De emotionele curve, wat bedoelen we hier mee?
In dit artikel gaan we het hebben over de emotionele curve. Veel experts definiëren een emotie als een subjectieve toestand met een overweldigende of intense affectieve lading. Hoewel het moeilijk is om emoties expliciet te beschrijven, kan iedereen deze subjectieve hoedanigheden op een duidelijke manier beschrijven.
Je kunt bijvoorbeeld een situatie beschrijven waarin je je boos of gelukkig voelde. Een groot deel van deze emoties, van droefheid tot angst, ontwikkelt zich op een vergelijkbare manier: namelijk door de emotionele curve.
Waar zijn emoties voor?
Volgens onderzoekers zoals Martinez-Sanchez (2011) kan de onderdrukking of niet-expressie van belangrijke emotionele gebeurtenissen (huilen om het verlies van een geliefde, affectie uitdrukken, enz.) een merkbare fysiologische hyperactivatie, immunodepressie en andere negatieve effecten op je lichamelijke en geestelijke gezondheid op korte en lange termijn veroorzaken.
Als dit het geval is, waarom zijn emoties en de uitdrukking ervan dan zo belangrijk? Dezelfde auteurs wijzen op het bestaan van intrapersoonlijke functies, gerelateerd aan homeostase en overleving, en extrapersoonlijke functies, die socialer van aard zijn.
Intrapersoonlijke factoren
- Emoties helpen de verschillende cognitieve, fysiologische en gedragsreactiesystemen te coördineren.
- Ze activeren gedragingen die kunnen worden geremd wanneer de emotie er niet is. Iemand die bijvoorbeeld niet erg atletisch is, kan behoorlijk snel rennen als hij bang is. Of een zelfbenoemde pacifist is in staat iemand in moeilijkheden fysiek te verdedigen wanneer hij boos of woedend voelt.
- Emoties bereiden het lichaam voor op vechten of vluchten. Ze spelen een uiterst belangrijke rol in je overleven. Bang zijn is slechts het voorspel van vluchten of vechten als reactie op alles wat je als een bedreiging interpreteert. Zonder de tekenen voor angst zou het lichaam niet voorbereid zijn om het gevaar onder ogen te zien of te vluchten.
Wanneer je lichaam bijvoorbeeld alarm slaat als reactie op een gevaarlijke stimulus (wanneer je angst voelt), activeert dit de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as. Dat activeert op zijn beurt je bijnieren, die glucocorticoïden afgeven.
Je lichaam geeft adrenaline en endogene opioïden af om fysieke pijn, alsof je wordt aangevallen, te verminderen. Tegelijkertijd worden systemen die niet nodig zijn voor de vlucht, zoals het spijsverteringsstelsel, onderdrukt.
Wanneer je in gevaar bent, verhoogt angst je hartslag, trekt je milt samen om rode bloedcellen vrij te geven in geval van een blessure, verwijden je pupillen, enzovoort.
Emoties helpen je ook om snel informatie te verwerken. Je hersenen kunnen snel de kenmerken van de betreffende stimuli evalueren, waardoor je zo snel mogelijk de meest geschikte actie kunt ondernemen.
Extrapersoonlijke factoren
Emoties helpen je om je intenties aan andere mensen te communiceren en te delen hoe je je voelt. Ze helpen je je gezichtsuitdrukkingen, gebaren en je stem te beheersen, zodat je ook het gedrag van anderen kunt beïnvloeden.
Zoals Aristoteles ooit eens schreef, is de mens een politiek dier en spelen emoties ook een socialiserende rol. Je emoties hebben bijvoorbeeld invloed op hoe andere mensen handelen.
Sommige mensen gebruiken verdriet wanneer ze steun van anderen nodig hebben, andere mensen gebruiken bijvoorbeeld affectie of vreugde. Zo zijn er veel voorbeelden van de rol van emoties in sociale relaties.
