De rol van ouders tijdens de lockdown

De meesten van ons zijn gedwongen om thuis te blijven, waardoor ons sociale, academische en beroepsleven wordt beperkt. In dit verband hoeven we niet alleen aan onszelf te denken, maar ook aan onze kinderen. De vraag is: hoe gaan we deze uitdaging aan? Wat is de rol van ouders tijdens de lockdown?
De rol van ouders tijdens de lockdown

Laatste update: 21 mei, 2020

De coronacrisis heeft ons in een buitengewone situatie geplaatst. Degenen die kunnen, werken vanuit huis, de meeste winkels zijn gesloten en kinderen en tieners gaan niet naar school. De situatie is moeilijk, en een ouder zijn tijdens de lockdown kan het allemaal nog ingewikkelder maken.

Veel ouders moeten telewerken combineren met de zorg voor hun kinderen thuis. Daarnaast hebben ze te maken met eventuele problemen die zich dagelijks voordoen, zoals de moeilijkheid om de emoties van hun kinderen te beheersen en hun activiteiten te structureren (althans, voor de jongsten).

De aanbeveling is dat we allemaal zo veel mogelijk een normaal leven blijven leiden. In het geval van ouders moeten we echter enkele specifieke aspecten benadrukken.

De rol van ouders tijdens de lockdown

Ouders tijdens de lockdown

Veel experts hebben aangegeven wat ouders kunnen doen tijdens de lockdown. Denk bijvoorbeeld aan leuke thuisactiviteiten, hoe je onder andere met je kinderen kunt praten en hoe je je kunt aanpassen aan de nieuwe schoolroutine. We zullen nu de meest relevante aspecten op een rij zetten, zodat ouders deze coronacrisis met succes kunnen overwinnen.

Allereerst, als een algemeen advies, zowel voor ouders als voor degenen die dat niet zijn, is het essentieel om de ruimte en emoties van kinderen te respecteren. Plaats jezelf in hun schoenen en accepteer hun frustratie en verveling door ze te laten zien dat je ze steunt.

Handhaaf routines

Een van de sleutels tot het overleven van deze crisis is het opzetten en volgen van een routine. Het is belangrijk dat kinderen een vaste routine hebben met rusttijden en activiteiten.

Het schema mag niet te streng zijn, stel gewoon een specifieke tijd in waarop ze op moeten staan, eten en naar bed gaan. Dit helpt ook om de zaken een beetje voorspelbaarder te maken, wat onzekerheid en stress vermindert.

Idealiter zou je moeten proberen om zoveel mogelijk hetzelfde schoolrooster te volgen. Besteed tijd aan de taken die de docenten online hebben verstuurd maar geef ook altijd tijd voor rust.

Het is ook belangrijk om bepaalde regels vast te stellen om storen te voorkomen wanneer zowel kinderen als ouders werken. Op deze manier kunnen zowel ouders als kinderen zich concentreren op hun werk.

Ouders tijdens de lockdown, wees creatief

Vanwege deze situatie is het ook erg nuttig om nieuwe activiteiten op te nemen. Misschien is het tijd om die puzzel af te maken of eindelijk het bordspel te spelen dat je altijd al wilde.

Probeer wat milde lichaamsbeweging op te nemen in deze nieuwe activiteiten. Dit is namelijk een geweldige manier om spanning los te laten, iedereen te motiveren en voor een betere nachtrust te zorgen.

Wat deze activiteiten betreft, moedig je kinderen aan om spelletjes te bedenken, of ga brainstormen. Als alternatief kun je de spelletjes spelen die je al leuk vindt, maar verander je gewoon wat van de regels.

Leer om te gaan met angst

Hoe ouders zich voelen gaat onvermijdelijk over op hun kinderen. Daarom is het voor volwassenen belangrijk om te leren omgaan met angst en zorgen. Probeer fatalistische gedachten te vermijden en focus op het vinden van oplossingen en alternatieven.

Vanwege de dagelijkse stress en de angsten die zich kunnen voordoen, is het belangrijk om een gevoel van perspectief te behouden en kinderen alleen te betrekken wanneer dat nodig is. Wanneer je je overweldigd voelt en je denkt het niet aan te kunnen, dan moet je even een andere kamer opzoeken om je even los te koppelen en te ontstressen.

Daarnaast raden we je naast de COVID-19-pandemie ten zeerste aan om te beperken hoeveel nieuws je luistert. Probeer het te beperken tot een specifiek tijdstip van de dag. Op deze manier krijg je geen overvloed aan informatie. Dit helpt je te voorkomen dat je jezelf overbelast met spanning en zorgen.

Maak plannen

Ook al moet je op dit moment misschien nog thuisblijven, het is essentieel om plannen te blijven maken. Je kunt bijvoorbeeld een dag per week reserveren voor een speciale activiteit. Het is natuurlijk nog beter als je de kleintjes bij het besluitvormingsproces betrekt.

Zo kun je in het weekend bijvoorbeeld eens iets anders koken, of een speeltuin thuis namaken. Het belangrijkste is om de routine te doorbreken en af en toe even los te komen van alles. Iedereen heeft namelijk baat bij een pauze.

Samen koken tijdens de quarantaine

In de eerste plaats, houding

Ouders zijn tijdens de lockdown is niet eenvoudig. Het belangrijkste is echter om het allemaal met een positieve houding aan te pakken. Als je alles vanuit een ander perspectief ziet, kan dit de sleutel zijn om ervoor te zorgen dat alle gezinsleden met elkaar overweg kunnen blijven gaan.

Verander bijvoorbeeld gedachten zoals “Het is zo frustrerend dat we niet naar het park kunnen gaan” naar “Het is geweldig dat we samen tijd thuis kunnen doorbrengen.”

Dit is een kans om te profiteren van alle tijd die je normaal niet hebt. Maak er dus gebruik van om je kinderen nog beter te leren kennen, dingen met ze te doen en hen te helpen omgaan met emoties zoals verveling of frustratie. Jullie zullen er zo allemaal nog sterker uitkomen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.