De leiderschapsstijlentest van Goleman en Boyatzis

Goede leiders worden niet geboren, ze worden elke dag gemaakt door empathie te oefenen en te leren hoe je mensen kunt inspireren om hun potentieel te vervullen. Om dat te bereiken heeft Daniel Goleman een leiderschapsstijlentest gemaakt die mensen kan helpen hun eigen stijl te begrijpen en verbeteringen aan te brengen.
De leiderschapsstijlentest van Goleman en Boyatzis
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De leiderschapsstijlentest van Goleman en Boyatzis heeft een concreet doel: nagaan welke impact bepaalde types van leiders hebben op onze emoties. Deze experts introduceerden deze quiz voor het eerst in hun boek Primal Leadership, gepubliceerd in 2011. Het idee was om één persoonlijkheid in het bijzonder te belichten, namelijk die van de resonante leider.

Daniel Goleman stelt dat de organisatiewereld en de economie een hogere waarde moeten hechten aan de emotionele kant van het menselijk kapitaal.

Hij gelooft dat een goede leider niet alleen in staat is om een bedrijf succesvol te maken, maar ook een impact heeft op elke werknemer. Een goede leider kan een positieve invloed hebben op de werkomgeving, het welzijn en de motivatie van mensen.

Het is dus interessant op te merken dat Goleman, evenals Richard Boyatzis en Annie McKee, de nadruk leggen op het idee van de resonante leider.

Dit is een leider met voldoende zelfbewustzijn om het goede en het slechte in een bepaalde situatie te intuïtiveren. Het is een persoon die zijn negatieve emoties opzij kan zetten om enthousiasme, vertrouwen en empathie bij anderen op te wekken.

Uiteindelijk betekent resonantie dat je werkt aan je eigen emotionele balans, zodat je anderen kunt doordrenken met positiviteit en inspiratie.

Daarom kan het evalueren van iemands leiderschapsstijl informatie verschaffen over wat zij doorgeven aan hun collega’s. Een goede leider is namelijk niet degene met de meeste macht of degene die door het bestuur is aangesteld om leiding te geven. In plaats daarvan is het de man of vrouw die in staat is het beste naar boven te halen in de mensen om hem of haar heen.

Leiderschap is niet domineren, maar de kunst om mensen te overtuigen om naar een gemeenschappelijk doel toe te werken.”

-Daniel Goleman-

Een rood poppetje met drie rijden blauwe poppetjes er in een cirkel omheen

De leiderschapsstijlentest van Goleman en Boyatzis

In Primal Leadership spreken Goleman, Boyatzis, en McKee over zes leiderschapsstijlen. Deze stijlen vormen de basis voor de leiderschapsstijl-quiz die zij hebben bedacht. Deze quiz is een uiterst nuttig hulpmiddel voor elke manager, personeelsafdeling of individu die geïnteresseerd is in het begrijpen en toepassen van leiderschap.

Het is belangrijk te verduidelijken dat een leider niet alleen de facilitator is van het succes van zijn team. Hij is meer dan degene die de middelen, training en begeleiding verschaft die nodig zijn om de doelen van de organisatie te bereiken. Hij heeft ook een krachtige invloed op alle anderen, net als bijvoorbeeld een vriend, familielid of buurman zou doen.

Goleman, Boyatzis, en McKee geloven dat de meest positieve en resonerende leiders weten hoe ze moeten voeden en verbeteren. Zij geven niet alleen leiding en bevelen mensen rond. Deze meer holistische benadering is wat positieve veranderingen teweegbrengt en een werkomgeving creëert die iedereen beloont.

Daarom geeft de leiderschapsstijlentest niet alleen informatie over het soort leider dat je bent. Hij geeft ook aanwijzingen over dingen die je kunt verbeteren.

Daniel Goleman over de leiderschapsstijlentest

Waaruit bestaat de leiderschapsstijlentest?

De leiderschapsstijlentest van Goleman en Boyatzis bestaat uit een schaal georganiseerd in zes gebieden. Elk gebied meet één soort leiderschap met negen vragen. De testnemer kan voor elke leiderschapsstijl laag, gemiddeld of hoog scoren.

In totaal bevat de quiz 54 vragen die met ja of nee beantwoord moeten worden. Laten we eens kijken naar de zes verschillende leiderschapsstijlen die de quiz meet.

1. De visionaire leider

De visionaire leider gebruikt zijn ervaring, motivatie en enthousiasme om zijn volgelingen te inspireren. Ze kennen hun prioriteiten en communiceren die op een positieve manier naar anderen. Deze leider heeft ook de neiging zijn mensen aanzienlijke vrijheid te geven om hun doelen op hun eigen manier te bereiken.

2. De coachende leider

Dit soort leider treedt op als een persoonlijke trainer. Hij werkt met elk individu op een persoonlijk niveau. Ze luisteren naar hen en helpen hen met hun persoonlijke ontwikkeling binnen de organisatie.

3. De mensgerichte leider

Deze leiderschapsstijl wordt gekenmerkt door empathie. Deze leiders zijn gevoelig voor de problemen van anderen en geven voorrang aan mensen boven doelstellingen. Zij zijn goed in het creëren van een harmonieuze en evenwichtige werkcultuur.

Een vergadering op het werk

4. De democratische leider

Deze stijl draait om de noodzaak om altijd consensus te bereiken. De democratische leider moedigt flexibiliteit en kwaliteit binnen een team aan. Hij houdt rekening met ieders behoeften en maakt gebruik van stimulansen.

5. De competitieve leider

Dit soort leider stelt zichzelf als voorbeeld. Hij verwacht dat iedereen hem volgt en doet wat hij doet, omdat hij zichzelf ziet als een voorbeeld van superioriteit en effectiviteit. Zijn doel is kortetermijndoelen te bereiken, ze hebben de neiging tot micromanagement, en ze proberen elke beweging van hun team te controleren.

6. De autoritaire leider

Deze leiderschapsstijl gebruikt en misbruikt macht. Dit soort leiders eist van anderen dat zij hen gehoorzamen en hun autoriteit respecteren. Ze eisen dat wat ze vragen zo snel mogelijk wordt uitgevoerd.

Het is belangrijk op te merken dat autoritaire leiders niet luisteren naar de mening van anderen. De dingen die gedaan worden, worden gedaan op grond van traditie en gehoorzaamheid. Elk vernieuwend of origineel idee wordt beschouwd als een bedreiging voor hun autoriteit.

Hoe kun je de leiderschapsstijlentest interpreteren?

De resultaten van deze test geven verschillende soorten informatie. Ten eerste scoren mensen meestal relatief hoog op een paar verschillende gebieden. In het algemeen zal iemand die hoog scoort in de categorie autoritair leiderschap ook hoog scoren in de visionaire stijl. Anderen zullen neigen naar coachende en democratische stijlen.

Volgens Goleman is een efficiënte leider goed bedreven in minstens drie van deze zes stijlen. De meest gewaardeerde zijn de visionaire leider, de democratische leider, en de coachende leider. Deze stijlen zijn de moeite waard om over na te denken en ze ook in gedachten te houden voor andere facetten van je leven.

Tenslotte maakt iedereen deel uit van een of andere sociale groep (vrienden, familie, collega’s) en oefent u een soort invloed uit op andere mensen. Als je eraan werkt, kun je het soort persoon zijn dat anderen inspireert en het beste in hen naar boven haalt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Goleman, D., Boyatzis, R., Mckee, A. (2017). El líder resonante crea más. El poder de la inteligencia emocional. Debolsillo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.