De vier liefdestypes, volgens Helen Fisher

Waarom word je verliefd op het ene type persoon en niet op het andere? Volgens Helen Fisher bepaalt ons liefdestype onze aantrekkingspatronen. Ontdek welk type het jouwe is!
De vier liefdestypes, volgens Helen Fisher

Laatste update: 20 mei, 2022

Ontdekkingsreizigers, onderhandelaars, bouwers, en bestuurders. Volgens Helen Fisher, zijn dit de vier liefdestypes. Het zijn profielen die ons een antwoord kunnen geven op de klassieke vraag waarom we op sommige mensen verliefd worden en op anderen niet. Deze psychologische constructies worden georkestreerd door interessante neurochemische processen, wat haar theorie nog specialer maakt.

Ongetwijfeld heb je al eens van Dr. Helen Fisher gehoord. Zij is een expert in de mysterieuze werking van de liefde. In feite is zij, naast een gerenommeerd antropologe, een van de belangrijkste popularisatoren van onze tijd. Haar boeken zoals Why We Love: The Nature and Chemistry of Romantic Love en The First Sex zijn daar voorbeelden van.

Als er één opmerkelijk element van haar werk is, dan is het wel dat ze ons in staat stelt relaties, aantrekkingskracht, genegenheid en zelfs genderkwesties te begrijpen vanuit een biochemisch oogpunt.

Misschien was het om die reden dat ze in 2009 besloot uit te zoeken waarom we ons aangetrokken voelen tot het ene type man of vrouw en niet tot het andere? In feite gaf ze ons het antwoord in haar boek, Why Him? Whe her?

De hersensystemen die Dr. Helen Fisher voor haar persoonlijkheidstest definieerde zijn de mechanismen die door dopamine, serotonine, oestrogeen en testosteron worden georkestreerd.

Verlicht hart in een hoofd
Onze persoonlijkheid is gerelateerd aan een specifieke hersenchemie die ons ertoe aanzet om ons op één type persoon af te stemmen en niet op andere.

De vier liefdestypes

Waarom zijn er persoonlijkheden die ons fascineren? Wat maakt dat we ons aangetrokken voelen tot bepaalde mensen, ook al weten we dat ze misschien niet bij ons passen of ons niet gelukkig zullen maken?

Dit is een eeuwig dilemma, maar ook een van de meest fascinerende enigma’s. We weten bijvoorbeeld dat de fysieke factor een grote kracht heeft, evenals bepaalde evolutionaire, genetische en zelfs ervaringsvariabelen.

Helen Fisher gaat echter verder en wijst erop dat het mechanisme van aantrekking wordt georkestreerd door onze hersenchemie. Zoals zij uitlegt in haar interessante boek, Why Him? Why Her? zijn er vier persoonlijkheidsconstellaties.

Elke wordt in grotere mate gedomineerd door een bepaald type neurotransmitter. Er zijn er die zich meer laten meeslepen door dopamine, anderen door testosteron, en weer anderen door oxytocine of serotonine.

Dit boek bevat aan het begin een vragenlijst met 56 vragen. Het is een wetenschappelijk gevalideerd instrument dat ons in staat stelt te begrijpen wat onze overheersende persoonlijkheid is. Want hoewel we allemaal kenmerken van de vier typologieën hebben, is er altijd één variabele die belangrijker is.

Volgens Fisher kunnen we pas begrijpen wie er beter bij ons past als we weten hoe we zijn. Lees snel verder over de vier liefdestypes.

“Onderzoek toont aan dat koppels die veel overeenkomsten hebben, waaronder neurochemische compatibiliteit, uiteindelijk bij elkaar blijven.”

-Helen Fisher-

1. De ontdekkingsreiziger: de nieuwsgierige persoonlijkheid (dopamine)

Creatief (Engelse link), energiek, impulsief, leuk, gedurfd, onafhankelijk, liefhebbers van nieuwigheden, inspirerend, en enthousiast. Onder de vier liefdestypes van Helen Fisher valt de ontdekkingsreiziger op door gedrag dat altijd wordt gedomineerd door dopamine.

Deze mensen zijn uiterst magnetische persoonlijkheden. Zij willen de wereld veranderen en daarvoor ook anderen mobiliseren. Inderdaad, ze zijn uiterst actief en ook inspirerend. Bovendien willen ze ontdekken, leren en plezier ervaren.

