8 Manieren om de verleiding tot veroordelen te weerstaan

8 Manieren om de verleiding tot veroordelen te weerstaan

Laatste update: 20 november, 2018

Het weerstaan van de verleiding tot veroordelen van anderen is een gezonde gewoonte om aan te meten. Dat geldt vooral als je gezonde, constructieve relaties met vrienden, familie en collega’s wil opbouwen.

Daarom gaan wij je in dit artikel een paar strategieën laten zien. Deze zullen je een duwtje in de juiste richting geven.

Het kan moeilijk zijn om de verleiding tot veroordelen te weerstaan wanneer je weinig weet, maar het gevoel hebt veel te weten. We weten echter ook dat het niet fijn is om aan het ontvangende einde te staan van deze manier van omgaan. Dat wordt vaak echter snel vergeten.

Hoe vaak heb je het gevoel gehad dat anderen het achter je rug over je hadden? Hoe vaak heb je het zelf over anderen gehad zonder dat ze het wisten? Sterker nog: hoe vaak heb je hierdoor datgene veroorzaakt waar je het zelf over had, ofwel een self-fulfilling prophecy (zelf-vervullende voorspelling)?

Manieren om de verleiding tot veroordelen te weerstaan

Om je te helpen de verleiding tot veroordelen te weerstaan, hebben wij 8 manieren hiertoe op een rijtje gezet.

1. Denk na voordat je spreekt

Het kan ontzettend aanlokkelijk zijn om jezelf mee te laten slepen door wat anderen zeggen of door je eigen aannames. Het is de makkelijkste, snelste optie om een stilte te vullen wanneer je verder niets te zeggen hebt.

Je kunt de juiste keuzes leren maken door roddels niet zomaar te herhalen of je niet rondom het soort mensen te begeven dat dit wel doet. Zo leer je ook informatie te filteren: alles dat op zijn meest “twijfelachtig” is, kun je links laten liggen.

Het onmiddellijke resultaat hiervan is dat je zult stoppen met het veroordelen van mensen. Hierna kunnen anderen je voorbeeld volgen en zelf ook stoppen hiermee.

Verleiding tot veroordeling weerstaan

2. Beoefen mindfulness

Mindfulness is gebaseerd op bepaalde technieken ontwikkeld door boeddhistische monniken. Het komt voort uit een filosofie waarin men ervan uit gaat dat je vrijer wordt wanneer je minder oordelen velt.

Dit geldt zowel voor oordelen over anderen als over jezelf. Het brengt zodoende een houding met zich mee die je goed op weg kan helpen de verleiding tot veroordelen te leren weerstaan.

3. Niemand is perfect

Als je wil stoppen met het oordelen over anderen, zul je toleranter moeten worden. Ja, andere mensen maken inderdaad fouten — maar jij ook. Dus wat geeft jou het recht om ze te veroordelen of jezelf als superieur te zien?

Mensen gaan vaak verder dan wat de feiten toestaan en vellen hun oordeel gebaseerd op hun eigen meningen.

4. Onthoud dat we niet allemaal hetzelfde zijn

Lang niet iedereen gedraagt zich of denkt hetzelfde. Iedereen is anders. Dat betekent echter niet dat mensen die zich anders opstellen minder respect verdienen dan jij.

Dingen als cultuur, familie, vrienden en je opvoeding spelen allemaal een rol in je levensverhaal. Zodoende spelen ze ook een rol in hoe je denkt en hoe je je gedraagt.

5. Sta eens stil en kijk naar jezelf

In plaats van dat je je tijd verdoet aan het veroordelen van anderen, kun je je tijd ook benutten door naar jezelf te kijken. Denk eens kritisch na over jezelf. Leer meer over je tekortkomingen en je denkpatronen.

Dit kan je helpen inzicht te verkrijgen over hoe je nadenkt en waarom je anderen bekritiseert vanwege bepaalde dingen.

6. Wees content met jezelf

Je tolerantie voor verschil is veel groter wanneer je een goede bui hebt. Wanneer je bijvoorbeeld verdrietig bent, zie je de wereld door een donkere bril van pessimisme en hardheid.

Boosheid, om nog maar een voorbeeld te geven, leidt er bijvoorbeeld toe dat de verleiding tot veroordelen juist des te groter wordt.

Gelukkige vrouw

7. Wees ruimdenkend

De mate van ruimdenkendheid en tolerantie die je bezit, zegt veel over jou als persoon. Het hebben van een positieve houding richting anderen zal het communiceren met hun een stuk makkelijker maken.

Daardoor wordt het natuurlijk ook makkelijker om mensen beter te leren kennen. Je beseft je daardoor misschien hoe interessant ze zijn en dat je veel van hun denkwijze en leefmanieren kunt leren.

8. Erken dat schijn soms bedriegt

Schijn bedriegt soms, en hoe! Bovendien is de mens een ontzettend ingewikkelde diersoort. Dit betekent dat er vaak veel verschillende dingen spelen achter onze gedragspatronen. Zodoende zijn er ook verschillende manieren om ons gedrag te interpreteren wanneer dit van buitenaf bekeken wordt.

Echter, door simpelweg je gezond verstand te gebruiken, kom je al een heel eind. Zo kun je bijvoorbeeld een goed beeld krijgen van het halo-effect dat zich vaak voordoet wanneer je je eerste indruk over iemand vormt.

Je geest begeeft zich in deze dynamiek. Het moet een heel scala aan kaders maken om de wereld om je heen begrijpelijk te maken. Hierdoor leer je zowel je eigen gedrag als dat van anderen te voorspellen — en te beoordelen.

Dit is een automatische reactie die lang niet altijd behulpzaam is. In plaats daarvan kan het juist relaties schaden en zelfs geheel om zeep helpen. Daarom is het meestal het verstandigste om je oordelen voor je te houden of heel voorzichtig te zijn wanneer je ze wel uit. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.