De schaal van levenstevredenheid (SWLS)
De schaal van levenstevredenheid (Satisfaction With Life Scale – SWLS) blijft het meest populaire instrument om geluksniveaus te meten. Psychologen Ed Diener, Robert A. Emmons, Randy J. Larsen en Sharon Griffin hebben het in de jaren ’80 gemaakt.
Experts noemen het een van de beste manieren om betrouwbare informatie te krijgen over de mate van tevredenheid van mensen met hun leven. Ze hebben het met succes gebruikt bij volwassenen, tieners en mensen uit verschillende sociale klassen. Bovendien kunnen experts het in elk land en elke cultuur gebruiken.
Confucius zei dat overal waar mensen gelukkig zijn, er geen revoluties zijn. De waarheid is dat als je tevreden bent met wat je hebt en bent, je niet de behoefte voelt om naar iets anders te zoeken.
Desalniettemin, zoals je waarschijnlijk weet, is zo’n toestand niet gemakkelijk te bereiken. Als zodanig voelen mensen zich altijd verplicht om grote of kleine revoluties te beginnen. Deze stellen ons in staat om die gewenste staat van welzijn op te zoeken.
Door toegang te hebben tot schalen zoals deze test weet je onder andere wat er ontbreekt in de samenleving. Het helpt je ook te begrijpen welke gebieden van je leven meer onderzoek, werk of groei nodig hebben.
Als zodanig zou je kunnen zeggen dat tevredenheid meer is dan een staat. Het is een proces waar je continu op voortbouwt. Het is dus zeer nuttig om toegang te hebben tot dit hulpmiddel. Dat geldt zowel op het gebied van psychologische interventie als alles wat met sociaal onderzoek te maken heeft. Laten we eens kijken waar deze test over gaat.
”Waar geluk is het genieten van het heden, zonder angstige afhankelijkheid van de toekomst, ons niet afleiden met hoop of angst, maar tevreden zijn met wat we hebben, wat voldoende is, want hij die is, wil niets.”
-Seneca-
Kenmerken, toepassing en effectiviteit
Hoe kunnen we tevredenheid met het leven definiëren? Het is geen eenvoudig concept om onder woorden te brengen. Sommige mensen haasten zich om te zeggen dat het de staat is die je bereikt als je een goede baan en geld op de bank hebt. Anderen beweren dat het is om met iemand te zijn van wie je houdt en die van jou houdt. Het lijkt erop dat niets zo subjectief, specifiek en uniek is als het persoonlijke geluk van een persoon.
Elke geest is een unieke wereld en elke wereld is een micro-universum dat wordt bevolkt door behoeften, prioriteiten, smaken en angsten. Frederic Bartlett was een experimenteel psycholoog aan de Universiteit van Cambridge. Hij zei dat je leven uit gedachten bestaat. Elke persoon, zo betoogde hij, zou in de hemel of de hel kunnen leven, zelfs als ze zo rijk waren als de rijkste persoon ter wereld.
Daarom wisten Ed Diener, Robert A. Emmons, Randy J. Larsen en Sharon Griffin dat ze een reeks zeer algemene vragen moesten stellen in hun test. Deze vragen zouden veel verder moeten gaan dan materiële en zelfs emotionele aspecten van het leven.
Daarom is de tevredenheid met de levensschaal gebaseerd op cognitieve voordelen. Met andere woorden, het beoordeelt ieders individuele beoordeling van wat ze hebben bereikt of niet hebben bereikt.
Waar bestaat de schaal van levenstevredenheid (SWLS) uit?
Deze test bestaat uit 5 items (vragen) die de persoon moet beantwoorden. Het is in de vorm van een Likertschaal. Dat wil zeggen, er zijn vijf soorten antwoorden. Dit zijn:
- helemaal mee oneens
- mee oneens
- neutraal
- mee eens
- helemaal mee eens
Zoals je kunt zien is de schaal van levenstevredenheid erg kort. Dat betekent echter niet dat het makkelijk te voltooien is.
De eerste keer dat experts in 1985 in de Journal of Personality Assessment voor het eerst werden geconfronteerd met de SWLS-vragen, werden ze gedwongen na te denken over zeer diepgaande aspecten van hun leven.
Voor deze test is oprechtheid van het grootste belang. Alleen dan kun je duidelijk zien waar je staat met je geluk zodat je kunt blijven werken aan je welzijn. Alleen dan kun je blijven zoeken naar dat geluk dat juist voortkomt uit tevredenheid met jezelf en je prestaties.
De vragen van de schaal van levenstevredenheid (SWLS)
Zoals we hierboven al aangaven, hanteert dit instrument vijf heel concrete vragen:
- In de meeste opzichten komt mijn leven dicht in de buurt van mijn ideaal.
- De omstandigheden van mijn leven zijn uitstekend.
- Ik ben tevreden met mijn leven.
- Tot nu toe heb ik de belangrijke dingen gekregen die ik wil in het leven.
- Als ik mijn leven zou kunnen overdoen, zou ik bijna niets veranderen.
Is deze schaal betrouwbaar?
Het was niet de bedoeling van de psychologen die de schaal ontwikkelden om aspecten als gezondheid, financiën of emotionele relaties te meten. Het is een instrument dat de subjectieve realiteit meet die wordt weergegeven in de vijf items. Het is mogelijk dat je op het eerste gezicht twijfelt aan de resultaten. Kan deze test je echt vertellen of een persoon tevreden is met zijn huidige realiteit?
Het antwoord is “ja.” Studies zoals die van Dr. William Pavot van de Universiteit van Minnesota (Engelse link) geven aan dat het zeer valide is. Dit geldt met name wanneer we het vergelijken met andere schalen die dezelfde dimensie evalueren.
Afgezien daarvan stelt de schaal van levenstevredenheid je in staat om te evalueren hoe de tevredenheid met het leven bij een persoon verandert gedurende de klinische interventie.
Als zodanig is het een zeer betrouwbare bron. Niet alleen dat, het is ook nuttig en uiterst relevant op het gebied van psychologie en onderzoek.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Diener, E., Emmons, R. A., Larsen, R. J., & Griffin, S. (1985). The Satisfaction with Life Scale. Journal of Personality Assessment, 49, 71-75.
- Pavot, W. G., Diener, E., Colvin, C. R., & Sandvik, E. (1991). Further validation of the Satisfaction with Life Scale: Evidence for the cross-method convergence of well-being measures. Journal of Personality Assessment, 57, 149-161.
- Pavot, W., & Diener, E. (1993). Review of the Satisfaction with Life Scale. Psychological Assessment, 5, 164-172.