Depressie verandert de manier waarop je kleuren ziet

Depressieve ziekten veranderen je waarneming en de manier waarop je kleuren verwerkt. Lees verder voor meer informatie!
Depressie verandert de manier waarop je kleuren ziet
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Als je lijdt en je gevangen voelt door angst en hopeloosheid, lijkt je leven verward en uit balans, en lijkt de hele wereld een beetje grijzer. In feite verandert depressie de manier waarop je kleuren ziet. Deze toestand verandert de manier waarop je tinten en schaduwen ziet, evenals je percepties en perspectieven.

De wetenschap beweert dat het lijden aan een depressieve orde de contrastcapaciteit van je netvlies verandert. Emoties hebben dus effect op je neurologische structuren.

Dit is iets wat je kunt waarderen in de wereld van de kunst. Kunstenaars als Edvard Munch schilderden bijvoorbeeld hun lijden in de vorm van donkere kleuren zoals diepblauw, metaalgrijs en somber paars.

Een schilderij van Edvard Munch

Hoe depressie de manier waarop je kleuren ziet verandert

De meeste mensen kennen de effecten die depressie op het lichaam heeft, zoals vermoeidheid, slapeloosheid, apathie, hopeloosheid, sombere stemmingen en het onvermogen om plezier of enthousiasme te voelen. Wat je echter misschien niet weet, is hoe deze aandoening van invloed is op de manier waarop je hersenen essentiële informatie verwerken.

Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Helsinki suggereert bijvoorbeeld dat depressie de manier waarop we kleur waarnemen verandert. Het doet dit op verschillende manieren, waaronder het wijzigen van het contrast.

Deze studie, geleid door Dr. Viljami Salmela, stelt dat mensen met de diagnose depressie moeite hebben om het contrast tussen zwart en wit te zien. Als ze bijvoorbeeld een foto met zwart-witte tinten zien, zien ze alleen grijs.

Ernstige depressie en gebrek aan retinale stimulatie

Niet elke depressie is hetzelfde. Mildere gevallen lijken geen veranderingen in het gezichtsvermogen te veroorzaken. Hoe ernstiger de depressie, hoe erger de veranderingen in het gezichtsvermogen.

De sleutel hiervoor ligt in het netvlies. Dit achterste deel van het oog bevat gevoelige cellen die licht omzetten in zenuwimpulsen. Deze impulsen dragen informatie naar de hersenen, die vervolgens interpreteren wat ze zien. Zo herken je de werkelijkheid om je heen.

Als we zeggen dat depressie kleuren verandert, betekent dit dat het netvlies niet op dezelfde manier werkt als bij mensen die niet aan depressie lijden. In feite is er hypoactiviteit in de cellen van het netvlies.

Interessant is dat dit niet gebeurt bij patiënten met unipolaire depressie, bipolaire stoornis of borderline-persoonlijkheidsstoornis. In feite treft het zien van het leven in grijs alleen mensen met een ernstige depressie.

Je blauw voelen

We gebruiken de uitdrukkingen “je blauw voelen” (feeling blue) en “blauwe maandag” (blue Monday) om sombere stemmingen en neerslachtigheid te beschrijven.

Een ander interessant onderzoek, uitgevoerd door Dr. Allison Thorstensen van de Universiteit van Californië, suggereert dat mensen met een ernstige depressie problemen ondervinden bij het onderscheid tussen het blauwe en gele kleurenbereik. Ze hebben echter geen problemen met het bereik van rood tot groen.

Daarom lijkt het duidelijk dat emotionele ervaringen en perceptie van kleuren gerelateerd zijn. Daarnaast blijkt dat killere en minder intense kleuren anders worden gezien.

Een vrouw met een depressie

Alsof je naar een tv met laag contrast kijkt

Ludger Tebartz van de Universiteit van Freiburg deed een onderzoek naar hoe depressie de perceptie van kleur verandert. Dit onderzoek bracht fascinerende informatie aan het licht.

Tebartz suggereerde dat depressieve mensen de wereld op dezelfde manier zien als wanneer je het kleurcontrast op je tv of elektronische schermen verlaagt.

Ze zien kleuren, maar met een lagere intensiteit en een veranderd contrast. Naarmate hun behandeling vordert, worden deze perceptuele veranderingen echter opgelost.

Deze clair-obscur-wereld heeft duidelijk fysiologische en neurologische effecten, maar met therapie herstellen de hersenen uiteindelijk hun functionaliteit.

Het is heel bijzonder dat een mentale toestand het vermogen heeft om alles om ons heen op zoveel manieren te vervormen. Het is ook heel fijn dat er manieren zijn om aan dit specifieke soort duisternis te ontsnappen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Retraction of “Sadness Impairs Color Perception.” Psychological Science. 2015;26(11):1822-1822. doi:10.1177/0956797615597672
  • Viljami Salmela; Lumikukka Socada, John Söderholm (2021) Reduced visual contrast suppression during major depressive episodes. J Psychiatry Neurosci 2021; 46 (2): E222-E231

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.