Ze zijn echter niet gemakkelijk om mee samen te leven. Dat komt omdat hun rusteloze karakter betekent dat niet iedereen hen kan bijhouden. Ze zijn namelijk op zoek naar sensatie en voortdurend op zoek naar avontuur. Daarom zal alleen iemand met hetzelfde persoonlijkheidspatroon met hen op één lijn zitten.

  • Welk type partner is het meest geschikt?

Ontdekkingsreizigers zoeken ‘speelkameraadjes’. Ze willen mensen die net zo nieuwsgierig, energiek en avontuurlijk zijn als zijzelf. Hun ideale partner is dus een andere ontdekkingsreiziger.

2. De onderhandelaar: de fantasierijke en idealistische persoonlijkheid (oestrogeen)

Iemand met een onderhandelingspersoonlijkheidspatroon is intuïtief, meelevend, met daarnaast goede sociale, communicatieve en empathische vaardigheden. Ze weten heel goed met mensen om te gaan en contact te maken. Ze geven om begrip, aandacht en nabijheid van anderen. Hun gedrag wordt gemotiveerd door het hormoon oestrogeen. Het bepaalt zowel vrouwen als mannen.

Deze mensen zijn extreem verzoeningsgezind. Daarom vermijden zij conflicten en haten zij het om ruzie te maken. Zij hebben de neiging veel over dingen na te denken en zijn buitengewoon vindingrijk, creatief en idealistisch. In feite streven zij ernaar het welzijn van hun hele omgeving te bevorderen.

  • Welk type partner is het meest geschikt?

De onderhandelaar zoekt een ‘zielsverwant’. Hun ideale partner zou passen in het managersprofiel.

3. De bouwer: familiepersoonlijkheid (serotonine)

Onder de vier liefdestypes identificeren velen zich met de bouwer. Zij zijn loyaal, sterk, toegewijd, houden van orde, en zij die hun leven goed georganiseerd willen hebben. Verder zijn ze trouwe verdedigers van hun familie, vrienden en de mensen die deel uitmaken van hun sociale omgeving.

Bouwers zijn meestal gereserveerd en houden ervan anderen te helpen en nuttig te zijn.

  • Welk type partner is het meest geschikt?

De bouwer zoekt een levenslange vriend die hem dagelijks zal steunen. Hun perfecte match is een andere ‘bouwer’.

4. De regisseur (testosteron)

Testosteron-gedomineerde persoonlijkheden zijn er in overvloed in onze samenleving. De ‘directeur’ is een extreem analytisch, competitief type profiel, met een neiging tot emotionele terughoudendheid.

Zij hebben intens lief en zouden alles geven voor hun geliefden, maar zij onderdrukken het openlijk uiten van hun gevoelens. Dit maakt hen soms tot enigszins gecompliceerde figuren. Ze zijn ook erg volhardend en zijn perfectionisten.

  • Welk type partner is het meest geschikt?

Ze zoeken de persoon die hen aanvult, iemand die denkt en voelt zoals zij. Dus, en volgens Why Him? Why Her? is de ideale partner van de regisseur een onderhandelaar.

Hand in hand
Onze ideale partner, volgens Dr. Fisher, is degene die ons geeft wat we nodig hebben.

Dr. Fisher benadrukt dat ieder van ons bepaalde trekken van deze vier liefdestypes herbergt. Echter, bij sommigen vallen ze meer op dan bij anderen. Dit is wat ons gedrag, maar ook onze verlangens, manieën en behoeften bepaalt en verklaart.

Dr. Fisher beweert ook dat we de neiging hebben verliefd te worden op mensen die ons kunnen geven wat wij nodig hebben in ruil voor hen te geven wat zij nodig hebben. Op deze manier zijn we geneigd elkaar aan te vullen. Wellicht ook interessant voor jou

Kunnen levensgebeurtenissen je persoonlijkheid veranderen?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Kunnen levensgebeurtenissen je persoonlijkheid veranderen?

Kunnen levensgebeurtenissen je persoonlijkheid veranderen? De wetenschap beweert dat ze dat tot op zekere hoogte kunnen. Lees hier meer!  • Fisher, Helen (2010) Why Him? Why Her? Holt McDougal.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.