De legende van Sakura: een waar liefdesverhaal

De legende van Sakura: een waar liefdesverhaal

Laatste update: 12 december, 2018

De legende van Sakura vond honderden jaren geleden plaats in de vroege geschiedenis van Japan. Rond die tijd vonden verschrikkelijke gevechten plaats tussen heren van adel, waarbij veel gewone krijgers omkwamen.

Hierdoor werd het hele land ondergedompeld in verdriet en wanhoop. Het land kende toentertijd slechts enkele momenten van vrede. Zodra de ene oorlog ten einde kwam, begon de volgende.

Ondanks al deze ellende bestond er toch een prachtig bos dat zelfs de oorlog niet kon aantasten. Deze stond vol met bomen met aromatische bladen. Deze bomen troostten de gekwelde inwoners van het oude Japan. Hoeveel oorlogen er ook woedden, geen enkel leger durfde dat prachtige woud te betreden en aan te tasten.

Er was echter een boom in het bos dat nooit in de bloei kwam te staan. Zijn takken hadden nooit bloemen ondanks hoeveel leven de boom in zich had. Daarom leek de boom rijzig en droog, alsof deze dood was. Dat was echter niet het geval. De boom leek simpelweg niet bestemd om te bloeien.

Een beetje magie

De boom was erg eenzaam. De dieren die in het bos leefden, wilden niet in de buurt komen omdat de boom er kwaadaardig uitzag. Om diezelfde reden groeide er ook geen gras om de boom heen. Het enige gezelschap dat de boom kende, was eenzaamheid zelf.

De legende van Sakura vertelt ons over een fee die aangedaan was door hoe oud de boom uitzag, ondanks het feit dat deze zo jong was.

Op een avond verscheen de fee naast de boom. Met wat lieve woorden liet ze de boom weten dat ze deze graag op haar mooist wilde zien. Ze wilde de boom zien stralen, en daar wilde ze best bij helpen. Daarom sprak ze een spreuk uit waarvan de effecten zo’n 20 jaar zouden voortduren.

In die tijd zou de boom in staat zijn te voelen wat menselijke harten voelen. Misschien zou het op die manier gelukkig worden en in staat zijn om weer te bloeien.

De fee vertelde de boom dat, dankzij de spreuk, de boom wanneer hij wilde ofwel de natuurlijke vorm van een plant kon aannemen, of de vorm van een mens. Ook werd de boom verteld dat als hij niet in staat was zijn vitaliteit en praal terug te vinden binnen die 20 jaren, hij naderhand direct zou sterven.

Sakura kersenbloesem

Sakura ontmoeten

Net zoals de fee had laten weten, merkte de boom dat hij tussen zijn menselijke en plantaardige vorm kon wisselen wanneer hij maar wilde. Hij probeerde langere tijd als mens door het leven te gaan. Dit deed hij om erachter te komen of menselijke emoties hem zouden helpen bloeien.

De boom was echter bijzonder teleurgesteld, want waar hij ook keek zag hij alleen maar oorlog en haat. Hierna transformeerde hij dus weer in een boom.

Volgens de legende van Sakura gingen jaren voorbij zonder verandering. Wat de boom ook deed, hij voelde zich maar niet beter. Op een zekere middag besloot de boom echter weer eens een menselijke vorm aan te nemen.

Hierna liep hij naar een stroompje met kraakhelder water, waar hij een prachtige jonge dame zag. Haar naam was Sakura. De boom was heel erg onder de indruk van haar schoonheid en besloot haar te benaderen.

Sakura was erg aardig tegen de boom. Om haar vriendelijkheid terug te betalen, hielp hij haar om het water naar haar huis te dragen. Dit huis stond net om de hoek. Hier hadden ze een levendig gesprek waar ze verdrietig de oorlogen van Japan besproken. Ook hadden ze het over de vele dromen die ze beiden nog hadden.

De legende van Sakura: liefde is miraculeus

Toen het meisje zijn naam vroeg, antwoordde de boom met “Yohiro.” Ze werden vervolgens goede vrienden. Ze kwamen regelmatig bij elkaar om te praten, te zingen, poëzie te lezen en om geweldige verhalen uit te wisselen.  Hoe beter de boom Sakura leerde kennen, hoe vaker hij bij haar wilde zijn. Elke dag telde hij de minuten af totdat hij weer bij haar kon zijn.

Volgens de legende van Sakura kon Yohiro, de boom, het niet maar aan en besloot hij zijn liefde te bekennen aan Sakura. Daarnaast vertelde hij haar wat hij echt was: een gekwelde boom die snel zou sterven omdat hij niet kon bloeien. Sakura was geschokt en zei een tijdje helemaal niks.

Meer tijd vervloog en de 20 jaar liep bijna ten einde. Yohiro keerde weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm en voelde zich met de dag verdrietiger.

Kersenbloesembomen

Op een middag, toen Yohiro het het minst verwachtte, kwam Sakura naast hem tevoorschijn. Ze knuffelde de boom en vertelde hem dat ze hetzelfde voor hem voelde als hij voor haar. Ze wilde niet dat hij stierf. Op dat moment verscheen de fee en vroeg ze aan Sakura of ze wilde dat Yohiro menselijk werd, of dat ze zich bij Yohiro wilde voegen in zijn plantaardige vorm.

Sakura keek rond en dacht terug aan de oorlog. Hierna koos ze ervoor om zich samen te voegen met Yohiro, waarna een wonder zich voordeed. De twee werden één en de boom bloeide. Sindsdien parfumeert hun liefde de Japanse velden. De legende van Sakura toont ons zodoende dat een ander persoon dus echt het beste in ons naar boven kan halen. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Alché, K. D. FAIRY TALES, LEGENDS AND YŌKAI. THE TRADITIONAL JAPANESE SOCIETY THROUGH ITS OWN FANTASY LITERATURE. In a Stranger Field. Studies of Art, Audiovisuals and New Technologies in Fantasy, SciFi and Horror Genres., 48.
  • Dorson, R. M. (2012). Folk legends of Japan. Tuttle Publishing.
  • Atsushi, A. (2007). Perceptions of Ambiguous Reality-Life, Death and Beauty in Sakura. Japanese religions32(1/2), 39.
  • Salazar, G. M. (2022). The Cherry Blossom and its Influence on Japanese Culture. Japanese Society and Culture4(1), 12.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.