Jezelf beter leren kennen met de timeline-techniek
De psychologie maakt tijdens psychologische processen gebruik van allerlei verschillende technieken en hulpmiddelen. De timeline-techniek is er een van. Het wordt gebruikt om zelfkennis en zelfbegrip op te doen.
Hoewel deze techniek een humanistisch en systemisch perspectief heeft, maken vrijwel alle soorten psychologen er gebruik van omdat het hen veel informatie over hun patiënten kan geven.
Mensen hebben een heden, een verleden en een toekomst die hun individualiteit vormen. Alles wat ons is overkomen maakt deel uit van ons verhaal. Het geven van betekenis aan de gebeurtenissen die zich in ons leven voordoen, is essentieel om als mensen te groeien, in onszelf te geloven en onszelf volledig te accepteren.
In dit artikel willen we je leren hoe de timeline-techniek werkt en wanneer je deze techniek kunt gebruiken.
Hoe werkt de timeline-techniek?
De basisprincipes van deze techniek zijn analyse en reflectie. Je zult niet het gewenste resultaat bereiken door deze techniek slechts ‘toe te passen’. Het is dus belangrijk om er rekening mee te houden dat het ook analytische en reflexieve inspanning vereist.
Door je tijdlijn te analyseren, kun je de verschillende bijbehorende emoties kanaliseren en beheren. Dit omvat de emoties die je altijd voelt, alsook de emoties waar je niet bewust aandacht aan hebt besteed.
“Anderen kennen is intelligentie; jezelf kennen is ware wijsheid. Meester worden over anderen is kracht; meester worden over jezelf is ware macht.’
–Laozi-
Nadat je je tijdlijn hebt gemaakt, is het de bedoeling dat je dieper ingaat op de betekenis van elk element dat je erin hebt verwerkt. De timeline-techniek vereist een reflexieve analyse die gewoonlijk wordt geleid met vragen zoals ‘Hoe ben ik veranderd dankzij die ervaring?’, ‘Wat heb ik op dat moment verloren en geworven?’ Of ‘Ben ik eroverheen gekomen?’
Op deze manier zul je in staat zijn om je ervaringen op een gezonde en adaptieve manier te analyseren. Je verleden op een constructieve manier verenigen met je heden, zal je helpen om jezelf beter te begrijpen.
De beste momenten om van deze techniek gebruik te maken
De timeline-techniek kan op (bijna) elk moment worden gebruikt. Het is echter beter om het aan het begin van een therapeutisch proces te gebruiken of als middel om een staat van verwarring te beëindigen. De timeline-techniek zal altijd nuttig zijn wanneer iemand zichzelf beter wil leren kennen.
Als we alles begrijpen wat we hebben meegemaakt, krijgen we namelijk beter begrip van waarom we op een bepaalde manier handelen of voelen.
Het is daarentegen niet aangeraden om van deze techniek gebruik te maken als je net een pijnlijke of traumatische ervaring achter de rug hebt.
Volgens een studie van de Universiteit van Arizona, is het gebruikelijk dat patiënten, tijdens een periode van verdriet (of als reactie op een verlies) tekenen van depressie vertonen. Dus als iemand door een periode van verlies of trauma gaat, zal zijn humeur hoogstwaarschijnlijk een negatieve vooringenomenheid in de analyse brengen.
“De twee belangrijkste dagen in je leven zijn de dag waarop je geboren wordt en de dag waarop je ontdekt waarom.”
-Mark Twain-
Hoe je deze techniek toepast
Om de timeline-techniek correct toe te passen, moet je twee belangrijke fasen overwegen: het uitwerken van de tijdlijn en de kritisch-reflexieve analyse. Neem eerst een vel papier en een potlood. Trek dan een rechte lijn en begin vervolgens de volgende gebeurtenissen in chronologische volgorde op de lijn te zetten:
Fase 1
Definieer en wijs enkele zeer belangrijke gebeurtenissen aan, zoals je geboorte, de geboorte van je broers of zussen (of een ander belangrijk familielid), de dood van een geliefde, je huwelijk, etc. Je kunt hiervoor een blauwe stift gebruiken.
Fase 2
Zet vervolgens enkele belangrijke gebeurtenissen of zeer levensveranderende momenten in je leven op de lijn, zoals verhuizen naar een ander huis of land, het begin of het einde van je studie, een belangrijke reis, enz. Jij bent degene die bepaalt wat belangrijk is en wat niet. Gebruik voor dit onderdeel een groene stift.
Fase 3
In deze fase is het de bedoeling dat je bepaalde keerpunten aanduidt. Deze momenten werken als sleutels die kritieke situaties of fasen openen die op passende wijze moeten worden aangepakt. Je kunt hiervoor de kleur rood gebruiken. Zorg ervoor dat je de momenten aanduidt waarvan je denkt dat ze je sterker hebben gemaakt.
Fase 4
Tot slot wijs je bepaalde ‘slopende’ situaties of gebeurtenissen aan. Dit zijn situaties die een voor en na in je leven markeren. Hiermee bedoelen we situaties die voor jouw gevoel je leven of je routine volledig hebben veranderd.
Ook waren het situaties die traumatisch of moeilijk te verwerken waren. Voor deze evenementen kun je een zwarte of andere donkergekleurde stift gebruiken.
Nadat je je tijdlijn hebt gemaakt, is het tijd om aandacht te besteden aan het analyseren van de impact die elke gebeurtenis die je hebt aangeduid heeft gehad op je leven.
Het is prima om verder te analyseren dan de gebeurtenissen die je hebt aangeduid en hoe ze de persoon hebben gevormd die je vandaag de dag bent. Onthoud dat het overwinnen van persoonlijke grenzen en groeien als individu alleen mogelijk is als je jezelf echt kent.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Beyebach, M. (2010). 200 tareas en terapia breve. Barcelona: Herder.