De verschillende takken van het feminisme

Feminisme zou kunnen worden beschouwd als de beweging met de grootste sociale kracht van de afgelopen jaren. In dit artikel leggen we de oorsprong en verschillende vormen uit.
De verschillende takken van het feminisme

Laatste update: 10 september, 2022

Feminisme is een sociale en politieke beweging die de ongelijkheid tussen seksen en genders openbaart en bekritiseert en tegelijkertijd de belangen en rechten van vrouwen opeist en bevordert. Het is een beweging die is ontstaan doordat vrouwen zich bewust werden van hun ondergeschikte positie in de samenleving.

Tegenwoordig bestaat er echter nog steeds grote verwarring over deze term. Het is zelfs gebruikelijk om in de media uitdrukkingen te vinden waarin feminisme wordt opgevat als een synoniem of antoniem van machismo, wat in beide gevallen onjuist is.

In dit artikel zullen we het concept van feminisme bestuderen en uitleggen waarom het niet vergelijkbaar is met machismo.

Drie vrouwen die de soorten feminisme vertegenwoordigen

De drie golven

Bewegingen die strijden voor gelijkheid ontstonden in de achttiende eeuw. Ze waren verbonden met de Franse Revolutie. Het was echter een eeuw later toen het concept van de geëmancipeerde vrouw werd geboren.

Sindsdien wordt feminisme vaak gezien als een opeenvolging van historische golven. Toch moeten we bedenken dat aan deze stadia werken van feministische aard voorafgingen, nog voordat de term ‘feminisme’ verscheen.

  • De eerste golf ontstond in de loop van de negentiende en twintigste eeuw, voornamelijk in Engeland en de Verenigde Staten. Tijdens deze eerste periode vochten vrouwen voor rechten in het huwelijk. Daarna vochten ze voor het stemrecht (kiesrecht).
  • De tweede golf was gericht op het claimen van rechten. Bijvoorbeeld familie, seksueel, arbeid en reproductief.
  • De derde golf (van 1990 tot heden) probeert de fouten van de tweede golf te herstellen. Met andere woorden, laten zien dat vrouwen zich in meerdere ruimtes kunnen ontwikkelen, risico’s kunnen nemen en competitief en onafhankelijk kunnen zijn. Deze golf heeft te maken met de bevrijding van vrouwen. Het is gebaseerd op solidariteit en steun: op zusterschap.

Basispunten om feminisme te begrijpen

Ten eerste, en zoals we eerder vermeldden, heeft feminisme een lange geschiedenis en is het niet iets nieuws. Daarom is het noodzakelijk om te weten hoe de beweging in elk historisch moment moet worden geplaatst en hoe de geboorte en evolutie ervan te begrijpen. Op deze manier kunnen we begrijpen hoe het zich momenteel ontwikkelt.

Om feminisme te begrijpen, is het belangrijk om te erkennen dat het niet streeft naar de superioriteit van vrouwen over mannen, maar eerder naar gelijkheid in sociale, culturele en economische aspecten.

Als we het hebben over het streven naar gelijke rechten, spelen mannen een uiterst belangrijke rol in het feminisme. Dit betekent dat ze ook deel uitmaken van de beweging.

Feminisme verdedigt het standpunt dat we allemaal verschillend zijn. Het is niet de bedoeling dat vrouwen en mannen als hetzelfde worden beschouwd, maar dat er voor beiden gelijke rechten en kansen moeten zijn.

Feminisme is niet gerelateerd aan een manier van kleden. In feite verdedigt het het idee dat vrouwen de vrijheid hebben om te kiezen wat ze besluiten te dragen.

Soorten feminisme

Ondanks de oorsprong en grondslagen die de feministische beweging hebben gevestigd, heeft ze zich ook verdeeld en heeft ze verschillende kenmerken gekregen in verschillende takken van de samenleving.

Radicaal feminisme

Deze beweging geniet grote populariteit en houdt verband met antikapitalisme, marxisme, milieuactivisme, antimilitarisme, antiracisme, antiliberalisme en pacifisme. Het is de beweging die verdedigt dat we moeten vechten tegen het patriarchaat, het systeem dat in een groot deel van de wereld heerst.

Abolitionistisch feminisme

Deze tak krijgt de kenmerken van radicaal feminisme en zet zich daarnaast openlijk af tegen prostitutie, pornografie en draagmoederschap.

Transfeminisme

Dit houdt verband met de queertheorie en wint de laatste tijd aan kracht. Het stelt dat zowel gender als biologisch geslacht sociale constructies zijn.

Gelijkheidsfeminisme

Het deelt met de vorige takken het idee dat genderrollen niet bestaan en dat ze een gevolg zijn van het onderwijs en de cultuur die we bij de geboorte ontvangen. Het is gebaseerd op het idee van Simone de Beauvoir dat ‘iemand niet wordt geboren, maar een vrouw wordt’.

Het feminisme van verschil

In tegenstelling tot het feminisme van gelijkheid, verdedigt deze tak geen dualiteit die gelijkgesteld moet worden. In plaats daarvan beweert het dat de vrouwelijke natuur zijn eigen kenmerken heeft. Het omvat het idee dat “Vrouw zijn mooi is.” Deze beweging floreerde in de jaren zeventig in Frankrijk en de Verenigde Staten.

Socialistisch feminisme

Dit houdt in dat vrouwen worden onderdrukt, niet alleen door het patriarchaat, maar ook door het kapitalisme. Het stelt dat vrouwen een groep zijn, als zodanig een sociale klasse.

Vrouwen in een demonstratie

Ecofeminisme

Ecofeminisme stelt dat het patriarchaat vrouwen gelijkstelt aan de natuur en een kracht van superioriteit, uitbuiting en onderdrukking uitoefent tegen beide. Men ziet vrouwen als de drijvende kracht achter een ecologische revolutie.

Filosofisch feminisme

Deze tak legt uit dat de we de filosofie moeten herzien omdat vrouwelijke auteurs en hun ideeën worden weggelaten. In de academische discipline van de filosofie heeft zich in de loop van de tijd zelfs gendervooroordelen ontwikkeld.

Feitelijk of wetenschappelijk feminisme

Het verdedigt gelijke kansen. Het erkent dat er biologische verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Men gaat ervan uit deze verschillen geen belemmering te vormen voor effectieve gelijkheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.