De hypofyse en pijnappelklier: functies en kenmerken

De hypofyse en pijnappelklier zijn extreem gevoelig voor onze omgeving. Hun functie is de sleutel tot ons hormonale evenwicht en ons circadiane ritme.
De hypofyse en pijnappelklier: functies en kenmerken

Laatste update: 16 april, 2022

De hypofyse en pijnappelklier reguleren veel van je hormonale processen. Ze zijn het kleine krachtcentrum in je hersenen dat Descartes definieerde als de zetel van de ziel. Dit geavanceerde chemische laboratorium bemiddelt bij processen die zo basaal zijn als je rust en ontspanning, je veroudering en de balans van je schildklier.

Wanneer we informatie zoeken over deze kleine klieren, is het gebruikelijk om meerdere referenties uit de spirituele wereld te vinden. Dit is nauwelijks verrassend. Sterker nog, voor velen verbindt dit ‘derde oog’ zich met je meest magische en intuïtieve kant. De afdruk van deze structuren in onze cultuur is te wijten aan het feit dat ze verbonden zijn met de cycli van licht en duisternis.

Als mens regel je je biologische ritmes in harmonie met de natuur. Zonlicht zet een kanaal op dat de kleine kernen van je hersenen stimuleert. De hypofyse en pijnappelklier zijn als dirigenten van een orkest. Zij zijn degenen die je groei, seksuele rijpheid, temperatuur sturen en zelfs je emoties reguleren. Elke kleine onbalans heeft een directe impact op je welzijn.

Ze worden de hoofdklieren of zelfs het derde oog genoemd. In feite vormen de hypofyse en pijnappelklier de fabriek die je hormonen regelt om je evenwicht en welzijn te garanderen.

De functies van de hypofyse en de pijnappelklier

De meeste informatie die we kennen over de hypofyse en de pijnappelklier is afkomstig van pathologische neurologische studies die op deze structuren zijn uitgevoerd.

Auteurs en experts op dit gebied, zoals de artsen J. Anderson, N. Antoun en K. Chatterjee, wijzen er in een onderzoekswerk op dat een deel van de mensen die last hebben van hormonale problemen een verandering in deze structuren als oorzaak heeft (Engelse link).

Deze klieren zijn extreem klein (iets minder dan 8 mm) en ze ontvangen een grote bloedstroom. Dit betekent dat ze extreem belangrijk zijn. Tegelijkertijd kunnen we een ander detail niet negeren: ze zijn extreem gevoelig voor je levensstijl. Laten we eens kijken naar de functie van elk van hen.

Hypofyse

Een fascinerend aspect van deze klier is de manier waarop hij contact maakt met je omgeving. Op basis van alle informatie die het van je zintuigen en je thalamus ontvangt, maakt het zelfs een reeks hormonen vrij. Hierdoor kun jij je beter aanpassen en beter reageren op externe eisen.

 • De hypofyse of hypofyse faciliteert de sociale verbinding. Bovendien helpt het je om te reageren op gevaar.
 • Het bevordert de afgifte van oxytocine om je banden met je partners, kinderen, enz. te versterken.
 • Het stimuleert de afgifte van bijnierhormonen waardoor je beter tegen stress kunt.
 • De hypofyse werkt ook samen met de hypothalamus.
 • De hypothalamus, gerelateerd aan je emoties en je geheugen, wordt op zijn beurt beïnvloed door de hypofyse.
 • In feite regelt de vereniging tussen de hypofyse en de hypothalamus het proces van het veranderen van wat je denkt en waarneemt in een emotionele toestand.

Het is ook belangrijk om de betrokkenheid van deze klier bij bepaalde biologische processen te benadrukken. Deze klier:

 • Reguleert de stofwisseling.
 • Stimuleert het stimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH). Deze maken oestrogeen, testosteron en progesteron vrij.
 • Stimuleert prolactine, noodzakelijk voor de melkproductie.
 • Bemiddelt bij de aanmaak van melanocyten om je huidpigmentatie te verzorgen.
 • Stimuleert groeihormonen en menselijke ontwikkeling.

