De vele gezichten van werkgerelateerde vermoeidheid

De verschillende vormen van werkgerelateerde vermoeidheid zijn allemaal uitingen van uitputting. Ze hebben verschillende oorzaken en zijn niet allemaal even ernstig. Dat zullen we in dit artikel analyseren.
De vele gezichten van werkgerelateerde vermoeidheid

Laatste update: 02 juni, 2020

Werkgerelateerde vermoeidheid komt in verschillende vormen voor. Sommige vormen hebben gevolgen die lang na het verlaten van de werkplek blijven duren, daarom is het zo belangrijk om te weten en te begrijpen hoe je ze moet identificeren.

Sommige van de symptomen zijn echter onomkeerbaar. Vaak is het probleem dat je zo bezig bent met je werk dat je je niet eens realiseert dat er een probleem is.

Vermoeidheid is het tijdelijke onvermogen om bepaald werk te doen, hoewel je dit werk al veel vaker en al langer zonder problemen doet. Alle verschillende soorten vermoeidheid, inclusief werkgerelateerde vermoeidheid, hebben lichamelijke, emotionele en intellectuele componenten.

Werkgerelateerde vermoeidheid varieert in intensiteit en symptomen. We kunnen dit probleem daarom verdelen in verschillende classificaties.

Deze indeling is gebaseerd op welk gebied wordt beïnvloed, en ook op de oorsprong van de vermoeidheid. Hierdoor kun je de vele gezichten van werkgerelateerde vermoeidheid vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Hieronder zullen we de belangrijkste soorten bespreken.

Een vermoeide man zit aan zijn bureau

De classificaties van werkgerelateerde vermoeidheid

Vermoeidheid kent veel mogelijke oorzaken. Soms veroorzaakt lichamelijk werk dit soort vermoeidheid, maar andere keren kunnen mentale taken of hoge stressniveaus de triggers zijn.

 • Lichamelijke vermoeidheid. Vermoeidheid veroorzaakt door overmatige inspanning van het psychomotorische systeem wordt lichamelijke vermoeidheid genoemd. Het kan ontstaan door het tillen van te veel gewicht, maar bijvoorbeeld ook door het hebben van een slechte houding. Ook bestaande verwondingen of ongezonde bewegingen kunnen dit veroorzaken.
 • Mentale vermoeidheid. Dit is een soort werkgerelateerde vermoeidheid die vaak onopgemerkt blijft. De meestvoorkomende oorzaken hiervoor zijn intellectuele overbelasting of overmatige eentonigheid. Het leidt vaak tot gezondheidsproblemen.
 • Manuele vermoeidheid. Deze vorm van vermoeidheid wordt veroorzaakt door overmatig mechanisch werk gedurende een lange periode. Manuele vermoeidheid gaat ook vaak gepaard met te weinig cognitieve en zintuiglijke stimulatie.
 • Zintuiglijke vermoeidheid. Zintuiglijke vermoeidheid kan ontstaan wanneer een van de zintuigen overprikkeld raakt. Mensen die de hele dag naar een beeldscherm moeten kijken om te werken, hebben vaak last van zintuiglijke vermoeidheid.
 • Nerveuze vermoeidheid. Deze vorm van vermoeidheid wordt veroorzaakt door herhaalde automatische taken.
 • Psychologische vermoeidheid. Mensen die op het werk veel verantwoordelijkheden hebben, hebben ook vaak last van psychische vermoeidheid. Dit is omdat ze vaak heel snel belangrijke beslissingen moeten nemen. Artsen en luchtverkeersleiders zijn goede voorbeelden van dit soort banen.
 • Informatievermoeidheid. Als je in je functie veel gegevens moet beheren, kunt je last krijgen van informatievermoeidheid. De informatie die je opneemt overweldigt dan je mentale vermogen om alles te verwerken.
 • Emotionele vermoeidheid. Beroepen zoals verpleegkundige, leraar of therapeut kunnen zeer emotioneel veeleisend zijn. Dit soort vermoeidheid kan dan ook snel leiden tot een burn-out, als je niet goed voor jezelf zorgt.

Variërende intensiteiten

Je kunt ook de verschillende vormen van werkgerelateerde vermoeidheid indelen op basis van hun intensiteit of de gevolgen. Deze categorisering is meer technisch, omdat het direct betrekking heeft op de effecten op de lichamelijke en mentale gezondheid.

Vanuit dit oogpunt zijn er twee primaire soorten werkgerelateerde vermoeidheid, namelijk de volgende:

 • De eerste is fysiologische vermoeidheid. Dit is de normale vermoeidheid die je voelt na langdurige inspanning. Om van deze vorm van vermoeidheid af te komen, hoef je alleen maar te rusten.
 • De tweede soort is pathologische vermoeidheid, die niet weggaat met rust.
Een vrouw leunt tegen de muur

De categorie pathologische vermoeidheid kunnen we ook indelen in verschillende categorieën, namelijk de volgende:

 • Acute vermoeidheid. Deze staat van extreme vermoeidheid ontstaat na een groter dan normale lichamelijke, intellectuele of emotionele inspanning. Gewoon rust zal niet helpen, zoals we hierboven al hebben gezegd. Het oplossen van acute vermoeidheid vraagt veel meer tijd.
 • Chronische vermoeidheid. Dit is vermoeidheid die zich in de loop van de tijd ophoopt. Het vereist diepe en langdurige rust. Als je chronische vermoeidheid niet behandelt, kan het zelfs tot de dood leiden.
 • Geestelijke vermoeidheid. Dit is de meest ernstige vorm van vermoeidheid. Het is chronische vermoeidheid met significante lichamelijke en mentale symptomen. Deze vorm van vermoeidheid is onomkeerbaar en weerhoudt de persoon ervan zijn werk te kunnen blijven doen.

Tot slot zijn er veel iteraties van werkgerelateerde vermoeidheid, waardoor het zo belangrijk is om de tekenen en symptomen te begrijpen. Je voelt je niet voor niets uitgeput en moe. Negeer je symptomen niet! Je moet begrijpen dat overwerken je geen betere werknemer maakt. Het brengt alleen je gezondheid in gevaar.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Atalaya, M. (2001). El estrés laboral y su influencia en el trabajo. Industrial data, 4(2), 25-36.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.