Persoonlijkheidstype C: voornaamste kenmerken

Dit persoonlijkheidstype wordt gekenmerkt door onderdrukking van negatieve emoties en wordt door sommigen in verband gebracht met kanker. Wil je meer weten over dit onderwerp, lees dan verder!
Persoonlijkheidstype C: voornaamste kenmerken
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 19 augustus, 2023

Persoonlijkheidstype C, wordt voornamelijk gekenmerkt door twee van de meest consistente eigenschappen: het niet uitdrukken van negatieve gevoelens en de behoefte aan harmonie.

Tegenwoordig is het voor veel mensen erg belangrijk geworden om aan te tonen wat voor invloed psychologische aspecten kunnen hebben op het ontstaan en de ontwikkeling van kanker. Er zijn al een hoop studies die te maken hebben met stress en persoonlijkheidskenmerken. Het waren de studies van Morris en Greer die het voor het eerst hadden over persoonlijkheidstype C.

Volgens deze auteurs kunnen mensen met dit persoonlijkheidstype niet goed omgaan met stress of woede. Bovendien zijn het mensen die hun negatieve emoties niet goed uiten (agressie, woede, razernij, etc.). Daarnaast hebben psychologen ontdekt dat er natuurlijk nog veel meer kenmerken zijn die dit profiel aanvullen.

Persoonlijkheidstype C in vergelijking met persoonlijkheidstypes A en B

Mensen met persoonlijkheidstype A zijn erg competitief. Hun aanpassingsvermogen zorgt ervoor dat ze zeer agressief zijn in hun strijd om succes. Ze voelen zich daarom vaak ook prettig bij leiderschapsposities.

Hierdoor kunnen dit soort mensen er doorgaans ook niet tegen om passief te zijn en hun tijd te vullen met zo veel mogelijk activiteiten. Friedman en Rosenman gebruikten deze benaming om te verwijzen naar een persoonlijkheidstype dat gerelateerd is aan hypertensie, hartritmestoornissen en hartinfarct.

Mensen met persoonlijkheidstype B zijn daarentegen over het algemeen vrij rustig en zelfverzekerd. Ze staan open voor al hun emoties, ook de minder aangename. Je zou kunnen zeggen dat mensen met dit persoonlijkheidstype genieten van een betere emotionele balans. Voor velen is dit daarom ook het gezondste type.

Tot slot wordt persoonlijkheidstype C met name gekenmerkt door coöperatief, zelfgenoegzaam, conformistisch, perfectionistisch en arbeidsintensief gedrag. Mensen met deze persoonlijkheid doen er alles aan om conflicten te vermijden en streven altijd naar harmonie.

Bovendien zijn deze mensen altijd op hun hoede en kiezen ze ervoor om hun negatieve emoties niet te uiten. Ze maken vaak gebruik van geremdheid, ontkenning, emotionele onderdrukking en zelf-agressie als copingmechanismen.

Persoonlijkheidstype C omvat een reeks houdingen en gedragingen die zich in stressvolle situaties manifesteren. Ze uiten zich echter als non-conformistische houdingen en extreme samenwerking. Mensen met dit persoonlijkheidstype zijn doorgaans zeer passief en hebben de neiging hun negatieve emoties te onderdrukken.

Man die er droevig uitziet

Wat is het verband tussen persoonlijkheidstype C en kanker?

De interesse in het bestuderen van de patronen van deze persoonlijkheid is in de laatste jaren groter geworden vanwege enkele aan kanker gerelateerde feiten:

  • In 80% van de gevallen van kanker kunnen we spreken van een verband tussen slechte gewoonten als roken of een ongezond dieet en het ontstaan of de ontwikkeling van de ziekte. In die zin zou het onder controle houden van risicovolle gewoonten en het ontwikkelen van een gezondere levensstijl zomaar iemands leven kunnen redden.
  • Studies op het gebied van psychoneuro-immunologie (PNI) hebben aangetoond wat voor invloed stress en onze emoties kunnen hebben op het ontstaan van kanker. Daarnaast hebben ze ook invloed op de genezing van kankerpatiënten.
  • Tot slot hebben mensen die hun emoties op negatieve wijze remmen meer aanleg om een vorm van neoplasie te ontwikkelen.

De rol die psychologie speelt

Sommige psychologische factoren, zoals iemands persoonlijkheid, kunnen daarom direct of indirect invloed hebben op de ontwikkeling van kanker. Door de persoonlijkheidskenmerken van mensen met kanker te identificeren kunnen we dus voor een deel bekend raken met hun copingstrategieën en deze zelfs voorspellen.

Hierdoor kan de psychologie nuttig zijn bij het identificeren van bepaalde persoonlijkheidsstijlen. Aan de hand van deze informatie kunnen we voorspellen in wat voor situaties dit soort mensen een zelfvoorzienende gedragsstijl ontwikkelen. Als gevolg kunnen ze leren hoe ze gezonder gedrag kunnen ontwikkelen, zowel fysiek als psychologisch.

Droevige vrouw met veel zorgen

Bovendien kunnen deze bevindingen ons helpen bij het ontwikkelen van primaire preventiestrategieën. Ze kunnen het risico op het ontwikkelen van deze ziekte verkleinen bij gezonde mensen met persoonlijkheidstype C. Ze kunnen echter ook behulpzaam zijn voor mensen die al aan deze ziekte lijden.

Tegelijkertijd is het belangrijk om het werk van de psycho-oncologie te erkennen. Door patiënten constant te begeleiden, voorkom je verwarring, gebrek aan acceptatie en andere psychologische aanpassingen die niet erg gunstig zijn voor hun herstel. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.