Demeter, de blonde godin

Demeter is de godin van de landbouw, de cyclus van leven en dood, en de vruchtbaarheid van de velden.
Demeter, de blonde godin

Laatste update: 07 augustus, 2021

Demeter is een belangrijke godin in de Griekse mythologie. Ze wordt vereerd als een moeder van de mensheid en staat boven andere belangrijke godinnen, zoals Rhea en Gaia.

Demeter was de beschermster van het graan, de oogsten en de vruchtbaarheid van de bodem. Zij was de hoedster van de huwelijken, de heilige wetten en de cyclus van leven en dood. Ze was de dochter van Chronos, de vader van de tijd, en Rhea, de universele moeder. Haar grootouders waren Uranus en Gaia. Zij behoorde tot de belangrijkste goden van Olympus.

In de Griekse mythologie wordt Demeter voorgesteld als een prachtige blonde vrouw. Ze had een dochter, Persephone, met haar broer Zeus. Andere versies van haar mythe vermelden echter dat Jason, neef van Zeus en Electra, de vader van haar dochter is. Hoe het ook zij, ze baarde een mooi en innemend meisje.

En kon beeldhouwen als mensen, dan zouden de paarden hun goden trekken
als paarden, en runderen als runderen; en elk zouden zij vormen
lichamen van goden in de gelijkenis, elke soort, van hun eigen.

-Xenophanes-

Demeter en haar dochter Persephone

Demeter hield veel van haar dochter Persephone. Persephone rende door de velden en vulde ze met leven. Hades, de god van de onderwereld, zag haar op een dag en werd verliefd. In het geheim gaf Zeus Persephone weg aan Hades, zonder dat zij of haar moeder het wist.

Op een dag rende Persephone door de velden, zoals ze altijd deed. Ze was in de buurt van Sicilië, bloemen plukkend met haar vriendinnen, de dochters van Oceanus. Plotseling schudde de aarde en Hades kwam uit de onderwereld en nam Persephone mee. Ze riep om haar moeder, maar het was zinloos.

Toen Demeter erachter kwam, was ze woedend en veranderde de dochters van Oceanus in zeemeerminnen. Ze wilde hen straffen omdat ze Persephone niet hadden beschermd. Toen liep Demeter negen dagen lang over de aarde, op zoek naar haar dochter. Ze at en dronk niet en huilde hulpeloos.

Een schilderij van de Olympische goden

Een nieuw avontuur

Na negen dagen hoorde Hecate, de godin van magie en de maan, haar geschreeuw. Zij bracht Demeter naar Helios, de zonnegod, die alles kon zien en weten. Helios vertelde Demeter dat haar dochter in de onderwereld was.

Wanhopig besloot Demeter Olympus te verlaten en over de aarde te zwerven. Ze wist niet hoe ze in de Onderwereld moest komen. Ze vermomde zich als een oude dame die in Eleusis aankwam en bij een bron ging zitten. De dochters van koning Celeus en koningin Metanira gingen daar water halen en vonden de godin. Demeter besloot te liegen.

Ze vertelde hen dat ze van Kreta kwam en dat piraten haar hadden ontvoerd en daarna vrij hadden gelaten. Ze zei dat ze huishoudelijk werk kon doen en daarom nam koning Celeus haar in huis als kindermeisje voor zijn zoon Demophon. Demeter kreeg een voorliefde voor de jongen en wilde hem onsterfelijk maken. Om dit te doen moest zij enkele rituelen uitvoeren, zoals het verbranden van zijn huid in een vreugdevuur.

De koningin zag haar het ritueel doen en raakte in paniek. Demeter besloot schoon schip te maken. Ze slaagde er niet in het kind onsterfelijk te maken, maar ze leerde hem over landbouw en hij deelde het met de stedelingen.

Een schilderij van Zeus en Demeter

Een gelukkig weerzien

Terwijl Demeter op zoek was naar haar dochter, vergat zij haar taak als beschermer van de oogsten en de grond werd onvruchtbaar. Er groeide niets meer en de mensen verhongerden. Bezorgd hierover besloot Zeus een deal te sluiten met Hades.

Uiteindelijk besloten zij dat Persephone zes maanden in de onderwereld zou doorbrengen, bij Hades, en nog eens zes maanden op de berg Olympus, bij haar moeder. Als Persephone in de Onderwereld is, produceert de Aarde niets, maar als ze bij haar moeder is, worden de velden vruchtbaar. Zo zijn de seizoenen ontstaan.

Demeter vroeg om het vereren van Eleusis, de plaats die haar een warm welkom gaf. De cultus was een geheim en geen van de leden kon het onthullen. Een van de priesteressen werd doodgemarteld, maar zij bleef zwijgen.

Toen Demeter hiervan hoorde, stuurde zij een plaag naar die plek en uit het lichaam van de priesteres kwamen bijen, de koninginnen van de vruchtbaarheid in de velden. Wellicht ook interessant voor jou

De mythe van Dionysos, God van wijn en plezier
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De mythe van Dionysos, God van wijn en plezier

De mythe van Dionysos is anders dan de meeste verhalen, omdat hij de uiterst tragische aspecten van andere mythologische personages ontbeert.  • Diestre, J. A. P. (2004). Deméter y Ceres: Las diosas de la fertilidad. Graffylia: revista de la facultad de filosofía y letras, 4, 53-57.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.