De emotionele curve
Het is moeilijk om de maximale intensiteit van een emotie gedurende een lange periode te handhaven. De normale ontwikkeling van emoties is als een curve. In het begin worden de gewaarwordingen sterker en sterker. Zodra ze hun maximale intensiteit bereiken, nemen ze af in kracht.
Dit lijkt misschien intuïtief, maar de meesten van ons denken er niet dagelijks over na, vooral als het gaat om geestelijke gezondheid. Deze emotionele curve is van toepassing op zowel emoties als angst- of paniekaanvallen. Ze duren meestal zelden langer dan tien minuten.
De emotionele intensiteit die gepaard gaat met angst, woede of verdriet maakt het al te gemakkelijk om te handelen wanneer de emotie op zijn sterkste punt is. Veel mensen die naar therapie gaan doen dat juist om die reden. De acties die je onderneemt op het hoogtepunt van emotionele intensiteit zijn namelijk vaak contraproductief.
Leren omgaan met je emoties en emotionele curve in therapie
In de vroege stadia van therapie, wanneer de patiënt niet weet hoe hij met zijn reacties moet omgaan, kan praten over de emotionele curve nuttig zijn. Het doel is niet om de emoties te beheersen, maar om de negatieve gevolgen die een slecht onder controle gehouden intense emotie kan veroorzaken te vermijden.
Voor patiënten die bijvoorbeeld lijden aan depressie, angst of verdriet kan het zeer nuttig zijn om te leren hoe emoties in detail werken. De therapeut moet ook uitleggen wat je niet zou moeten doen op het hoogtepunt van emotionele intensiteit. Na verloop van tijd moet de voortdurende therapie de patiënt helpen dergelijke intense emotionele reacties niet te ervaren.
Wat je niet moet doen op het hoogtepunt van de emotionele curve
Het is belangrijk om uit te leggen welke dingen je beter niet zou moeten doen als je een intense emotie ervaart, of het nu gaat om woede, verdriet, angst of geluk.
Experts bevelen dit aan omdat acties die op deze momenten worden ondernomen waarschijnlijk niet rationeel zijn. Hieronder volgen een paar dingen die je niet zou moeten doen op de hoogte van je emotionele curve.
Beslissingen nemen
Laten we het voorbeeld gebruiken van een vrouw met klinische depressie. Het is belangrijk haar te laten zien dat het gevaarlijk is om beslissingen te nemen wanneer ze zich het slechtst voelt.
De beslissingen die ze neemt zullen altijd hand in hand gaan met de diepe droefheid of wanhoop die ze op dat moment voelt. Dus als ze op die verschrikkelijke momenten geen beslissingen, kan ze vreselijke resultaten zoals zelfmoord of zelfverminking voorkomen.
Proberen problemen op te lossen
Als de intense emotie werd veroorzaakt door een bepaalde gebeurtenis, zou je niet moeten proberen alles wat er gebeurt op te lossen terwijl je alles nog steeds voelt. Als je rationele brein niet is ingeschakeld, heb je namelijk niet alle tools die je normaal nodig hebt om een probleem op te lossen.
Niet alleen dat, maar de frustratie van het moment kan ertoe leiden dat je verkeerde acties onderneemt. Het beste is om het gewoon te laten voor wat het is totdat je de emotionele intensiteit voelt afnemen.
Nadenken
Emoties kunnen leiden tot eindeloze catastrofale, irrationele en nutteloze gedachten. Sommige gedachten kunnen zelfs nieuwe en even intense emoties uitlokken. Dit kan op zijn beurt leiden tot irrationeel gedrag.
Maak een lijst
Naast het vermijden van deze acties, is het handig om een lijst met alternatieven te bedenken die je kunt vinden op momenten van emotionele intensiteit.
Probeer dingen te verzinnen die je kunt doen om te voorkomen dat je gaat nadenken, problemen op gaat lossen of beslissingen neemt. Houd de lijst bij de hand voor de volgende keer dat je je hoog op je emotionele curve bevindt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Palmero, F y Martínez-Sánchez, F. (2008). Motivación y emoción. Madrid: McGraw-Hill.