De verschillen tussen narcisme en egocentrisme

Wie is er problematischer? De narcist of de egocentrische? Hoewel ze op elkaar lijken, zijn ze niet hetzelfde. In feite zijn er bepaalde nuances die onderscheid maken tussen de twee. Ze zijn handig om te weten. We bekijken ze in dit artikel.
De verschillen tussen narcisme en egocentrisme
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Narcistisch, egoïstisch, egocentrisch… We verwarren deze termen vaak of gebruiken ze willekeurig, omdat we denken dat we het over hetzelfde hebben. Er zijn echter duidelijke verschillen tussen narcisme en egocentrisme. In feite kan narcisme zich manifesteren als een persoonlijkheidsstoornis.

Weinig termen worden zo veel gebruikt in onze dagelijkse taal. We bestempelen mensen meestal als egocentrisch wanneer ze hun behoeften en verlangens belangrijker vinden dan anderen. Aan de andere kant bestempelen we mensen die dingen alleen vanuit hun eigen perspectief zien en interpreteren zonder dat van anderen als narcistisch te beschouwen.

Deze willekeur die we vertonen in de terminologie die we gebruiken, verdunt de oorspronkelijke betekenis van deze termen en daarom passen we ze vaak verkeerd toe. Daarom zal het ontdekken van de dunne lijn die beide psychologische universums scheidt even merkwaardig als verrijkend zijn. Laten we eens gaan kijken.

Vrouw die in de spiegel kijkt

De verschillen tussen narcisme en egocentrisme

Voordat we de verschillen tussen narcisme en egocentrisme onderzoeken, moeten we over één aspect nadenken. We bewonen allemaal onze eigen interne universums van waaruit we de wereld waarnemen en interpreteren.

Bovendien zijn we allemaal op de een of andere manier geïntegreerd in de egocentrische perceptie die van binnen naar buiten gaat. Met andere woorden, van onze geest naar de wereld om ons heen.

Sommige mensen gaan hierin tot het uiterste. Bijvoorbeeld degenen die zelden uit hun schulp komen om contact te maken met anderen, en weigeren te leren van andere benaderingen of gemeenschappelijke ideeën te delen.

Er zijn inderdaad gradaties van zowel narcisme als egocentrisme. Ze vallen binnen een spectrum dat varieert van acceptabel tot pathologisch. Laten we eens kijken naar wat elke psychologische realiteit definieert.

Narcisme: een persoonlijkheidsstijl die een stoornis kan zijn

Persoonlijkheidsstijl, opvoedings- en opvoedingsproblemen? Dit is vaak de eerste vraag die experts zichzelf stellen als ze zich verdiepen in narcisme. In veel gevallen vindt het gedrag zijn oorsprong in slecht onderwijs. Een waarin een gebrek aan grenzen uiteindelijk een emotionele en psychologische uitbuiter vormt. Laten we eens kijken naar de kenmerken die narcisten definiëren.

  • Narcisme kan zich manifesteren als een persoonlijkheidsstoornis. Zoals we eerder vermeldden, kan dit gedrag echter op een meer beperkte manier worden aangetoond of, omgekeerd, in een klinische categorie vallen. Die van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
  • In de regel toont de narcist een opmerkelijke behoefte om alle aandacht op te eisen. In feite grenzen ze aan grootheidswaanzin en ervaren ze grootsheidswaanzin. Toch is er één eigenschap die hen onderscheidt van de egocentrische. Het is het feit dat narcisten mensen om zich heen nodig hebben om hun gevoelens van grootsheid te versterken. Ze gebruiken anderen om iemand te zijn. Daarentegen doen de egocentristen dat niet.
  • Narcisten maken geen contact met of geven niet om de gevoelens van anderen. Een van hun meest opvallende kenmerken is inderdaad hun gebrek aan empathie.
  • Een van de meest voorkomende verschillen tussen narcisten en egocentristen is dat de eerste altijd duidelijke gevoelens van superioriteit zal vertonen. Het egocentrische zoekt het echter niet en heeft het ook niet nodig.
  • Narcisten bouwen hun eigen waarden en hun eigen morele besef op. Ze stellen hun eigen regels op, die hen ertoe brengen onethische handelingen te plegen. Dr. Victoria Blinkorn, van de Universiteit van Liverpool, voerde een onderzoek (Engelse link) uit dat aantoonde dat er een significant verband bestaat tussen narcisme en crimineel gedrag.

