijf op. Je zult het waarschijnlijk nooit meer zien, maar het zal je in de tussentijd tenminste niet in de weg zitten.

Man working on the computer
Digitaal opruimen bevordert de productiviteit.

Maak een gewoonte van digitaal schoonmaken

Er zijn genoeg andere taken die je kunt doen om een complete digitale schoonmaak te houden, zoals het verwijderen van bladwijzers die je niet gebruikt, het verwijderen van al lang bestaande ‘favorieten’, het uitschrijven van pagina’s die je eigenlijk nooit bekijkt, enz.

Het belangrijkste is dat je regelmatig een digitale schoonmaak uitvoert. Idealiter doe je dat elke week, dan wordt het niet te vervelend.

Maar als dat niet mogelijk is, zorg er dan voor dat je niet te veel tijd voorbij laat gaan zonder je digitale troep op te ruimen. Je zult zien hoe het doen je gevoel van orde verbetert, waardoor je de taken die je moet doen gemakkelijker kunt uitvoeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Castro, N. E., Bibiloni, H. M., Guidone, C. M., Raimundo, M. F., Salvioli, M. L., Ambrosi, V. M., & Díaz, F. J. (2017). e-basura: Acercarse Ecológicamente a la Era Digital.
  • Sainz-Aloy, A., & Soy-Aumatell, C. (2015). Gestión eficiente del correo electrónico: una experiencia corporativa. Profesional De La información20(5), 571–576. https://doi.org/10.3145/epi.2011.sep.12

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.