De gevaren van emotioneel eten tijdens de quarantaine

Brood of cake maken, een glas wijn drinken of tussendoor een hapje eten... Voedsel werkt in de huidige quarantaine vanwege het coronavirus als een manier om weg te rennen van onze emoties en een manier om te genieten te midden van een context die angstgevoelens creëert.
De gevaren van emotioneel eten tijdens de quarantaine

Laatste update: 28 januari, 2021

Ontdek in dit artikel de gevaren van emotioneel eten tijdens de quarantaine. Emoties worden niet alleen gevoeld, ze worden ook gegeten. In een ongebruikelijke context als die waarin we nu leven, is eten een van de aspecten die het meest kunnen worden getroffen.

Het kan zelfs zo extreem worden dat het een ware emotionele ontsnapping wordt. Quarantaine werkt als een trigger voor angst en dit kan je eetpatroon op verschillende manieren veranderen.

Eten is meer dan alleen maar je honger stillen. Het is veel meer dan alleen maar nadenken over het binnenkrijgen van voedingsstoffen en het geven van energie aan ons lichaam.

Wanneer we onze boodschappenlijst maken of aan het koken zijn, denken we er niet altijd aan om ons lichaam de vitamines, eiwitten en mineralen te geven die het nodig heeft. We willen lekker eten, genieten en degenen van wie we houden laten genieten van iets lekkers.

Eten is iets om van te genieten en op deze momenten dat angst en stress je leven kunnen domineren, kan het fungeren als een echte uitlaatklep. Het is een voor de hand liggende realiteit.

Er zullen mensen zijn die tijdens deze quarantaine de noodzaak om een uitgebalanceerd dieet aan te houden niet uit het oog verliezen. Maar we moeten ook denken aan degenen die bijvoorbeeld in het verleden aan een eetstoornis hebben geleden.

Aan de andere kant is het een feit dat mensen tijdens deze weken van quarantaine steeds meer ongezond voedsel consumeren. Deze voedingsmiddelen kunnen namelijk echt je emoties kanaliseren.

Klassieke snacks, frisdrank en alcohol zijn onmisbare items waar veel mensen als eerste naar op zoek gaan als ze naar de supermarkt gaan. Er doet zich echter nog een ander merkwaardig fenomeen voor: de verkoop van gist neemt toe. We zullen dit zo nader toelichten.

Emotioneel eten tijdens de quarantaine

Een ding dat we weten uit de wereld van de emotionele psychologie en voeding, is dat wanneer mensen last hebben van stress of angst, hun eetgewoonten beginnen te veranderen. Wat we emotioneel eten noemen, begint.

Dus, in een scenario als het huidige, hebben we allemaal een soort verandering in onze voeding aangebracht. Ze zijn beter of juist slechter geworden. Ontdek hieronder de soorten gedragspatronen die we zien tijdens deze lockdown vanwege het coronavirus.

gevaren van emotioneel eten

Ik eet meer van wat ik wil om niet na te denken over wat er gebeurt

Eten om te voorkomen dat je na hoeft te denken. Voedsel kiezen dat welzijn zal creëren en de negatieve emoties tot zwijgen zal brengen. Dit zijn de gedragspatronen die bepalen wat mensen tegenwoordig in hun winkelwagentje doen.

We brengen al onze tijd thuis door. Dus een manier om de uren draaglijker te maken, is door middel van koekjes, cakes, snacks, wijn, bier en veel koolhydraten. Je geest bereikt een vreemde overeenkomst met je emoties: eet, geniet en maak je geen zorgen. Wanneer voedsel echter als emotionele uitlaatklep fungeert, is er een groot probleem.

Gemiddeld hebben de voedingsmiddelen die je lichaam helpen serotonine en dopamine aan te maken een zeer kort effect op je hersenen. Er is een piek en dan een dal. Ze verzadigen niet, maar ze zijn wel verslavend. Daarom vertellen je hersenen je dat je steeds meer van deze ongezonde producten moet eten.

Stress, besmettingseffect en verstoord eetgedrag

De huidige pandemie veroorzaakt een totaal nieuwe vorm van stress. Een krachtige mix van onvoorziene situaties vol angst en ongebruikelijke druk ontstaat waar we bij staan.

Het is ook een feit dat we allemaal op dezelfde manier leven, met vergelijkbare gedragspatronen. Het aanstekelijkheidseffect is bijna onvermijdelijk in een wereld die hyperverbonden is door technologie.

Aan het begin van de coronacrisis zagen we dat mensen dwangmatig toiletpapier kochten. In de afgelopen weken is er echter een toename geweest in de consumptie van wijn en een hele reeks aan snackproducten die onze uren telewerken of series kijken vergezellen.

Oude familierecepten, nog een truc voor emotionele vermijding en emotioneel eten

Emoties vreten tegenwoordig echt aan ons (vergeef de woordspeling), vooral als we last hebben van angstgevoelens. We zien hier echter een ander gedragspatroon.

Gezien de hoeveelheid vrije tijd die we nu allemaal hebben, hebben veel mensen besloten om meer tijd in de keuken door te brengen. Het doel is in veel gevallen om de recepten te maken die onze ouders of grootouders voor ons maakten toen we nog kind waren.

Het is een manier om emoties en herinneringen terug te brengen, een manier om de tijd draaglijker te maken door een ontspannende activiteit zoals koken.

Bakken tijdens de quarantaine

Maak brood (of bak iets anders) en upload de foto op je sociale netwerken

De quarantaine vormt nog een ander interessant gedragspatroon: hyperactiviteit. Sommige mensen trainen op de meest ongebruikelijke manieren.

Anderen gaan knutselen, studeren en natuurlijk koken. Ze uploaden dan foto’s van het eindproduct op hun sociale netwerken om ‘likes’ te krijgen. Naast wat we misschien denken, is dit alles ook een emotionele ontsnapping.

Een van de meest populaire supermarktproducten van de afgelopen dagen is gist. Er is plotseling interesse in het maken van brood, desserts en andere bakkerijproducten. Het is duidelijk leuk om deze recepten te maken. Allereerst omdat het ontspannend is. Het is ook motiverend. Werken met je handen is altijd bevrijdend voor de hersenen.

Ten tweede, omdat je dat recept later op je Instagram-account kunt uploaden en een ‘like’ kunt krijgen. Je krijgt van alle kanten aanmoedigingen en schouderklopjes, van degenen thuis maar ook van mensen ver weg.

Concluderend, het kopen van voedsel, het consumeren en het zelfs zelf te maken is een emotionele vermijding of een manier te ontsnappen aan onze emoties tijdens deze dagen van quarantaine.

Het is vooral belangrijk om gewoontes die schadelijk zijn voor je gezondheid te vermijden. Let op je consumptie van alcohol en voedsel dat alleen calorieën en geen voedingswaarde aan je lichaam toevoegt. Vermijd emotioneel eten tijdens de quarantaine. Nu, meer dan ooit, moet je echt voor jezelf zorgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.