De vijf zwakke punten van een narcist die je moet kennen

Hoewel het misschien niet zo lijkt, heeft elke narcist zwakke punten. Een daarvan is aandacht. Op het moment dat ze worden genegeerd en er geen rekening wordt gehouden met hun woorden, hebben ze weinig aan hun denkbeeldige voetstuk.
De vijf zwakke punten van een narcist die je moet kennen

Laatste update: 13 september, 2021

Het kennen van de zwakke punten van een narcist kan je helpen jezelf te verdedigen. Ze laten je ook iets meer weten over de psychologie van deze mensen die tegenwoordig extreem wijdverbreid zijn in onze samenleving. Publius Sirus zei dat “hij die de eer van een ander schendt, de zijne verliest.” In het geval van een narcist laten hun egoïsme en slecht gedrag tot die tijd echter littekens bij anderen achter.

Het is niet gemakkelijk om afstand te nemen van dit type persoonlijkheid. Bovendien zul je waarschijnlijk narcisten vinden in je eigen familie en op elke werkplek. Het zou geweldig zijn als je gewoon de andere kant op kon kijken en doen alsof ze er niet zijn. Je kunt echter niet anders dan deze mensen opmerken. Dat komt omdat dit precies is waar ze van gedijen: aandacht, macht en invloed.

Er zijn echter bepaalde dimensies van hun persoonlijkheid die als hun achilleshiel fungeren. Weten wat ze zijn, kan je helpen. Laten we meer over hen te weten komen.

Een narcist kan vanuit verschillende richtingen worden benaderd. Je weet waarschijnlijk dat de beste strategie is om afstand te houden. Als dit echter niet mogelijk is, zijn er andere strategieën die je kunnen helpen.

vrouw die de zwakke punten van een narcist uitdaagt

De zwakke punten van een narcist

Om te beginnen is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat er verschillende soorten narcisten zijn. Sommige mensen bezitten bijvoorbeeld slechts enkele nuances, eigenschappen en geassocieerd gedrag, terwijl anderen duidelijk lijden aan de volledige klinische toestand.

De prevalentie van een narcistische persoonlijkheidsstoornis wordt geschat op één procent van de bevolking als geheel. De laatste jaren wordt het echter vaker gediagnosticeerd.

De Universiteit van Warschau (Polen) deed onderzoek (Engelse link) dat aangaf dat er twee manieren zijn om narcisten te classificeren: de grandioze en de kwetsbare. Dit weten is belangrijk bij het omgaan met hen.

  • Het eerste type (groots) is agressiever. Met deze mensen moet je voorzichtiger zijn.
  • Het laatste type (kwetsbaar) heeft de neiging tot slachtofferschap en bezit een veel kwetsbaarder niveau van zelfrespect.

Het feit dat er twee soorten narcisten zijn, kan nuttig zijn, omdat je kunt bepalen welke van hun zwakke punten bij elk profiel past.

1. “Ik geloof je niet.” De kracht van ontslag

‘Ik geloof je niet. Geef me daar het bewijs van. Ik geloof gewoon niet dat het waar is dat je zoveel dingen in je leven hebt gedaan.’ Als er iets is waar een narcist niet mee om kan gaan, wordt het opzij geschoven en afgewezen.

Een van hun grootste behoeften is inderdaad om zich te verbazen en te voeden met de bewondering van anderen. Daarom is het tonen van onverschilligheid jegens hen een nuttige manier om met hen om te gaan.

Bovendien kan het ook nuttig zijn om ze tegen te spreken in wat ze zeggen. Wees echter voorzichtig als je te maken hebt met een “grandioze narcist.”

2. “Je gedrag slaat nergens op.” Hun onvermogen om zelf te analyseren

Een zeer duidelijke zwakte van de narcist is hun onvermogen tot zelfreflectie en zelfanalyse. In feite zijn ze niet in staat om naar binnen te kijken om zichzelf te begrijpen.

Ze gebruiken meestal een aantal verdedigingsmechanismen als het gaat om het accepteren van hun vele onzekerheden. Ze uitnodigen om je te vertellen waarom ze dit doen, is een andere manier om ze te negeren.

3. “Je hebt mijn steun niet.” De pijn van het ontvangen van een “nee”

Een van de zwakke punten van een narcist is de pijn om ‘nee’ te horen. Zoals je al hebt gezien, is het enige wat ze nodig hebben om constant in het middelpunt van de belangstelling te staan. Bovendien willen ze gerespecteerd, bewonderd, gevolgd worden en macht krijgen over iedereen om hen heen. Door waar mogelijk ‘nee’ te zeggen, kun je niet alleen grenzen stellen. Het haalt ze ook van hun voetstuk.

