De gevolgen van baanonzekerheid voor de gezondheid

Baanonzekerheid heeft duidelijke financiële gevolgen en kan het voor sommigen moeilijk maken om rond te komen. Hoe zit het echter met de gevolgen die baanonzekerheid heeft voor de gezondheid? Baanonzekerheid kan stress en angst veroorzaken, wat erg veel invloed kan hebben op je welzijn.
De gevolgen van baanonzekerheid voor de gezondheid
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door María Hoyos

Laatste update: 27 december, 2022

In de afgelopen jaren is er in veel landen sprake geweest van recessie. Een van de meestvoorkomende gevolgen van een recessie is baanonzekerheid.

Minder stabiele banen en meer part-time banen of nulurencontracten hebben invloed op zowel de oudste als de jongste leden van de bevolking. De eerste groep wordt gediscrimineerd vanwege hun leeftijd en de tweede vanwege een gebrek aan ervaring.

Baanonzekerheid betekent instabiliteit. Het betekent onder andere vaak dat mensen zich professioneel niet zo kunnen ontwikkelen als ze zouden willen of dat ze langer moeten wachten om aan kinderen te beginnen, een huis te kopen of een reis te maken.

In de meeste gevallen heeft de frustratie die baanonzekerheid veroorzaakt invloed op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

Wat zijn enkele van de gevolgen van baanonzekerheid?

Baanonzekerheid kan een groot aantal problemen veroorzaken. Lage salarissen kunnen het moeilijk maken om in de basisbehoeften te voorzien. Dat betekent dat je stress ervaart elke keer dat je geld moet uitgeven.

De relatie tussen een baan en de interesses van een werknemer is ook belangrijk. Als je voor een bepaald vakgebied hebt gestudeerd en om economische redenen ander werk moet accepteren, zul je niet tevreden zijn. Slechte arbeidsomstandigheden (nulurencontracten, te weinig uren etc.) kunnen ook aanzienlijke angst veroorzaken.

Vrouw ervaart stress op werk

Angst is het gevolg van overmatige blootstelling aan stress of te veel negatieve verwachtingen over de toekomst. Dit gebeurt wanneer het cortisolniveau in je bloed gedurende een langere periode aanzienlijk stijgt. Een hoog cortisolniveau kan leiden tot allerlei soorten ziektes, slaapstoornissen en andere gezondheidsproblemen.

Tegelijkertijd kan een onveilige werkomgeving ook stress en angst veroorzaken. Banen in de bouw hebben nog steeds een relatief hoog sterftecijfer, wat de bouwvakkers zwaar belast.

Ze worden blootgesteld aan zware machines, chemicaliën en soms zelfs aan zeer hete materialen. De dingen waar ze aan werken zijn vaak ook behoorlijk gevaarlijk omdat de meeste werknemers geen veiligheidsharnassen dragen. Mijnen zijn ook extreem gevaarlijke werkplaatsen, omdat mijnwerkers worden blootgesteld aan giftige gassen en soms niet genoeg zuurstof hebben.

Wat kun je doen aan baanonzekerheid?

Als individuen hebben we niet veel invloed op de economie. We kunnen daarom alleen individuele of collectieve acties ondernemen. Als collectief is het het beste om een ​​groep mensen te verzamelen die gemeenschappelijke doelstellingen hebben om de werkplek te verbeteren.

Op individueel niveau kunnen we leren om op een gezonde manier om te gaan met de stress of angst die we ervaren.

  • Identificeer de oorzaak van de onzekerheid: zoals we hebben gezien, wordt baanonzekerheid veroorzaakt door verschillende factoren. Wellicht moet je werken met gevaarlijke machines of heb je dagelijks te maken met giftige collega’s of zelfs pesterijen op het werk. Voordat je actie onderneemt, moet je de oorzaak van je angst identificeren, omdat dat bepaalt welke oplossing effectief zal zijn.
  • Stel prioriteiten: mensen die baanonzekerheid ervaren, ervaren vaak ook meer stress dan anderen. Probeer dus situaties te vermijden die onnodige stress veroorzaken. Er zijn veel dingen, situaties en zelfs mensen die van invloed kunnen zijn op je kwaliteit van leven. Het vermijden van deze boosdoeners kan je helpen om je stressniveau te verbeteren.
  • Wees niet te streng voor jezelf: je werkresultaten zijn vaak afhankelijk van dingen die je niet kunt controleren. Wees geen perfectionist en accepteer dat ook jij soms fouten maakt. Dat zal je helpen ontspannen. Onthoud dat je soms je eigen ergste criticus bent.
Vrouw is gelukkig met haar werk

Wees niet bang om om hulp te vragen

Positieve gedachten kunnen je helpen beter om te gaan met stressvolle werksituaties. Als je weet hoe je je stress onder controle kunt houden en beheersen, kun je ermee omgaan.

Als je je echter in een extreem stressvolle situatie bevindt, is het misschien verstandig om jezelf af te vragen of je professionele hulp nodig hebt. Neem de leiding over je gezondheid en geluk. Durf te veranderen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.