De psychologie van Anakin Skywalker

De psychologie van Anakin Skywalker

Laatste update: 02 februari, 2019

Met de première van de nieuwe Star Wars-trilogie lijkt de passie voor het epos opnieuw te zijn opgewekt. Ondanks de positieve recensies en het kassasucces van de nieuwe films, ontbreekt er iets uit de twee originele trilogieën. We hebben het natuurlijk over het personage van Anakin Skywalker.

Anakin Skywalker, later bekend als Darth Vader, was een van de hoofdpersonen in de eerste zes Star Wars-films en werd een waar icoon. De Uitverkorene is, binnen het universum van het epos, het meest complexe karakter van alle aanwezigen in de originele films.

Zijn acties zijn niet makkelijk te begrijpen. Hoe kon hij veranderen van een strijder die ooit vocht voor de vrede, in de rechterhand van een tiran die het hele sterrenstelsel onderdrukt? In dit artikel gaan we dieper in op de psychologie van Anakin Skywalker om achter het antwoord op deze vraag te komen.

De psychologie van Anakin Skywalker: het bekendste personage van Star Wars uitgelegd

Ondanks dat de drie prequels niet zo worden geprezen door de fans als de originele trilogie, bevatten ze de sleutel tot het begrijpen van de psychologie van Anakin Skywalker. Sterker nog, The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith draaien bijna uitsluitend om de ontwikkeling van dit personage.

Ze geven ons inzicht in het verhaal van Anakin, dat begint wanneer Anakin nog een kind is en eindigt wanneer hij een hele stad uitmoordt en de Jedi-tempel vernietigt. Later, als Darth Vader, terroriseert hij meerdere decennia lang het sterrenstelsel, voordat hij zichzelf verlost en terugkeert naar het Licht.

Wat veroorzaakte deze plotselinge veranderingen in de persoonlijkheid van Anakin? Laten we eens kijken naar de sleutel van zijn verhaal.

De jonge Anakin Skywalker

De gevolgen van een moeilijke jeugd

Om de psychologie van Anakin Skywalker te begrijpen, moeten we teruggaan naar zijn kindertijd. Het verhaal begint wanneer Anakin negen jaar oud is.

Samen met zijn moeder woont hij op Tatooine (een zandplaneet met vreselijke levensomstandigheden), ze zijn slaven van een rommelhandelaar. De kleine Anakin moet zich al op zeer jonge leeftijd zorgen maken over het welzijn van zijn moeder.

Verschillende studies wijzen uit dat het niet hebben van een vaderfiguur de ontwikkeling van een kind kan belemmeren. Het kan er onder andere voor zorgen dat iemand een vermijdende hechtingsstijl ontwikkelt, iets wat we bij Anakin kunnen zien. Dit komt met name tot uiting in zijn relatie met Padmé.

Mensen die dit type hechtingsstoornis vertonen, uiten hun emoties liever niet en proberen volledig zelfvoorzienend te zijn. Dit is iets dat we kunnen waarnemen in de psychologie van Anakin Skywalker. Hij hecht meer waarde aan zijn eigen beslissingen dan aan het advies van zijn leraar, ook al waardeert en respecteert hij het wel.

Tegelijkertijd toont Anakin veel van de kenmerken van een begaafd kind. Het feit dat hij zo intelligent is, veroorzaakt echter meer problemen voor de jongen dan hij aanvankelijk kan oplossen.

Het levert hem problemen op met zijn meester, het geeft hem het gevoel anders te zijn en het maakt hem te onschuldig en idealistisch. Al deze eigenschappen zullen uiteindelijk een rol spelen in zijn val naar de Duistere Kant (Dark Side).

Geadopteerd door de Jedi’s

Wanneer Anakin Obi-Wan en Qui-Gon Jinn ontmoet, gelooft hij dat hij de uitweg uit de slavernij heeft gevonden en eindelijk in staat zal zijn om anderen te helpen. We weten al hoe belangrijk dit voor hem is, omdat hij vaak klaagt over hoe niemand er ooit is voor de mensen in nood.

Voor de jonge Anakin vertegenwoordigen de Jedi’s alles wat goed is in de wereld, en dus idealiseert hij ze. Hoewel toetreding tot de Jedi’s alles is wat hij zich maar kan wensen, brengt het uiteindelijk helaas veel complicaties met zich mee:

