De lichte triade van persoonlijkheidskenmerken

In de psychologie is de donkere triade van persoonlijkheid een bekend concept. Als aanvulling op de donkere triade wint ook een nieuwe theorie terrein: de lichte triade van persoonlijkheid.
De lichte triade van persoonlijkheidskenmerken
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Sonia Budner

Laatste update: 08 december, 2023

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de duistere triade van persoonlijkheid . In de psychologie worden hiermee de donkerste persoonlijkheidstrekken gemeten: narcisme, machiavellisme en psychopathie. Onlangs heeft een onderzoeksteam een test gemaakt om de eigenschappen aan de andere kant van het spectrum te definiëren: de lichte triade van persoonlijkheidskenmerken.

Deze test is ontwikkeld door Scott Barry Kaufman, David Yaden, Elizabeth Hyde en Eli Tsukayama. Gebaseerd op deze positieve eigenschappen, kantisme, humanisme en geloof in de mensheid, kan het helpen begrijpen welke aspecten iemand positief doen opvallen.

Alle mensen hebben een donkere en een lichte kant. Wat elke persoon anders maakt, is op welke manier ze denkpatronen, gedrag en donkere emoties laten zien, tegenover lichte emoties. Er lijken twee verschillende profielen van de menselijke natuur te zijn.

Deze nieuwe schaal probeert de antagonistische emoties te vinden bij proefpersonen die hoog scoren op donkere emoties (Engelse link). Op deze manier is het een geweldige manier om de verschillen tussen het donkere en het lichte deel van de persoonlijkheid te onderzoeken.

Goed en kwaad

Lichte triade vs. donkere triade

De donkere triade meet narcisme (egoïstische bewondering van iemands geïdealiseerde zelfbeeld en eigenschappen), machiavellisme (anderen uitbuiten om er zelf beter van te worden) en psychopathie (minachting voor de gevoelens van anderen). Deze drie vertonen een neiging tot wrok en uitbuiting van anderen.

Wat betreft de lichte triade van persoonlijkheidsschaal, lijken degenen die hoger scoren op het gebied van kantisme de neiging te hebben om mensen als mensen te zien. Dit in tegenstelling tot  een middel om een doel te bereiken.

De deelnemers aan het onderzoek die hoog scoorden op humanisme zijn geneigd waardigheid en de werkelijke waarde van mensen te waarderen. Tot slot zijn degenen met de hoogste scores in hun geloof in menselijkheid degenen die geloven dat mensen inherent goed zijn.

De lichte triade van persoonlijkheidskenmerken

Een waarderingsschaal van de lichte triade van persoonlijkheidskenmerken

Op basis van de wetenschappelijke literatuur over de donkere persoonlijkheidstriade besloten Scott en zijn team om de dingen een beetje te veranderen. De donkere triade bleek nuttig bij het voorspellen van gedrag. Daarom gingen Scott en zijn team op zoek naar een set eigenschappen en kenmerken die sociaal gedrag en gedrag konden voorspellen.

Dit concept lijkt in eerste instantie ingewikkeld lijkt. Je kunt de lichte triade van persoonlijkheid het beste begrijpen door aan drie eenvoudige uitspraken te denken:

  • “Ik geloof dat de meeste mensen goed zijn.”
  • “Ik luister graag naar mensen van alle rangen en standen.”
  • “Als ik met iemand praat, denk ik zelden aan wat ik van hem of haar kan krijgen.”

Deze lichte triade bestaat uit 12 verschillende vragen. De antwoorden op die vragen vormen een schaal die loopt van “helemaal mee oneens” tot “helemaal mee eens”.

De psychologische aspecten

Het resultaat van het werk van Scott en zijn team is dat sommige psychologische aspecten samenhangen met mensen die hoog scoren op de schaal van de lichte triade van persoonlijkheid. Deze mensen hebben de neiging om:

  • Intellectueel nieuwsgierig te zijn.
  • Zijn zeker van hun gehechtheid aan anderen.
  • Tolerantie ten opzichte van andere mensen te tonen.
  • Hebben een lage behoefte om zich machtig te voelen over andere mensen.
  • Zijn nederig.
  • Hebben een aangename aard.

Mensen profileren

De resultaten van dit onderzoek hebben geholpen om profielen op te stellen van de lichte triade, in tegenstelling tot de donkere triade. Het persoonlijkheidsprofiel van iemand met de lichte triade wordt geassocieerd met oudere mensen, vooral vrouwen.

Deze mensen ervoeren meestal weinig onvoorspelbaarheid tijdens hun kinderjaren. Ze hadden allemaal een hoog niveau van spiritualiteit, tevredenheid met het leven, compassie, empathie en waren ruimdenkend.

Door middel van deze schaal heeft de psychologie nuttige positieve eigenschappen gevonden bij het voorspellen van gedrag of het opstellen van interventierichtlijnen. Het doel hiervan is om de kwaliteit van leven van mensen en hun omgeving te verbeteren.

Hoe dan ook, onderzoekers concluderen dat een gebrek aan duisternis niet noodzakelijkerwijs de aanwezigheid van licht betekent. Ze zeggen dat er een zekere mate van onafhankelijkheid is tussen de lichte en donkere triades. Ze zijn het er dus over eens dat ieder mens een unieke mix is van licht en duisternis.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.