De persoon die je gebroken heeft kan niet degene zijn die je herstelt

De persoon die je gebroken heeft kan niet degene zijn die je herstelt

Laatste update: 27 oktober, 2019

Onthoud dit: de persoon die je gebroken heeft, kan je niet opnieuw beter maken. Maak deze fout niet. Denk niet dat deze persoon degene is die je gaat herstellen. De persoon die je gebroken heeft kan je niet helpen om de schade te herstellen of om de pijn te elimineren. 

Als de relatie je schade toebrengt, val er dan niet in terug. Ga niet terug omdat je bang bent om alleen te zijn of niet weet hoe je je leven zonder hem kunt leiden. Disfunctionele relaties, als ze niet op de juiste manier worden behandeld, houden echter niet van vandaag op morgen op om disfunctioneel te zijn.

Vergeet niet dat je verstand veel argumenten had voor een leven zonder die persoon toen je wegging. Het deed pijn en je had nog steeds redenen om aan zijn zijde te willen blijven, maar je wilde jezelf ervan overtuigen dat dit niet het beste voor je was.

Een meisje met verdriet

Alles waar je voor wegloopt zal zichzelf gaan herhalen

De tijd verstrijkt en conflicten herhalen zichzelf. Vernedering, wantrouwen, de steek van een wond die niet goed genas. Alles waar je van wegloopt zonder het op te lossen, zal zichzelf gaan herhalen. Freud theoretiseerde dit feit in 1920 in zijn boek Beyond the Pleasure Principle. In die tijd noemde hij dit een dwang om te herhalen.

Dit betekent dat mensen de neiging hebben om over dezelfde steen te struikelen (iedereen heeft natuurlijk zijn eigen steen). Het betekent dat wanneer jouw persoonlijke steen een bepaalde soort relatie is, je er systematisch in terug zult vallen.

Het feit dat je steen “een menselijke naam” of “een menselijke vorm” heeft, symboliseert dat je de neiging hebt om op dezelfde manier te reageren, emotionele afhankelijkheid te genereren en liefde op een bepaalde manier te zoeken, vaak in een specifieke persoon.

Daarom krijg je vaak soortgelijke problemen ondanks het feit dat je in verschillende levensfasen bent. Waarom gebeurt dit? Omdat alles waar je voor wegloopt zich zal gaan herhalen. Als je niet reflecteert en nadenkt over je beslissingen of manier van interactie, ben je veroordeeld om dezelfde fouten te blijven maken.

Triestig gezicht op het strand

Accepteer verandering en ga verder…

“Je moet altijd weten wanneer een fase ten einde komt. Als we erop staan langer te blijven dan de benodigde tijd, verliezen we het geluk en de betekenis van de andere fasen die we moeten doorlopen.
Cyclussen afsluiten, deuren sluiten, hoofdstukken beëindigen – welke naam we er ook aan geven, het gaat erom de gebeurtenissen die voorbij zijn in het verleden achter te laten.

– Paulo Coelho –

Wanneer vanbinnen iets gebroken is, is niets ooit hetzelfde

Als je gebroken bent, als je innerlijke pijn voelt, verlang je naar de stabiliteit en het welzijn dat je bij die persoon hebt. Onzekerheid maakt je ironisch genoeg zeker dat ‘alles altijd beter is met gezelschap’.

Het is duidelijk dat relaties die afhankelijk zijn van een emotionele band zijn gebouwd op een disfunctionele gehechtheid. Maar dit is iets dat je kunt aanpassen door je ervaringen en reflecties voortdurend bij te sturen.

Verandering is gebaseerd op de vorming van nieuwe banden van gehechtheid en het verlies van bepaalde banden. Als de ervaringen heel verschillend en significant zijn, zal de inhoud van de voorstellingen, strategieën en gevoelens je neiging veranderen om relaties te zoeken op basis van afhankelijkheid.

Een gebroken vrouw

Het oplossen van je emotionele leegte is een persoonlijke taak. Niemand heeft de macht of de verantwoordelijkheid om het voor jou te doen of om het je te laten doen. Houd er rekening mee dat elk proces van verandering gepaard gaat met pijn en inzet.

Iemand vaarwel zeggen betekent niet dat je stappen achteruit zet. Integendeel, het betekent dat je dat wat je verrijkt, scheidt van dat wat je uitput. Het houdt in dat je voor je eigen waarde zorgt en ophoudt met een liefde na te jagen die je beschadigt.

Het loslaten van je pijn voedt je zelfrespect

Loslaten van alles met betrekking tot zelfzuchtigheid of ongerechtvaardigde afwezigheid zal je helpen een nieuwe fase te beginnen. Het helpt je namelijk om je zelfrespect te voeden en om emotioneel te groeien.

Loslaten en wegkomen van schadelijke relaties betekent vrijuit gaan. Het betekent dat je groeit en een nieuw leven creëert. Een nieuw leven dat op zichzelf staat en psychologische zuurstof ademt uit een vruchtbare atmosfeer voor verandering.

Het gooien van vuil op je pijn kan het succes van je relatie niet garanderen. Soms hebben verhalen ellipsen waarbij twee stippen weggenomen moeten worden om deze volledig te kunnen veranderen. Dit afscheid betekent dat je jezelf voor onbepaalde tijd los moet maken. Het kan moeilijk zijn, maar de onmiddellijke consequentie zal de reconstructie van je bestaan en de harmonie van je innerlijke wereld zijn. Het is niet altijd gemakkelijk, maar het is noodzakelijk.  Wellicht ook interessant voor jou

Wat te doen na een relatiebreuk?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat te doen na een relatiebreuk?

Wat komt er na een relatiebreuk? Een paar decennia geleden, en zelfs een paar jaar geleden, hielden alle echtparen het met elkaar het hele leven vo...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.