  • Om met Qui-Gon Jinn en Obi-Wan te vertrekken, moet Anakin zijn moeder in de steek laten. Zij is de enige persoon die hem onvoorwaardelijke liefde heeft getoond. Zelfs met de geavanceerde technologie van het Star Wars-universum zal hij waarschijnlijk niet met haar kunnen communiceren als ze uit elkaar zijn.
  • Ondanks Qui-Gons zekerheid dat Anakin degene zal zijn die de Sith zal vernietigen en de Kracht (the Force) in evenwicht zal brengen, wil de Jedi-raad hem niet trainen. Als argument geven ze dat Anakin te oud is, maar in werkelijkheid zijn ze bang voor de toekomst van het kind en dus wijzen ze hem af als een Padawan (leerling). Dit genereert een sterk gevoel van afwijzing bij Anakin, die geleidelijk het vertrouwen in de Raad verliest.
  • Een van de belangrijkste eigenschappen van Anakin is zijn onafhankelijkheid. De Jedi-meesters proberen echter een enorme hoeveelheid regels aan hem op te leggen om te voorkomen dat hij schade aanricht. Dit, samen met de pijn van zijn afwijzing, zorgt ervoor dat Anakin wrok koestert.
Anakin Skywalker

Enkele turbulente relaties

In de drie prequels kunnen we zien hoe Anakin van een onschuldig kind verandert in een rebelse tiener en uiteindelijk in een narcistische volwassene.

De jonge Skywalker is zeker van zijn superioriteit, maar tegelijkertijd ook onzeker en niet in staat zich open te stellen voor anderen. Hierdoor voelt hij zich geïsoleerd en onbegrepen. Ook leveren zijn relaties hem veel problemen op, zoals:

  • Obi-Wan Kenobi, zijn meester, is eerder een oudere broer dan een mentor voor hem. Hoewel ze een uitstekende relatie hebben, is er ook sprake van rivaliteit tussen de twee.
  • Anakin is zijn hele leven al verliefd op Padmé, zijn vrouw. Hierdoor idealiseert hij haar. De situatie verslechtert omdat ze veel tijd zonder elkaar moeten doorbrengen. Hij kan haar dan ook niet echt leren kennen. Bovendien moeten ze allebei hun relatie verbergen, omdat de positie van Anakin binnen de Jedi’s in gevaar zou komen als deze openbaar zou worden gemaakt.
  • Kanselier Palpatine, enorm bewonderd door Skywalker, is in feite een Sith Lord die hem wil corrumperen. De Kanselier zaait onzekerheid bij Anakin, zowel direct als indirect. De twee ontwikkelen dan ook een giftige relatie.

De complicaties in zijn belangrijkste relaties en het feit dat hij zich geïsoleerd voelt van de rest van de wereld, maken Anakin erg eenzaam en onzeker in zijn omgang met anderen. Dit leidt uiteindelijk tot zijn bekering tot de Duistere Kant.

Het verraden van zijn idealen

Wanneer Anakin, inmiddels een jonge Jedi, ontdekt dat de Tusken Raiders (ook bekend als de Zandmensen) zijn moeder hebben vermoord, raakt hij verblind door toorn en doodt hij elk lid van dit ras in Tatooine, inclusief vrouwen en kinderen.

Dit druist in tegen alle idealen van Skywalker, waardoor hij nog arroganter en woedender wordt.

Tijdens de eerste films zet Palpatine hem op tegen de Jedi-raad, en laat hem zien hoe de interesses van zijn meesters verschillen van die van hem. Wanneer Anakin ontdekt dat Padmé zwanger is en onheilspellende dromen begint te krijgen over haar dood bij de bevalling, wendt hij zich tot de Kanselier voor advies.

Op dat moment onthult hij zijn ware identiteit als een Sith Lord en vertelt hem dat de Duistere Kant van de Kracht de vrouw van Anakin kan redden.

Overweldigd door twijfel (een centraal element in de psychologie van Anakin Skywalker), rapporteert de jonge Jedi Palpatine aan de Raad. Maar als hij ziet dat Mace Windu hem dreigt te vermoorden, kiest Anakin ervoor om zijn mentor te verdedigen. Hij verraadt de Jedi’s en wordt de leerling van Darth Sidious (Kanselier Palpatine).

Darth Vader

De ondergang van Anakin Skywalker

Onder het bevel van zijn nieuwe meester begint Anakin (nu Darth Vader) gruweldaden te begaan die hem doen vervallen in een spiraal van haat en zelfvernietiging. Een van de meest schokkende is de verwoesting van de Jedi-tempel, waarbij hij alle Jedi die erin aanwezig zijn vermoordt.

Nadat hij alles verloren heeft en op het punt staat te sterven na een gevecht tegen Obi-Wan, redt Palpatine Anakin en maakt hij van hem zijn dienaar. Ook al haat Anakin hem dus om alles wat hij door hem is kwijtgeraakt, heeft hij, vanwege zijn afzondering van de wereld en zelfhaat, geen andere keus dan zich bij hem te voegen.

Niettemin stelt deze haat jegens de Keizer Darth Vader in staat zichzelf op te offeren om zijn zoon te redden. Hij vermoordt zijn meester in het proces. Dit stelt hem in staat om terug te keren naar het Licht en opnieuw zijn ware meester Obi-Wan te ontmoeten. Ditmaal in de vorm van een geest van de Kracht.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.