11 van de mooiste dieren ter wereld

Het is onmogelijk om een ​​lijst samen te stellen van de mooiste dieren ter wereld, omdat het er veel te veel zijn. We hebben er echter een lijst van 11 samengesteld.
11 van de mooiste dieren ter wereld
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 04 november, 2023

Als je een beetje weet over de verbazingwekkende verscheidenheid aan wilde dieren die er bestaat, dan weet je dat het een moeilijke taak is om een lijst samen te stellen van elf van de mooiste dieren ter wereld. Ten eerste, wat classificeren we als mooi? We kijken vooral naar factoren als kleur en vorm. In feite zien veel dieren er op basis van deze regels uit alsof ze rechtstreeks uit een fantasieroman komen.

De waarheid is echter dat elk dier mooi kan zijn. Zelfs de meest gewone vogel kan bijvoorbeeld interessante kleurpatronen hebben en de huid van een slang kan de regenboog weerspiegelen.

Vaak schuilt schoonheid ook in de omgeving waarin deze dieren leven. Van het kleurrijke gebladerte van India tot het diepe blauw van de zeebodem. Hoe dan ook, in dit artikel vind je een selectie van de meest ongelooflijke dieren ter wereld. We hopen dat we ze recht hebben gedaan.

11 van de mooiste dieren ter wereld

Deze dieren hebben de harten van veel mensen veroverd. Dat is niet verwonderlijk. Bovendien gedragen veel van deze dieren zich niet alleen prachtig, maar ook nogal vreemd. Hier is een lijst van 11 van de mooiste dieren ter wereld.

1. Ara’s

Deze vogels behoren tot de Psittacidae-familie. Ze zijn de bekendste papegaaiensoort vanwege hun kleur. Ze leven in zwermen van wel honderd exemplaren en als je ze ziet vliegen, ben je getuige van een explosie van kleuren. Daarnaast zijn het extreem intelligente dieren en kunnen in het wild gemiddeld 50 jaar oud worden.

Een ara

2. Witte Bengaalse tijger

Er wordt ten onrechte gedacht dat deze grote kat de albinoversie van de Bengaalse tijger is. Er is hier echter een ander soort mutatie in het spel. In feite heeft deze tijger de twee recessieve genen voor lichte kleuring geërfd. Daarom wordt hij geboren met een witte vacht, donkerbruine strepen, een roze neus en blauwe ogen.

Witte Bengaalse tijger

3. Blauwringoctopus

Deze koppotige weekdieren behoren tot het geslacht Hapalochlaena. Ze worden gekenmerkt door de reflecterende blauwe cirkels langs hun lichaam. Ze zijn niet alleen intelligent, maar ook uiterst giftig.

Hoewel ze niet groter zijn dan een golfbal, kunnen hun gifstoffen (Engelse link) meerdere mensen doden. Bovendien bestaat er tot op de dag van vandaag geen tegengif.

11 van de mooiste dieren ter wereld

4. Knobbelzwaan (Cygnus olor)

In de westerse ideologie is de knobbelzwaan een icoon van schoonheid en elegantie. Zijn lange nek en smetteloze veren hebben legendes, logo’s en balletten geïnspireerd. Een merkwaardig feit over hen is dat ze hun pasgeboren baby’s op hun rug dragen, verborgen tussen hun vleugels, om ze te beschermen.

De mooiste dieren ter wereld zoals de knobbelzwaan

5. Blauwe pauw (Pavo cristatus) 

Dit is de nationale vogel van India. Zijn immense staart, die hij uitwaaiert om vrouwtjes het hof te maken, heeft iriserende kleuren die variëren van groen tot blauw, en zijn veren worden bekroond door een zwarte en blauwe ocellus. Er zijn ook mutaties. Ze hebben nog meer opvallende kleuren, zoals wit, brons of paars.

Een pauw

6. Tuimelaar (Tursiops truncatus) 

Helaas is de makkelijkste manier om deze zeezoogdieren te zien een zee-aquarium of dolfinarium. De ongelooflijke schoonheid van hun hydrodynamische vormen valt niet te ontkennen.

Daarnaast is de dolfijn een van de intelligentste dieren op aarde. Om je een idee te geven van hun intelligentie: ze kunnen gereedschap gebruiken, hun boodschappen hebben syntaxis en het schijnt dat ze namen voor elkaar hebben (Engelse link).

Tuimelaars behoren tot de mooiste dieren ter wereld

7. Blauwe mandarijnpitvis (Synchiropus splendidus)

Koralen in de Stille Oceaan herbergen een indrukwekkende verscheidenheid aan leven. Veel daarvan vertoont heldere en levendige kleuren. Deze schuwe vis, die zich graag tussen rotsen verstopt, wordt beschouwd als de mooiste zoutwatervis.

Mandarijnvis

8. Blauwe draak (Glaucus atlanticus) 

Als je dit weekdier ziet, zal het je niet verbazen dat het vernoemd is naar een mythologisch wezen. Ze leven in open zee aan het wateroppervlak. Soms voert de stroming ze echter mee naar de kusten, waar ze te zien zijn.

Blauwe draak

9. Kameleon

Deze merkwaardige dieren maken deel uit van de Chamaeleonidae-familie. Hoewel ze op het eerste gezicht -prototypisch gesproken- niet al te knap zijn, zijn ze eigenlijk een wonder van natuurlijke techniek. Sommige soorten hebben zelfs kleuren waarmee ze de titel van mooiste dier ter wereld zouden kunnen verdienen.

Kameleon

10. Fries paard

Van alle paardenrassen hebben de diepzwarte kleur en de sterke, slanke vorm van het Friese paard een plaats verdiend op de lijst van mooiste dieren ter wereld. Dit ras wordt gekenmerkt door zijn unieke aftekeningen. Bovendien heeft het geen enkele vlek van een andere kleur dan zwart.

Ook het Fries paard behoort tot de mooiste dieren ter wereld

11. Siberische husky

Het kiezen van een hondenras voor deze lijst was moeilijk. We konden echter niet om de wolfachtige blik van deze hond heen. Tegenwoordig zijn deze dieren gedomesticeerd en leven ze bij ons thuis als gezinslid. Het was echter de Tsjoektsji-stam die oorspronkelijk de husky fokte om hun sleeën te trekken en de lage temperaturen van Noordoost-Siberië te weerstaan.

Husky

Duizenden en duizenden dieren ontbreken op deze lijst. Een onvermijdelijk feit als je bedenkt dat er 8,7 miljoen verschillende soorten in de wereld zijn. Het is echter triest om te zeggen dat dit aantal jaar na jaar afneemt. Laten we daarom genieten van deze ongelooflijke beelden nu het nog kan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Barton, R. A. (2006). Animal communication: do dolphins have names?. Current biology16(15), R598-R599.
  • Sheumack, D. D., Howden, M. E., Spence, I., & Quinn, R. J. (1978). Maculotoxin: a neurotoxin from the venom glands of the octopus Hapalochlaena maculosa identified as tetrodotoxin. Science199(4325), 188-189.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.