Narcisten moeten altijd de zon in het midden van het universum zijn. Om deze reden proberen ze zichzelf opnieuw te bevestigen door buitensporig gedrag en onwaarheden. Ze waar mogelijk grenzen stellen, ze negeren en ondermijnen zijn allemaal goede middelen om ermee om te gaan.

4. “Ik denk dat je je diep van binnen heel eenzaam voelt. Ik heb medelijden met je.” Hun onvermogen om zich kwetsbaar te voelen

Dit is een eenvoudige en effectieve strategie om met een narcist om te gaan. De Universiteit van Milaan-Bicocca (Italië) heeft onderzoek gedaan (Engelse link) dat helpt om het belang van eigenwaarde bij dit persoonlijkheidstype te begrijpen.

Interessant genoeg concludeerde de studie dat, hoewel het altijd als vanzelfsprekend wordt aangenomen dat deze mensen op een opgeblazen en buitensporige manier een eigenwaarde vertonen, het in werkelijkheid het tegenovergestelde zou kunnen zijn.

Zelfrespect is zelfs een van de zwakke punten van een narcist. Meestal is het vrij laag. Dit zorgt ervoor dat ze meerdere verdedigingen ontwikkelen om een glanzend harnas te bouwen waaronder ze zichzelf beschermen. Als er dus iets is dat ze niet kunnen tolereren, is het hun kwetsbaarheid accepteren.

Daarom zal iets eenvoudigs als hen te vertellen dat je medelijden met hen hebt, met wie ze zijn en hoe ze mensen wegduwen, hen dwingen om opnieuw hun achilleshiel onder ogen te zien.

Vrouw praat over de behoeften van narcisten

5. Zwakke punten van een narcist: de angst om alleen te zijn

Behalve dat het een van de grootste zwakheden van een narcist is, is eenzaamheid ook hun grootste angst. Dat komt omdat, om iemand te zijn, een narcist slachtoffers nodig heeft. Ze zijn als roofdieren die op zoek zijn naar een prooi om zich mee te voeden. Zonder hen sterven ze van honger en eenzaamheid, omdat ze niemand hebben om als voedsel te dienen om hun ego te voeden.

Met de narcistische persoonlijkheid zijn face-to-face confrontaties en ruzies het niet waard. Als het erop aankomt te overleven in de scenario’s waarin ze naast je leven, is het zelfs veel beter om hun zwakke punten te kennen. Ze isoleren, ondermijnen, geen aandacht geven en ze laten inzien dat hun acties consequenties hebben en dat ze alleen zullen eindigen, zijn allemaal effectieve strategieën.

Concluderend moeten we aannemen dat, of we het nu leuk vinden of niet, dit profiel altijd zal blijven bestaan in onze “sociale ecosystemen.”

Daarom is het cruciaal om te weten hoe je dit soort mensen kunt identificeren en grenzen kunt stellen om aan hun invloed te ontsnappen. Ook belangrijk is het leggen van de juiste basis in opvoeding en onderwijs. Op deze manier zal de narcistische persoonlijkheid die zo schadelijk is voor anderen hopelijk ophouden zich te vermenigvuldigen. Wellicht ook interessant voor jou

Als narcisten denken dat ze meer weten dan experts
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Als narcisten denken dat ze meer weten dan experts

Er is iets dat nooit verandert: narcisten denken dat ze meer weten dan experts. Vooral in de huidige tijden waarin we leven komt dit duidelijk naar...  • Di Pierro, R., Mattavelli, S., & Gallucci, M. (2016). Narcissistic Traits and Explicit Self-Esteem: The Moderating Role of Implicit Self-View. Frontiers in psychology7, 1815. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2016.01815
  • Hyatt, C. S., Sleep, C. E., Lamkin, J., Maples-Keller, J. L., Sedikides, C., Campbell, W. K., & Miller, J. D. (2018). Narcissism and self-esteem: A nomological network analysis. PloS one13(8), e0201088. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0201088
  • Rogoza R, Żemojtel-Piotrowska M, Kwiatkowska MM, Kwiatkowska K. The Bright, the Dark, and the Blue Face of Narcissism: The Spectrum of Narcissism in Its Relations to the Metatraits of Personality, Self-Esteem, and the Nomological Network of Shyness, Loneliness, and Empathy. Front Psychol. 2018 Mar 14;9:343. doi: 10.3389/fpsyg.2018.00343. PMID: 29593627; PMCID: PMC5861199.
  • Zajenkowski, M., Maciantowicz, O., Szymaniak, K., & Urban, P. (2018). Vulnerable and Grandiose Narcissism Are Differentially Associated With Ability and Trait Emotional Intelligence. Frontiers in psychology9, 1606. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.01606