De hindoereligie en haar zeven stappen om gelukkig te zijn
Volgens de legende was er in een oud koninkrijk maar één gelukkig man. Sommige mensen waren rijk, maar ze genoten niet van hun rijkdom. Dat kwam omdat ze altijd meer wilden. In feite investeerden ze al hun tijd in zakendoen om hun fortuin te vergroten.
Aan de andere kant waren er ook armen. Maar ook zij waren niet gelukkig. Dat kwam omdat ze een groot deel van hun leven droomden over wat ze niet hadden.
Toen het gerucht de ronde deed dat er een man was die helemaal gelukkig was, was iedereen zeer geïnteresseerd. Er werd gezegd dat deze man een kist had en dat alle geheimen voor het bereiken van geluk daarin lagen.
De rijken gingen naar hem toe en wilden de kist van hem kopen. De man wilde hem echter niet aan hen verkopen. De armen smeekten hem ook, maar hij gaf niet toe. Sommigen probeerden hem zelfs te beroven, maar dat lukte niet. Na een tijdje kwam er een kind naar de man met de kist toe. Hij vertelde de man dat hij ook gelukkig wilde zijn.
Toen hij de onschuld van de jongen zag, was de gelukkige man ontroerd. Hij vertelde de jongen dat geluk als een ladder was en dat elke stap ernaartoe een nieuw leerproces vereiste. Daarna liet hij hem de zeven stappen naar geluk zien.
“We zoeken allemaal naar geluk, maar zonder te weten waar we het kunnen vinden: zoals dronkaards die hun huis zoeken, terwijl ze vaag weten dat ze er een hebben.”
–Voltaire–
De zeven stappen om gelukkig te zijn volgens de Hindoereligie
Stap 1. Cultiveer zelfliefde om gelukkig te zijn
De man met de kist vertelde de jongen dat de eerste voorwaarde om gelukkig te zijn is om van jezelf te houden. Dit betekent dat je je gelukkig voelt. Maar om van jezelf te houden, moet je waarde hechten aan je leven en zorgen voor je gezondheid en lichamelijk welzijn.
Je moet ook begrijpen dat je uniek bent. Dit betekent dat al je sterke en zwakke punten samen je eigen unieke verhaal vormen. Je bent niet meer of minder dan iemand anders. In feite ben je de som van miljoenen onherhaalbare oorsprongen.
Stap 2. Handelen en in praktijk brengen
Een van de dingen die mensen ongelukkig maakt, is denken aan beter zijn of een beter leven hebben. Vaak denken ze er echter alleen maar aan. Dit leidt alleen maar tot frustratie en schuldgevoel. Als je denkt dat je het kunt of denkt dat je het zou moeten doen, doe het dan. Je zou er niet eens te veel over na hoeven denken.
Het is ook belangrijk dat je daden overeenkomen met je woorden. En met je gedachten. Als je namelijk op de ene manier denkt, maar op een andere manier handelt, creëer je alleen maar verwarring. Aan de andere kant, als er harmonie is in je innerlijke wereld, stroomt alles soepel.
Stap 3. Verban afgunst
Wie zijn leven lang voortdurend denkt aan de prestaties van anderen in plaats van aan die van zichzelf, baant zichzelf een weg naar bitterheid. In feite weet je nooit wat iemand anders heeft moeten doorstaan om te komen waar hij nu is of te hebben wat hij nu heeft. Daarom moet je nooit over iemand oordelen, of ze het nu verdienen of niet.
In plaats van na te denken over wat anderen wel of niet hebben bereikt, doe je je eigen ding. Als je afgunst in je hart laat groeien, zul je daaronder lijden. Bovendien is het een nutteloos en destructief soort lijden.
Als je gelukkig kunt zijn met wat anderen bereiken, wordt je geluk verdubbeld. Bovendien zul je meer kracht in je hart hebben om je doelen te bereiken.
Stap 4. Koester geen wrok
Soms ontvang je beledigingen die zo intens zijn dat de pijn in je hart verankerd blijft. Na verloop van tijd verandert de pijn in frustratie. Vervolgens verandert de frustratie in woede. Daarom koester je uiteindelijk extreem negatieve gevoelens. Deze verlammen je.Wrok is nog zo’n nutteloze passie. In feite brengt het degenen die het voelen ernstige schade toe. Het leven heeft echter zijn eigen logica. Als iemand je daarom beledigt, zeg dan tegen jezelf dat het recht uiteindelijk zal zegevieren.
Vroeg of laat oogsten we allemaal wat we zaaien. Daarom moet je ernaar streven om te vergeven, te vergeten en los te laten.
Stap 5. Neem niet wat niet van jou is
Volgens de Hindoes zijn er altijd ernstige gevolgen als je iets ongeoorloofds neemt. Ze geloven zelfs dat wie dit soort daden begaat, na verloop van tijd beroofd zal worden van iets van veel grotere waarde. Door de goederen van anderen niet te respecteren, verdwijnt wat je bereikt.
Dit geldt echter niet alleen voor materiële goederen. Het gaat ook om het toe-eigenen van ideeën, affecties of voordelen die niet bij jou passen. Voor de Hindoes is een gebrek aan respect voor een vreemde het begin van de morele en materiële ondergang van een persoon.
Stap 6. Ban misbruik uit je leven
Geen enkel levend wezen zou mishandeld mogen worden. Hieronder vallen mensen en natuurlijk ook planten en dieren. Wie erin slaagt om op een liefdevolle manier met het leven om te gaan, zal gelukkig zijn. Alle levende wezens zijn een bron van geluk en welzijn. Daarom moeten ze gewaardeerd worden.Dit impliceert ook een radicale weigering om zelf mishandeld te worden. Je moet standvastig zijn in het afwijzen van elke situatie of persoon die jou mishandelt.
Inderdaad, geen enkele vorm van mishandeling is ooit “voor je eigen bestwil” of voor het bestwil van iemand anders. Destructief gedrag is gewoon niet nodig als je vooruitgang wilt boeken en je leven op de juiste manier wilt leiden.
Stap 7. Wees dankbaar voor elke dag van je leven
Dit is heel eenvoudig. Bovendien heeft het een extreem krachtig effect op je emoties. Elke dag zijn er redenen waarvoor je dankbaar moet zijn. Aarzel daarom niet om dat te zijn. Sterker nog, als je er een gewoonte van maakt om van de woorden “dank je wel” je eerste woorden van elke dag te maken, zul je al snel zien hoe je leven gevuld raakt met kleur.
Dit eenvoudige ritueel verandert levens. Bovendien, als het een gewoonte wordt, plaatst het je in een positie van vriendelijkheid en ervaar je goede gevoelens ten opzichte van alles. Het maakt je gelukkiger en verandert je in een vrijgeviger persoon. Bovendien laat het je duidelijker zien hoe waardevol je leven eigenlijk is.
We zeiden al dat de zeven stappen naar geluk als een ladder zijn. Je bereikt de een na de ander. Ze vormen een evolutionair proces dat leidt naar innerlijke vrede. Die vrede is de enige essentiële voorwaarde om gelukkig te zijn.
Uiteindelijk betekent gelukkig zijn het bereiken van een staat waarin je in staat bent om alle ups en downs van het leven te accepteren met adel en intelligentie.