Denk aan jezelf en stop met bang te zijn voor wat anderen van je denken

Jezelf bevrijden van de waargenomen verwachtingen van anderen betekent dat je de ketenen van slavernij met jezelf doorbreekt.
Denk aan jezelf en stop met bang te zijn voor wat anderen van je denken
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 27 december, 2022

Misschien ben je gestopt met doen wat je wilt omdat je bang bent voor wat anderen van je denken. Je hebt het gevoel dat je moet doen wat ze verwachten en dat je aan hun verwachtingen moet voldoen, anders verlies je hun goedkeuring. Als dit het geval is, is het tijd om aan je zelfrespect te gaan werken. Denk aan jezelf en je kunt vrij doen wat je wilt.

“Wat jij van mij denkt, zal niet veranderen wat ik over mezelf denk, het kan veranderen wat ik over jou denk, maar dat zou niet moeten veranderen wat jij over jezelf denkt.”

Dr. House

Denk aan jezelf en vergeet wat anderen van je denken

Denk aan jezelf, aan wat je echt leuk vindt en waarin je geïnteresseerd bent. Je moet zelfstandig je leven leiden, je moet doen wat je wilt zonder je te laten beïnvloeden door wat anderen denken. Je leven is van jou, evenals je acties. Daarom moet je gaan nadenken over jezelf, over wat je wilt, en dan moet je het doen.

Maar misschien ben je bang om het te doen omdat je altijd alles hebt gedaan om de goedkeuring van anderen te krijgen. Je moet uit die zone komen, naar nieuwe plaatsen verhuizen, je volledige potentieel verkennen. Je kunt het.

Inspirerende mensen

Vrienden praten met elkaar
Het eerste wat je moet doen, is mensen ontmoeten met dezelfde ambities als jij. Je moet je vriendenkring uitbreiden. Ga naar nieuwe omgevingen en plaatsen. Ga alleen als je huidige vrienden niet met je mee willen, en al snel ontmoet je nieuwe mensen, mensen met dezelfde interesses als jij.

Het is uiterst belangrijk dat je deze links vindt. Door jezelf te omringen met mensen die denken zoals jij, zul je merken dat je je niet beoordeeld voelt. Dan ga je doen wat je echt wilt.

Je hoeft je vriendenkring niet te veranderen. Je nieuwe vrienden zullen in je leven integreren en je zult ook je echte vrienden behouden. Aan de andere kant zullen degenen die altijd klaar staan om het negatieve te zien en zich afvragen wat je probeert te doen, wegdrijven. Handel volgens je eigen criteria en je nieuwe omgeving zal je begeleiden en aanmoedigen.

Alleen die mensen die je steunen en in je geloven, mogen in je leven blijven. Toch kan het voorkomen dat je je alleen of niet begeleid voelt. Maak je geen zorgen, je zult je geleidelijk aanpassen. Je hebt misschien minder vrienden, maar ze zullen zoveel meer waard zijn.

Praat over je plannen

Om je angst voor wat anderen denken en voor hun niet-goedkeuring te overwinnen, moet je beginnen te praten over je plannen. Je wilt bijvoorbeeld een handvol vrienden vertellen over je wensen en dromen. Door met hen te praten, kun je je plannen en ideeën ordenen. Je voelt je zelfverzekerd en je kunt zonder angst je nieuwe pad inslaan.

Dan wordt het makkelijker. Want als je op het goede spoor zit, zeker bent van wat je doet en vecht voor je dromen, zal wat anderen misschien denken je niet beïnvloeden. Je kunt aan iedereen vertellen waar je mee bezig bent en wat je hoopt te bereiken.

Als anderen zien hoe zelfverzekerd en zeker je van jezelf bent, zullen ze niets negatiefs of afkeurends over je zeggen. Die dingen gebeuren alleen als je aarzelt. Als je, voordat je ergens aan begint, angst en onzekerheid toont. Maar als je eenmaal je weg hebt gevonden, maakt het niet meer uit wat anderen denken. 

Bereid je voor op de problemen waarmee je te maken krijgt

Het is onvermijdelijk dat niet alles van een leien dakje gaat en dat je onderweg obstakels tegenkomt. Je moet echter op jezelf vertrouwen en de nodige kracht zoeken om vooruit te komen. Mensen in je omgeving begrijpen vaak niet wat je doet, hoe vaak je het ook uitlegt, dus negeer ze.

Het belangrijkste voor jou ben jij. De enige persoon die je moet behagen, ben jezelf. Denk goed na over je doel en plan de weg die je moet nemen om je droom te verwezenlijken. Niemand mag je ervan weerhouden om het te bereiken.

Naar wie moet je luisteren? Naar jezelf. Je bent er al in geslaagd om mensen te vinden die denken zoals jij. Degenen die je waarderen om wie je bent. Toch ben jij uiteindelijk de enige naar wie je zou moeten luisteren. Vind jezelf, voel je zelfvertrouwen, geloof dat je gaat bereiken wat je van plan was te doen.

Nu je aan je eigen kant staat, zullen velen ook bij je willen zijn. Een van de moeilijkste dingen is echter om jezelf je ware waarde te geven, je plaats in de wereld te vinden. Als je erachter komt, zal iedereen je zo zien. Onthoud altijd dat jij degene bent die beslist met wie je leven deelt, dus kies die mensen die goed voor je zullen zijn. Wellicht ook interessant voor jou

De kunst om jezelf te accepteren zoals je bent is onbetaalbaar
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De kunst om jezelf te accepteren zoals je bent is onbetaalbaar

Jezelf accepteren is een kunst en kost veel werk. Maar het is van onschatbare waarde, en als je het leert, kun je alles aan.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.