De leiderschapsstijlen van Daniel Goleman

De welbekende psycholoog Daniel Goleman is van mening dat er zes verschillende leiderschapsstijlen zijn en dat ze stuk voor stuk zeer handig kunnen zijn, afhankelijk van de context en de gewenste uitkomst.
De leiderschapsstijlen van Daniel Goleman
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

In dit artikelen hebben we het over leiderschapsstijlen. In onze hedendaagse maatschappij doen we bijna alles in groepen. Dit is ook de reden waarom het zo belangrijk is om over goede leiderschapskwaliteiten te beschikken.

Dit concept is dan ook door een hele hoop psychologen bestudeerd, en Daniel Goleman is er daar een van. Goleman is vooral bekend vanwege zijn werk op het gebied van emotionele intelligentie. Hij heeft echter ook onderzoek gedaan naar verschillende leiderschapsstijlen.

De classificatie van zes verschillende leiderschapsstijlen van Daniel Goleman wordt in meerdere disciplines gebruikt. In het bedrijfsleven bestuderen bijvoorbeeld veel CEO’s en managers zijn werk om hun leiderschapsvaardigheden te verbeteren. Blijf lezen als je ook graag meer te weten wilt komen over de leiderschapsstijlen van Daniel Goleman.

Wat zijn de leiderschapsstijlen van Daniel Goleman?

In zijn boek Leadership that Gets Results beschrijft Daniel Goleman zes verschillende soorten leiderschap. Elk type is gebaseerd op een component van emotionele intelligentie.

Daniel goleman houdt toespraak

Volgens Goleman zijn deze zes leiderschapsstijlen niet onverenigbaar. Integendeel, de beste leiders zijn in staat om elementen van elke stijl te gebruiken om zich het best aan hun situatie aan te passen. Om de beste stijl te kiezen voor de situatie waarin je je op dat moment bevindt, moet je echter hoe dan ook eerst weten wat ze zijn:

  • Gezaghebbend
  • Democratisch
  • Gelijkwaardig
  • Toonaangevend
  • Dwingend
  • Begeleidend

1 – Gezaghebbend leiderschap

Deze eerste leiderschapsstijl is gebaseerd op discipline. Mensen die deze stijl volgen geven prioriteit aan het handhaven van discipline boven alles. Ze geven daarom meestal korte, concrete en nauwkeurige instructies.

Over het algemeen heeft het niet opvolgen van deze instructies vaak strenge gevolgen. Dit soort leiders proberen het slechte gedrag van anderen te gebruiken als voorbeeld, zodat niemand in de verleiding komt om de touwtjes te laten vieren.

Deze leiderschapsstijl is vaak niet echt motiverend voor het team als geheel. Het geeft de andere leden van het team namelijk het gevoel dat ze geen controle hebben over hun werk. Ze krijgen de indruk dat ze niet meer zijn dan machines.

Het zou daarom verstandig zijn om deze leiderschapsstijl alleen in extreme situaties te gebruiken. Het is handig als je concreet actie moet ondernemen of als je organisatie of groep veel problemen heeft. Bijvoorbeeld tijdens een noodgeval of voor een uiterst complexe opdracht die precisie vereist.

2- Democratisch leiderschap

Deze leiderschapsstijl gaat uit van het standpunt dat het belangrijk is om bij het nemen van beslissingen rekening te houden met ieders mening. Dat betekent meestal veel vergaderingen, debatten en discussies.

Deze stijl is vooral handig in gevallen waarin je veel tijd hebt om een ​​bepaalde aanpak te kiezen. Het is ook handig wanneer de groepsleden vergelijkbare achtergronden hebben.

Daarnaast is democratisch leiderschap ook nuttig wanneer je werkt met een multifunctioneel team. In deze context moet je vaak namelijk verschillende disciplines met elkaar vermengen. Met andere woorden, je moet plaatsen vinden waar verschillende disciplines elkaar overlappen en samenvallen, zodat ieders werk op elkaar aansluit.

3- Gelijkwaardig leiderschap

Het derde type leiderschap is gebaseerd op het creëren van banden tussen de teamleden. Op die manier kunnen ze in harmonie met elkaar samenwerken. Leiders die deze stijl gebruiken, proberen te zorgen voor een goede werkomgeving omdat ze begrijpen wat voor effect de juiste werkomgeving kan hebben op de werknemers.

Het belangrijkste probleem waarmee dit soort leiders worden geconfronteerd ontstaat wanneer er sprake is van een aanzienlijk gebrek aan discipline en organisatie. Ze kunnen ook problemen hebben tijdens conflicten omdat mensen meer emotioneel betrokken zijn bij de situatie.

4- Toonaangevend leiderschap

Leiders die deze leiderschapsstijl gebruiken motiveren hun werknemers met een duidelijke en opwindende visie. Ze zorgen er ook voor dat iedereen weet wat zijn rol is binnen deze visie.

Het grote voordeel van dit type leiderschap is dat iedereen een duidelijk beeld heeft van het einddoel. Dat zorgt er namelijk voor dat het hele team meer gemotiveerd is. Over het algemeen is dit op dit moment een van de meest populaire leiderschapsstijlen.

Vergadering op kantoor

5- Dwingend leiderschap

De rol van een dwingend leider is om een bepaalde koers te bepalen en ervoor te zorgen dat iedereen zich hier aan houdt. In dit geval wil de leider een voorbeeld stellen voor iedereen. Over het algemeen zijn het managers en bazen die graag het gevoel hebben dat ze de hoofdrol spelen in een project.

Het probleem met deze leiderschapsstijl is dat het het voor het team onmogelijk maakt om iets nieuws voor te stellen dat niet alleen maar een imitatie is van wat de leider aan het doen is.

Dit type leiderschap is vooral effectief wanneer de leider een expert op zijn gebied is. Als gevolg hiervan moeten de rest van de groepsleden het project zien als een leermogelijkheid

6 – Begeleidend leiderschap

Het laatste type leiderschap is gebaseerd op het idee dat de leider de leden van een groep helpt om hun sterke en zwakke punten te vinden. Vervolgens zal de leider elke persoon helpen zich volledig te ontwikkelen. Het idee achter deze stijl is dat een goede werker meer te bieden heeft dan iemand die zijn potentieel niet volledig heeft benut.

Elk van de leiderschapsstijlen van Daniel Goleman heeft zijn voor- en nadelen. Het is daarom belangrijk om de situatie zorgvuldig te analyseren en de stijl te kiezen die op dat moment het beste zal werken, afhankelijk van de omstandigheden.

Het ontwikkelen van goede leiderschapskwaliteiten is niet alleen nuttig voor managers en leidinggevenden, maar voor iedereen die in een team moet werken om een doel te bereiken. Wellicht ook interessant voor jou

15 strategieën die tekenen zijn van uitmuntend leiderschap
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
15 strategieën die tekenen zijn van uitmuntend leiderschap

Leiderschap, en dan vooral op de werkvloer, is een zeer begeerde vaardigheid. Wat zijn de strategieën die tekenen zijn van uitmuntend leiderschap?
De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.