Het egocentrische, een cognitieve vooringenomenheid

Een van de verschillen tussen narcisme en egocentrisme is dat, terwijl de eerste een persoonlijkheidsstijl definieert, de laatste zich manifesteert in de vorm van cognitieve vooringenomenheid. Bovendien wordt egocentrisme niet erkend als een diagnosticeerbare klinische stoornis. Het is een manier van denken, van het interpreteren van de werkelijkheid.

Je denkt misschien nog steeds dat het verschil tussen deze twee dimensies opmerkelijk klein is. Als je er hieronder over leest, zul je je zich echter realiseren dat er duidelijke verschillen zijn.

  • De Zwitserse psycholoog Jean Piaget definieerde egocentrisme als een manier van denken die kinderen onder de acht jaar definieert. Dit soort denken betekent dat ze de wereld alleen vanuit hun eigen perspectief interpreteren en zien. Naarmate ze volwassen worden, leren ze geleidelijk de standpunten van andere mensen te accepteren.
  • Desalniettemin blijven sommige mensen deze manier van denken vertonen wanneer ze volwassen zijn. Ze hebben de neiging om als onvolwassen te worden beschouwd met een onvermogen om verbinding te maken met de perspectieven van anderen. In feite richten ze zich alleen op hun eigen meningen en gedachten.
  • Bij egocentrisme treedt meestal een ander type vooringenomenheid op. Dit is soortgelijkheid. Het laat deze mensen geloven dat anderen denken zoals zij.
  • Egocentrisme is in feite een cultus van het zelf, maar zonder waanideeën van grootsheid, of de noodzaak om in de schijnwerpers te staan. Bovendien vertonen deze mensen geen gebrek aan moraal of een neiging tot crimineel gedrag zoals narcisten.
Man wijst naar zichzelf

Hoe weet je of je te maken hebt met een narcist of een egocentrische?

Zoals we al zeiden, zijn er verschillen tussen narcisme en egocentrisme. Sommige mensen kunnen echter verwarrend zijn. Daarom, hoe weet je of je te maken hebt met een narcist of iemand die niet in staat is om andere perspectieven te zien dan die van zichzelf?

  • De narcist is manipulatief en wil altijd iets terug voor wat hij geeft. De egocentristen streven er alleen naar om gelijk te hebben, om hun eigen standpunt op te dringen.
  • Narcisme gebruikt de emoties van anderen om controle uit te oefenen. Om dit te doen, zijn ze in het begin misschien vriendelijk en charmant, maar geleidelijk aan zie je hoe hun persoonlijkheid en intenties veranderen.
  • Het gedrag van de egocentrische persoon is minder verfijnd. Ze kunnen behoorlijk onvolwassen en zelfs kinderachtig lijken. Bovendien manipuleren ze niet en laten ze zich vanaf het begin op dezelfde manier zien. In feite, wat je ziet is wat je krijgt. Het zijn mensen die alleen rekening houden met hun eigen perspectief, meningen en behoeften.

Beide soorten gedrag kunnen problematisch zijn, hoewel het de narcist is die altijd op een meer schadelijke manier handelt. Het is de moeite waard om in gedachten te houden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Blinkhorn, Victoria & Lyons, Minna & Almond, Louise. (2018). Criminal Minds: Narcissism Predicts Offending Behavior in a Non-Forensic Sample. Deviant Behavior. 1-7. 10.1080/01639625.2017.1422458.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.