De gewoonte om slecht over anderen te denken

Mensen met een slechte gewoonte om slecht over anderen te denken, zijn vaak niet in staat om iets positiefs in mensen te zien. Helaas wordt hun sociale en emotionele leven sterk verarmd en het kan hen er zelfs toe brengen anderen te kwetsen.
De gewoonte om slecht over anderen te denken
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 23 juli, 2021

Slecht denken over anderen is een gewoonte die voortkomt uit vooroordelen. Het ergste is dat dit gedrag meestal profetisch is. Met andere woorden, de verwachting dat iemand zich slecht zal gedragen of schade zal berokkenen, wordt vaak de waarheid door toedoen van degenen die dat denken.

Mensen die de gewoonte hebben slecht over anderen te denken, zijn meestal mensen die in het verleden onverwachte en negatieve ervaringen hebben gehad. Deze ervaringen zijn niet het probleem, maar hun gebrek aan uitwerking is dat wel. Ze zijn afgemat en bevooroordeeld en veroorzaken helaas vaak nog meer schade.

Het is lastig als je je door anderen teleurgesteld voelt. Bovendien is het een pijnlijke ervaring waar je niet makkelijk overheen kunt komen. Voornamelijk omdat het, vanuit jouw perspectief, bedrog, verraad van vertrouwen of minachting vertegenwoordigde. Het is echter aan jou om met de pijn om te gaan of hem te laten voortduren.

Wie achterdochtig is, nodigt verraad uit.

Voltaire

Een vrouw knuffelt met een kussen

Slecht denken over anderen

De gewoonte om slecht over anderen te denken is een manier om te anticiperen op mogelijke schade. Het wortelt in het idee dat iemand je zal bedriegen als je niet alert blijft (Engelse link) of dat ze in de verdediging moeten schieten. Soms doen mensen anderen pijn om te voorkomen dat ze zelf gekwetst worden. In ieder geval verwachten ze het ergste omdat ze verrassingen willen voorkomen.

Als gevolg daarvan creëren zij uiteindelijk overbodige en defensieve banden met anderen, of die nu verdiend zijn of niet. Zo ontnemen ze zichzelf de vreugde zichzelf te tonen zoals ze zijn, zonder schilden of maskers. Ook ervaren ze niet langer de vreugde van het aangaan van een intieme band met iemand.

Het ergste van alles is dat zij uiteindelijk anderen ertoe brengen om op de een of andere manier aan negatieve verwachtingen te voldoen (Engelse link). Een wantrouwend persoon kan alleen maar wantrouwen en afstand opwekken. Het is een magneet voor negativiteit waarmee ze zichzelf omringen. Dit resulteert dus in een gespannen en defensieve situatie.

Een hond is eerder geneigd je aan te vallen als hij je angst voelt. Dit komt omdat het dier het interpreteert als bereidheid om te vechten. Mensen hebben een vergelijkbaar instinct.

De negatieve ervaringen uit het verleden

Iemand die slecht over anderen denkt, heeft pijn, ook al geeft hij dat niet toe. Deze gewoonte put hun welzijn uit en houdt de vlam van teleurstellingen uit het verleden in leven. Door hun defensieve houding kunnen ze ook schadelijk gedrag ontwikkelen ten opzichte van anderen.

Wanneer een persoon zijn pijn niet aanpakt en er niet over uitweidt, gebruikt hij het uiteindelijk als een as om omheen te draaien. Mensen die eerder gekwetst zijn geweest, hebben altijd een reden om anderen te wantrouwen. Er zit een grote teleurstelling achter hun houding. Heel vaak had het te maken met iemand van wie ze diep hielden of afhankelijk waren.

De afwijzing, verlating, of beschadiging kwam voor hen als een verrassing. Dit is precies wat hen het meest trof. In de steek gelaten worden door iemand die ze ooit vertrouwden. Iemand die het slachtoffer van zo’n situatie is geweest, geeft zichzelf vaak de schuld en is niet van plan om weer overvallen te worden.

Een vrouw houdt haar hand tegen haar mond

Onderga de pijn

Ieder mens heeft de kans anderen teleur te stellen en door anderen teleurgesteld te worden. Niemand gaat door het leven zonder anderen teleur te stellen. Dat komt omdat mensen geen engelen en ook geen demonen zijn. Niemand is perfect en iedereen kwetst wel eens iemand.

Wantrouwen in de mensheid maakt je leven niet makkelijker. Het is eigenlijk zelfs het tegenovergestelde. Het maakt je teleurstelling alleen maar tot de centrale focus van je leven en zet je gevangen. De uitweg is niet om je muren te versterken en van de ene dag op de andere iedereen te gaan vertrouwen. Het gaat er eerder om terug te keren naar die momenten die zo moeilijk voor je waren.

Je moet vergeven en vooral loslaten als een manier om vrede met jezelf te hebben. Als je iemand vertrouwt en hij bedriegt of stelt je teleur, dan is die actie persoonlijk voor hem, niet voor jou. Iemand heeft je onrecht aangedaan omdat jij het juiste hebt gedaan: je hebt hem vertrouwd.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Vivalda, N. (2016). Paulo o los riesgos espirituales de la altivez intelectual: Impertinencia cognitiva y castigo en El condenado por desconfiado. Bulletin of the Comediantes, 68(2), 22-45.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.