Zoals we eerder vermeldden, is de hypofyse extreem gevoelig voor je omgeving. Sheba University, Tel Hashomer (Israël) voerde een onderzoek (Engelse link) uit waarin ze uitlegden dat er een verband bestaat tussen ioniserende straling en het verschijnen van tumoren in deze structuur.

Illustratie van de pijnappelklier

De pijnappelklier: de regulator van cycli

De hypofyse en pijnappelklier delen een aantal functies. Dit laatste is echter degene die vanuit mystiek en spiritueel oogpunt altijd de meeste belangstelling heeft gewekt. Misschien komt het door zijn boomvorm, of zijn kwetsbaarheid, of omdat het duisternis nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Interessant is dat zodra je de adolescentie bereikt, de activiteit van de pijnappelklier begint af te nemen. Zozeer zelfs dat het normaal is om de volwassenheid te bereiken met een pijnappelklier die al tekenen van verkalking begint te vertonen. De gevoeligheid voor je omgeving, voedsel, milieutoxines en je levensstijl vermindert soms de goede werking ervan.

Laten we eens kijken welke processen worden gereguleerd door de pijnappelklier. Deze klier:

 • Reguleert je circadiane ritme en zorgt voor slaap.
 • Scheidt melatonine af in het donker. De Universiteit van Hokkaido (Japan) voerde een onderzoek uit waarin werd uitgelegd dat elke wijziging in deze structuur direct van invloed is op je nachtrust.
 • Is de sleutel tot seksuele rijping.

Elke wijziging in deze structuur kan zelfs het optreden van een seizoensgebonden affectieve stoornis en depressie mediëren.

Hoe kun je beter voor je hypofyse en pijnappelklier zorgen?

Momenteel neemt de belangstelling voor de hypofyse en de pijnappelklier toe. Buiten het mystieke en spirituele veld vinden we steeds meer werken over het onderwerp gericht op het grote publiek. Een voorbeeld is het Journal of Pineal Research (Engelse link), waarin onderzoeken staan die even fascinerend als praktisch zijn.

Deze structuren zijn een duidelijk voorbeeld van hoe je endocriene systeem ook je gedrag en persoonlijkheid bemiddelt. In feite zijn de effecten van ziekten zoals hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie algemeen erkend. Toch hebben deze aandoeningen niet alleen invloed op je stofwisseling en gewicht. Ze beïnvloeden ook je humeur en je rust.

Vrouw in een tarweveld

Om deze reden kan het zeker nuttig zijn om te leren hoe je deze structuren beter kunt verzorgen. Hier zijn wat aanbevelingen:

 • Zorg voor een zo natuurlijk mogelijk dieet, vrij van pesticiden, kleurstoffen en conserveermiddelen.
 • Eet rauw, biologisch geteeld voedsel. Dit vermindert de verkalking van de pijnappelklier.
 • Verbeter je toevoer van vitamine A, D en het B-complex, evenals mineralen zoals magnesium of mangaan.
 • Probeer je aan te passen aan de cycli van de natuur. Inderdaad, als je je leven altijd bij daglicht zou leven en zou rusten als het donker is, zouden deze klieren het waarderen.
 • Verminder je blootstelling aan blauw licht van elektronische apparaten.

Van de twee klieren is ongetwijfeld de hypofyse of hypofyse de belangrijkste. Het is de meest relevante endocriene structuur. Dat komt omdat het bijna alle processen in je lichaam regelt. Daarom is het de moeite waard om er voor te zorgen. Probeer daarom je levensstijl op een gezondere manier aan te passen die meer in lijn is met het ritme van dag en nacht. • Kandel, E.R.; Schwartz, J.H. & Jessell, T.M. (2001). Principios de neurociencia. Cuarta edición. McGraw-Hill Interamericana. Madrid.
 • Frank H. Netter, Peter H. Forsham,Emilio Gelpi Monteys (1998). Sistema Endocrino y Enfermedades Metabólicas. España: Masson

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.