De voordelen van verhalen vertellen en verhaaltherapie

We hebben allemaal ervaren hoe een verhaal, op een bepaalde manier verteld, een uitnodiging werd om ons te verzoenen met bepaalde delen van ons verleden, het ons kon inspireren of aanmoedigen om dezelfde handdoek op te pakken die we net hadden weggegooid.
De voordelen van verhalen vertellen en verhaaltherapie

Geschreven door Gonzalo Blanco Sardina

Laatste update: 10 februari, 2024

Sinds het begin van de wereld hebben verhalen en vertellingen de meest uiteenlopende aspecten van de menselijke natuur onder woorden gebracht. Daarom zijn ze vandaag de dag nog steeds zo belangrijk. In feite zijn ze vaak een waardevol hulpmiddel/aanvulling in therapieën voor zowel kinderen als volwassenen. Dit staat bekend als verhaaltherapie.

Bij verhaaltherapie werken de verhalen als hulpmiddelen om bepaalde moeilijkheden of stoornissen te behandelen. In het geval van kinderen is het voor hen een leuke en didactische manier om in contact te komen met hun innerlijke wereld en elementen die deel uitmaken van het collectieve onbewuste.

Vrouw leest dochter voor
Verhalen vertellen bevordert de ontwikkeling van de innerlijke wereld en emotionele intelligentie.

De oorsprong van verhaaltherapie

De term verhaaltherapie werd ongeveer 20 jaar geleden bedacht door de psycholoog Lorenzo Hernández Pallares. Voor hem is verhaaltherapie de kunst van het genezen door middel van verhalen.

Hij gelooft dat de symbolische kracht van verhalen de kleintjes helpt elementen van hun innerlijke wereld te identificeren. Bovendien helpt het hen hulpmiddelen te verwerven om allerlei problemen in hun dagelijks leven het hoofd te bieden.

“Verhalentherapie is gebaseerd op een reeks theorieën gebaseerd op psychologische stromingen” stelt de psycholoog. “Het is ook gebaseerd op aspecten van de antropologie, de wereld van de folklore en de geschiedenis van de mensheid en religies” voegt hij eraan toe in een video van de Ibero-Amerikaanse Vereniging van Verhalentherapie (Spaanse link), die door hemzelf is ontwikkeld.

Het doel van dit initiatief is de promotie van het verhaal en zijn leer om verschillende leraren te accrediteren als overbrengers van verhaaltherapie.

Het idee is om “genezende elementen uit het verleden te identificeren die via verhalen zijn doorgegeven.” In feite spreekt Pallares over genezing, maar niet in curatieve zin. In feite verwijst hij naar vooruitgang of ontwikkeling. Inderdaad stelt deze in Spanje geboren psycholoog dat verhaaltherapie een ondersteuningstherapie is.

Een ondersteuningstherapie

Pallares ontwikkelde het concept van verhaaltherapie om de leegte op te vullen die andere soorten rationalistische therapieën achterlieten. “Het betekent niet dat men ziek moet zijn om aan deze therapie te beginnen, maar dat de verhalen wegen van bewustzijn openen,” verdedigt hij. “Deze bewustzijnspaden worden vanuit een andere plaats genomen dan andere therapieën die meestal erg verbaal zijn.”

“Wij werken met symbolen. En de symbolen gaan rechtstreeks naar de essentie van de mens,” legt Pallares uit. Volgens de oprichter van de Ibero-Amerikaanse Vereniging van Verhaaltherapie” zijn deze elementen verweven binnen het verhaal en maken ze dat de persoon, zodra hij er op emotioneel niveau naar luistert, een kaart van het bewustzijn identificeert.”

Het bestaat uit het aanreiken van hulpmiddelen om dagelijkse uitdagingen het hoofd te bieden, omdat alle verhalen een uitweg bieden uit talloze problemen.

Zoals we zeggen, is verhaaltherapie niet alleen een therapeutisch middel, omdat het ook preventief werkt. Het bevordert immers de innerlijke groei van iedereen. Het belangrijkste doel ervan is het oefenen van de emotionele intelligentie van zowel kinderen als volwassenen.

In het geval van kinderen is verhaaltherapie erop gericht hen te helpen problemen als autisme, dyslexie en ADHD aan te pakken. Voor Pallares functioneren verhalen als psychologische en bewustzijnskaarten waarmee het kind uiterst diepe symbolische aspecten van het collectieve onbewuste internaliseert.

De identificatie van deze elementen kan echt nuttig zijn bij de behandeling van verschillende stoornissen.

De voordelen van verhaaltherapie

Onder de voordelen van verhaaltherapie springen de bevordering van emotionele volwassenheid, goede waarden, en de preventie van bepaalde stoornissen eruit. Hier volgen er nog een paar:

  • Biedt handvatten voor de problemen van het dagelijks leven.
  • Stimuleert verbeelding en creativiteit.
  • Voorkomt veel stoornissen.
  • Stelt volwassenen in staat een gezonde relatie met hun innerlijke kind te onderhouden.
  • Bevordert goede relaties binnen het gezin.
  • Introduceert kinderen in de wereld van de literatuur.
Lezend kind
Verhaaltherapie werkt als ondersteunende therapie voor andere behandelingen.

Verschillende soorten verhalen

Bij het benaderen van verhaaltherapie is het nuttig om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten verhalen:

  • Monosemische. Dat zijn de kinderverhalen die gericht zijn op een enkele leer. Bijvoorbeeld fabels of parabels uit het christendom.
  • Polysemous. Dit zijn de soorten fantastische verhalen die verschillende lezingen bieden vanuit een grotere verscheidenheid aan situaties, personages en conflicten. De fantastische verhalen die Disney heeft bewerkt zijn uitstekende voorbeelden van polysemische verhalen.
  • Emosemisch: Verhalen die emoties overbrengen en voortbrengen. Bijvoorbeeld het moderne korte verhaal. Dit is het soort boeken dat de meeste uitgevers drukken. Je ziet ze in elke boekhandel, naar behoren geïllustreerd voor kinderen.

Zoals veel psychologische therapieën vereist verhalen vertellen niet dat het kind of de volwassene problemen heeft. De voordelen ervan tonen echter aan dat het een aanbevolen ondersteunende therapie is. Bovendien is het een manier om de ontwikkeling van onze innerlijke wereld en emotionele intelligentie te bevorderen.

Per slot van rekening zijn verhalen en vertellingen waarschijnlijk de elementen die ons als mens het beste definiëren. Ze bieden inderdaad een diepgaande symbolische lezing van ons collectieve onbewuste.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.