De gevolgen van emotionele afhankelijkheid

Leren om emotionele relaties op een gezonde manier te cultiveren is de sleutel als je er ten volle van wilt genieten zonder bang te zijn om in de steek gelaten te worden.
De gevolgen van emotionele afhankelijkheid

Laatste update: 11 mei, 2023

Als mensen zijn we van nature sociaal. Bijgevolg hebben we het gezelschap van anderen nodig om ons dagelijks leven aan te kunnen en zinvolle banden te scheppen met onze geliefden. Maar wat gebeurt er als emotionele afhankelijkheid de kop opsteekt? En wat zijn de gevolgen ervan? Lees verder om de oorzaken en gevolgen van dit schadelijke gedrag te ontdekken.

In een samenleving die gekenmerkt wordt door vluchtige relaties en weinig emotionele verantwoordelijkheid, zijn er veel mensen met een laag zelfbeeld of het onvermogen om gezonde relaties aan te gaan die lijden aan emotionele afhankelijkheid.

Ze hebben een constante behoefte aan aandacht, zorg en genegenheid. Onverwacht heeft dit ernstige gevolgen voor hun geestelijke gezondheid. Het kan ook hun relaties negatief beïnvloeden, of dat nu partners, vrienden of familie zijn.

Emotionele afhankelijkheid

Emotionele afhankelijkheid is een gedragspatroon dat gekenmerkt wordt door een buitensporige behoefte aan aandacht, genegenheid, goedkeuring of bevestiging van een belangrijke ander.

Als zodanig voelt de afhankelijke persoon een sterke verplichting om een hechte en onderdanige relatie met deze persoon te onderhouden. Het kan ertoe leiden dat ze het gevoel hebben dat ze niet zonder hen kunnen leven.

Uit een onderzoek (Engelse link) van psychologe Ana Estévez bleek dat emotionele afhankelijkheid tegenwoordig vaak nauw samenhangt met het misbruik van internet en mobiele apparaten. Het begint ook jongeren al op jonge leeftijd te treffen. Zij vertonen de impulsieve behoefte om met anderen verbonden te zijn. Dit veroorzaakt echter angst-depressieve symptomen en een laag zelfbeeld.

Zonder gespecialiseerde zorg kan dit storende en schadelijke gedrag leiden tot emotioneel misbruik. Mensen met dit probleem zouden kunnen overwegen een cursus positieve psychologie te volgen of professionele hulp te zoeken. Deze acties zouden hen op drie manieren kunnen helpen. Ten eerste zouden ze hun perceptie en begrip van hun gevoelens en emoties helpen verbeteren.

Ten tweede zouden ze hen leren hoe ze hun problemen op een meer volwassen manier kunnen benaderen. Tot slot zouden ze hen helpen gezonde manieren te vinden om in de toekomst interpersoonlijke relaties aan te gaan.

De belangrijkste oorzaken van emotionele afhankelijkheid

Trieste man

Ieders verleden is uniek. Bovendien maakt ons verleden ons tot wie we zijn en vormt het de manier waarop we de wereld en onze sociale relaties waarnemen. Daarom zijn de oorzaken van emotionele afhankelijkheid complex en multifactorieel en bij elk individu verschillend.

Enkele van de meestvoorkomende oorzaken zijn:

  • Gebrek aan eigenwaarde. Een laag gevoel van eigenwaarde en een gebrek aan zelfvertrouwen kunnen ertoe leiden dat individuen validatie en goedkeuring van andere mensen zoeken om zich gewaardeerd en geaccepteerd te voelen.
  • Onzekerheid. Geen vertrouwen hebben in de kracht van hun emotionele banden kan ertoe leiden dat ze zich kwetsbaar voelen. Als gevolg daarvan zoeken ze veiligheid en bescherming bij anderen.
  • Behoefte aan genegenheid. Het zoeken naar liefde, vriendschap en aandacht kan hen leiden tot emotionele afhankelijkheid, vooral als ze in hun leven niet genoeg genegenheid en menselijke warmte hebben ontvangen.
  • Emotionele trauma’s. Ongelukkige gebeurtenissen uit het verleden laten diepe en blijvende littekens achter die hun herkenning van emoties kunnen beïnvloeden. Het kan ertoe leiden dat ze veiligheid en steun zoeken bij geliefden.
  • Misbruiksituaties uit het verleden. Slachtoffers van emotionele of fysieke mishandeling kunnen meer kans hebben om emotionele afhankelijkheid te ontwikkelen. Dat komt omdat ze vaak moeite hebben met het aangaan van gezonde interpersoonlijke relaties.

Symptomen en gevolgen van emotionele afhankelijkheid

Man troost zijn vrouw

Emotionele afhankelijkheid uit zich in een reeks veel voorkomende symptomen. Deze omvatten de constante behoefte aan aandacht, het verlangen om altijd dicht bij de ander te zijn, een angst voor verlating en eenzaamheid, een gebrek aan eigenwaarde, een onvermogen om beslissingen te nemen, en een neiging tot slachtofferschap.

Een recent onderzoek (Engelse link), uitgevoerd door professionals van de Faculteit Psychologie van de Complutense Universiteit van Madrid, suggereert dat er geen verschillen zijn tussen mannen en vrouwen als het gaat om emotionele afhankelijkheid.

In feite kan iedereen last hebben van de belangrijkste negatieve emotionele gevolgen ervan. Bijvoorbeeld obsessieve gedachten, slaapstoornissen en het opgeven van sociale relaties en vrije tijd.

Maar zonder snelle behandeling kunnen de gevolgen van dit gedrag ernstig zijn. Zo voelen emotioneel afhankelijke mensen zich vaak gevangen in hun relaties. Daardoor kunnen ze hun emoties niet ontwikkelen en geen bevredigend leven leiden. Bovendien kunnen ze veel emotioneel leed ervaren wanneer relaties eindigen. Dit leidt vaak tot depressie , angst en andere emotionele stoornissen.

Hulp zoeken voor emotionele afhankelijkheid

Ongetwijfeld kan emotionele afhankelijkheid ook een grote invloed hebben op iemands geestelijke gezondheid en emotionele welzijn. Ze moeten echter niet bang zijn om professionele hulp te zoeken.

Het zal hen helpen de wortels van hun gedrag te begrijpen. Bovendien zullen ze zelfmanagementvaardigheden en strategieën kunnen ontwikkelen om er op een gezondere manier mee om te gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bornstein RF. (1998). Dependency in the personality disorders: intensity, insight, expression, and defense. J Clin Psychol. 1998 Feb;54(2):175-89. doi: 10.1002/(sici)1097-4679(199802)54:2<175::aid-jclp7>3.0.co;2-r. PMID: 9467762.
  • Camarillo L, Ferre F, Echeburúa E, Amor PJ. (2020). Partner’s Emotional Dependency Scale: Psychometrics. Actas Esp Psiquiatr. 2020 Jul;48(4):145-53. Epub 2020 Jul 1. PMID: 32920779.
  • Estévez A, Urbiola I, Iruarrizaga I, Onaindia J, & Jauregui P. (2017). Emotional Dependency in Dating Relationships and Psychological Consequences of Internet and Mobile Abuse. Anales de Psicología, 33(2), 260-268.
  • Izquierdo S.A & Gómez-Acosta A. (2013). Dependencia afectiva: abordaje desde una perspectiva contextual. Psychol.av.discip, 7(1),81-91
  • Santamaría J, Merino L, V. G. (2015). Perfil psicopatológico de pacientes con Dependencia Emocional. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatría de enlace, (116), 36-46.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.