De vier soorten psychologische druk

Er zijn verschillende soorten psychologische druk en elk van hen heeft zijn eigen kenmerken. Maar welke zijn goed en welke zijn slecht? Dat lees je in dit artikel.
De vier soorten psychologische druk

Laatste update: 11 september, 2021

Psychologische druk is een psychische sensatie. In feite is het het product van twee mentale krachten die in tegengestelde richtingen trekken.

Deze krachten kunnen van heel verschillende aard zijn. Het kunnen bijvoorbeeld verlangens zijn of verplichtingen. Toch hebben we het over een situatie die over het algemeen ongemak veroorzaakt. Dus in principe zouden we het als iets negatiefs kunnen beschouwen. Dit is echter niet altijd het geval

We hebben allemaal situaties van psychologische druk ondergaan. We hebben bijvoorbeeld de druk ervaren om een noodzakelijke stap te moeten zetten die we niet wilden nemen. Op andere momenten voelen we echter helemaal geen druk. Feit is dat er verschillende soorten psychologische druk zijn.

Net als stress verhoogt een zekere mate van druk de efficiëntie, maar dan keert de relatie om en bij hogere druk begint een afname van de efficiëntie .”

-Alicia Montero-

1. Positieve psychologische druk

Positieve psychologische druk is het soort dat je initiatief geeft. De meest typische vorm hiervan is wanneer je tegen jezelf moet zeggen ‘je kunt het‘. Het vindt plaats wanneer twijfel of angst als een rem werkt en je een extra dosis energie nodig hebt om te handelen.

Het belangrijkste kenmerk van positieve druk is dat het de uitvoering of prestatie bevordert. Dit zijn situaties die je moet overwinnen om jezelf te verbeteren. De functie van positieve druk is om je te motiveren om dit te doen.

Man die een rode ladder beklimt

2. Negatieve psychologische druk

Negatieve psychologische druk treedt op wanneer iemand een ander probeert te overtuigen of te dwingen om op een manier te handelen die zelfdestructief kan zijn. Het gebruikelijke is dat degene die de druk uitoefent overdreven aandringt, wat de persoon aan de ontvangende kant overbelast.

Negatieve druk kan ook worden uitgeoefend door een omstandigheid. Bijvoorbeeld als je je woning moet verkopen om openstaande schulden af te betalen. Of als de werkloosheid extreem hoog is en je genoegen moet nemen met een lager loon. In deze gevallen is het het beste om actief weerstand te bieden of een weg door de situatie te vinden, zodat je de druk kunt verminderen.

3. Interne druk

Innerlijke psychologische druk is er een die van binnenuit komt. Meestal gaat het om plichtsbesef. Het kan echter ook worden gedicteerd door angst, angst, woede en andere emoties of stemmingen. Het bepalende kenmerk is dat het altijd in je eigen geest opkomt.

Interne druk kan positief of negatief zijn. Het is positief als het voortkomt uit persoonlijk bewustzijn. In dit geval zie je de werkelijkheid met een zekere objectiviteit en weet je dat het handig is om jezelf te pushen om iets te bereiken dat je wilt, of om iets te behouden dat je waardeert. Met dit soort druk is er geen onverenigbaarheid tussen psychologische druk en verlangen.

Dit soort druk kan echter negatief worden wanneer het voortkomt uit een neurotisch verlangen of een verslechterde stemming. Bijvoorbeeld als je je onder druk gezet voelt om perfect te zijn. Of om doelen te bereiken die je niet echt wilt, maar die anderen tevreden stellen. Het uitoefenen van dit soort druk op jezelf veroorzaakt interne conflicten.

Gestreste man op kantoor

4. Externe druk

Net als bij de interne soort, kan de externe psychologische druk ook positief of negatief zijn. Het hangt allemaal af van de context waarin het zich voordoet en de kant waarop het is gericht. Een van de basiskenmerken van dit soort druk is dat de persoon die hem ontvangt ook de macht heeft om hem een betekenis te geven.

Een veelvoorkomende situatie die dit soort druk illustreert, kan optreden als je op een bepaalde dag of op een bepaald tijdstip moet verschijnen voor een baan. De klok en kalender hebben in werkelijkheid echter niets te maken met hoe je leeft of handelt. In feite zijn het neutrale stimuli en jij bent het die er een constructief of destructief element van maakt.

Er zijn mensen die externe druk tot een absolute beperking maken. Anderen assimileren en nemen het echter op, op zo’n manier dat het geen negatieve effecten genereert. Zoals je kunt zien, hangt het allemaal af van hoe het wordt beheerd en niet van de druk zelf.

Psychologische druk is aanwezig in het dagelijks leven van velen van ons. Om deze reden is het nuttig om te leren identificeren welk type het is en hoe het kan worden benaderd. Op deze manier kun je het in je voordeel laten werken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aguilera, D. T. (2008). La presión: Conceptualización táctico-psicológica y su entrenamiento. MC Sports.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.