De gelukspot: hoe en waarom het werkt
Het is interessant om te weten dat een van de mooiste dingen die de grote koningin van spanning, Agatha Christie, ooit heeft gezegd, niets te maken heeft met mysterie. Ze zei namelijk dat een gelukkige jeugd een van de mooiste dingen is die je in het leven kunnen overkomen. Daarom gaan we vandaag kijken hoe zoiets als een gelukspot zowel jong als oud kan helpen om gelukkiger te worden.
Het is niet altijd gemakkelijk om positief te denken, vooral voor volwassenen kan dit vaak erg lastig zijn. Het lijkt erop dat kinderen het in al hun onschuld op een meer natuurlijke manier doen, aangezien ze alleen maar bezig zijn met spelen, lachen en plezier hebben.
Een positieve houding
Studies tonen keer op keer aan dat een positieve houding een zeer krachtig wapen is om allerlei obstakels te overwinnen. En dus is het zo belangrijk om kinderen van jongs af aan te stimuleren om een positieve houding te ontwikkelen. Het is een essentiële aanwinst voor hun dagelijks leven en biedt ook hoop voor hun toekomst.
“Kinderen zijn de belangrijkste hulpbron ter wereld en de beste hoop voor de toekomst.”
De gelukspot kan worden omschreven als een techniek die de positieve houding die veel kinderen van nature hebben, probeert te versterken. En deze houding daarnaast helpt te creëren in mensen die er niet (meer) aan gewend zijn om positief in het leven te staan.
Niet alle kinderen zijn zo ongeremd als we aannemen. Velen van hen zijn goed in staat om conflicten en problemen met een positieve houding aan te pakken.
Hoe werkt de gelukspot?
Deze techniek probeert mensen te leren om problemen op optimistische wijze op te lossen. En het is op basis van dit idee dat de beroemde filosoof Elsa Punset dit kleine spelletje bedacht:
Het is een spel dat als familie of groep wordt gespeeld. Alle deelnemers kiezen samen een grote glazen pot als gelukspot. De pot moet duidelijk worden gemarkeerd zodat iedereen hem kan herkennen. Vervolgens moet hij op een zichtbare plaats in huis worden neergezet.
Elke dag moeten de deelnemers op een klein papiertje opschrijven wat het beste was dat hen in de laatste 24 uur is overkomen.
We hebben het over simpele dingen, zoals een goed cijfer voor een tentamen, een lekkere maaltijd, iets dat beter ging dan je had verwacht, mensen die je wellicht bent tegengekomen enz.
Vervolgens vouwen ze hun papiertje op en stoppen ze deze in de pot. Geloof het of niet, je hersenen zullen deze kleine boodschappen in zich opnemen.
Om de zes maanden opent de familie de pot, die tegen die tijd behoorlijk gevuld zal zijn. Vervolgens lezen ze alle positieve dingen die hen in die zes maanden zijn overkomen, hardop voor.
Wat is het doel van de gelukspot?
Maar wat is nu werkelijk het nut van deze techniek? Het is niet alleen een goed idee. We weten voor een feit dat het menselijk brein veel leert – en dit op een goede manier – door middel van vallen en opstaan.
Het is misschien een zeer simpele techniek, maar wel een techniek die altijd al heeft gewerkt. Al sinds we in onze hoge stoel werden gezet en we ontdekten hoe leuk het kan zijn om dingen op de grond te laten vallen.
Het is ook bekend dat een positieve houding nuttig is om ongunstige situaties om te zetten in gunstige. Hoewel het misschien niet altijd even makkelijk is om positief te blijven, biedt dit ons wel de mogelijkheid om problemen te veranderen in kansen.
Daarom maakt deze techniek het volgende mogelijk:
- Kinderen leren na te denken over alle goede dingen die hen aan het eind van de dag zijn overkomen. Soms kunnen ze erg impulsief en ongeduldig zijn en geloven dat alles vreselijk is. Deze techniek laat hen zien dat het verkeerd is om op die manier te denken.
- Ze leren de kleine dingen te waarderen. Een kus, een knuffel, een lief gebaar… eigenlijk overkomen ons de hele tijd door positieve dingen. Maar we zijn helaas niet altijd op de juiste manier ingesteld om dit ook werkelijk in te kunnen zien. Om ze te voelen en ervan te genieten. Maar door dit soort kleine positieve gebeurtenissen in onze hersenen te bevestigen, zal onze houding veranderen bijna zonder dat we het beseffen.
- Alle leden zullen leren om grote problemen te onderscheiden van onbeduidende problemen, vooral kinderen.
- Het is een zeer nuttige techniek, die iedereen, vooral de jongsten, leert om dankbaar te worden.
- Het is ook een fantastische techniek om de communicatie binnen het gezin of een groep te verbeteren.
Dus, waar wacht je nog op?! Breng deze techniek met de gelukspot in de praktijk met de groepen waar je deel van uitmaakt. Laten we samen een positievere wereld creëren.
“De beste manier om kinderen blij te maken, is door ze gelukkig te maken.”
-Oscar Wilde-