De effecten van het hebben van een onbekende vader op kinderen

Sommige kinderen groeien op zonder te weten wie hun vader was. Gelukkig is het geen bijzonder veelvoorkomende situatie. Wanneer het echter gebeurt, hoeft het de persoon niet te veroordelen tot een ongelukkig leven. Maar om ervoor te zorgen dat het niet gebeurt, moeten de volwassenen om hen heen rekening houden met bepaalde variabelen.
De effecten van het hebben van een onbekende vader op kinderen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 01 juli, 2023

Kind zijn van een onbekende vader is een complexe toestand. Soms gebeurt het als een vrouw verschillende losse relaties heeft gehad, sommige misschien met mannen die ze nauwelijks kent. Als ze dan zwanger wordt, kan ze niet achterhalen wie de vader is. Dit soort gebeurtenissen komt meestal voor in de adolescentie.

Er is nog een andere situatie die ertoe leidt dat een kind geboren wordt met een onbekende vader; kunstmatige inseminatie (Spaanse link) van een anonieme donor. Dit kan voorkomen bij een stel dat getroffen is door onvruchtbaarheid. In dat geval is er een biologische vader (onbekend) en een pleegvader (bekend). Als de vrouw echter alleenstaand is, ontbreken zowel informatie als aanwezigheid.

Dit soort situaties vormen een scenario dat uiterst gevoelig behandeld moet worden. De gevolgen voor het kind als nakomeling van een onbekende vader moeten we zoveel mogelijk beperken. Tegelijkertijd is het ideaal dat de moeder zich voorbereidt om dit gemis te compenseren.

“We zouden meer moeten proberen ouders van onze toekomst te zijn dan de nakomelingen van ons verleden .”

Miguel de Unamuno

.

Triest kind

Kinderen met een onbekende vader

Het hebben van een kind met een onbekende vader was ongetwijfeld de norm voor veel van onze meest verre voorouders. Dat komt omdat niet alleen de dracht onbekend was, maar ook monogamie nog niet bestond. Daarom was het onmogelijk om de titel van vader aan een bepaalde man toe te kennen.

Toen het instituut gezin vorm begon te krijgen en er stabiele paren werden gevormd, werd het vaderschap op grond van deze structuur verondersteld. Dat gezegd hebbende, was het niet mogelijk om met absolute zekerheid vast te stellen wie het kind van wie was. Die mogelijkheid werd pas werkelijkheid aan het eind van de 20e eeuw, met de komst van DNA-tests.

Voor die tijd was het idee van een kind met een onbekende vader enigszins taboe. Privébezit en de rechten die voortkwamen uit het hebben van de naam van de vader maakten degenen die geen vader hadden tot een soort outcast. Net als hun moeders.

Tegenwoordig bevinden we ons op een nogal vreemd punt als het gaat om ouderschap. Dankzij kunstmatige inseminatie zijn er bijvoorbeeld gevallen als die van de Britse arts Bertold Wiesner, die zijn eigen sperma gebruikte om veel vrouwen te bevruchten. In feite kunnen we hem beschouwen als de vader van zo’n 600 kinderen. In dit geval is de vader bekend, maar hij is een paradoxale en verwarrende figuur.

Het belang van de vader

Op de vraag welke rol een vader speelt in de opvoeding van een kind is geen eenduidig en definitief antwoord te geven, maar culturele factoren spelen een uiterst belangrijke rol. Ze dicteren ook de plaats die het kind van een onbekende vader inneemt. In feite heeft het wel of niet hebben van een vaderfiguur psychologische effecten, maar ook sociaaleconomische en culturele effecten.

In principe is het belangrijk dat het kind een derde heeft die als het ware een alternatieve referent wordt waartoe het zich kan wenden. Want als de dyadische relatie met de moeder exclusief wordt, kan dat een gezonde psychologische ontwikkeling in de weg staan. De derde partij hoeft niet hun vader te zijn. Iemand anders kan zijn plaats innemen.

Idealiter zijn beide ouders aanwezig tijdens de eerste levensjaren van een kind. Dit bevoordeelt meestal alle drie de individuen en vergroot de kans dat het kind een evenwichtiger ontwikkeling doormaakt.

Anderzijds hoeft de afwezigheid van een vader niet per se ernstige gevolgen te hebben. Het is misschien niet de meest wenselijke uitgangssituatie, maar het hoeft de ontwikkeling van het kind niet per se te conditioneren.

Moeder en dochter

Wie is mijn vader?

Zolang het mentale model van een gezin bestaande uit vader, moeder en kinderen overheerst (hoewel er in de praktijk meer gezinnen zijn die niet aan dat model beantwoorden) is het zeer waarschijnlijk dat het kind op een gegeven moment zal willen weten wie zijn vader is. Dit is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden als de vader onbekend is.

In alle gevallen is het belangrijkste om geen valse of tendentieuze antwoorden te geven. Bij het antwoord moet men altijd rekening houden met de leeftijd van het kind. Bovendien is het essentieel om niet negatief over de vader te spreken.

Bij jongere kinderen kun je het beste alles als een verhaal vertellen, positief en genuanceerd, maar zonder leugens. Met tieners daarentegen kan op een meer directe manier worden gesproken.

Hoe oud het kind ook is, het mag echter geen onrealistische verwachtingen hebben. Hen moet duidelijk gemaakt worden dat het zeer waarschijnlijk is dat hun vader geen rol in hun leven zal spelen. Er kan een tijd komen dat ze pijn ervaren over dit feit.

Op dat moment zal hun sociale omgeving een heel belangrijke rol spelen, in die mate dat die het leven voor hen gemakkelijker of moeilijker zal maken. Ten slotte is het meest bemoedigende nieuws dat een kind met een onbekende vader zich uiteindelijk kan ontpoppen tot een evenwichtig en gelukkig individu.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.