De definitie van erotisch verlangen
Het is waarschijnlijk dat je denkt dat erotisch verlangen simpelweg de impuls tot seks inhoudt. Dit is echter niet helemaal juist. In feite is het spreken over verlangen het overstijgen van een hoger niveau, dat zowel verfijnd als intiem is.
Het is een verlangen naar strelingen en lichamelijk contact. Het is de motivatie om zich dicht bij een ander te voelen en plezier te beleven, om te genieten van elkaar vertroetelen, lachen en huid-op-huid contact.
Tegenwoordig is het merkwaardig om je voor te stellen dat erotisch verlangen vroeger werd gezien als een simpele irrationele impuls. Want in werkelijkheid wordt dit gedrag grotendeels beheerst door een rationele keuze. Je kiest inderdaad met wie je erotische activiteiten wilt ondernemen. Bovendien wekt niet iedereen deze emoties, gevoelens, instincten en verlangens in je op.
Psychologie beweert dat erotisch verlangen veel meer is dan een ervaring die alleen door hormonale factoren wordt beheerst. Het vereist ook mentale activering. In feite is het een perfecte emotionele symfonie die je drijft, stuurt en motiveert naar het object van je verlangen.
Plato wees erop dat verlangen behoort tot de sfeer van de zielen.
Erotisch verlangen
Erotisch verlangen kan gedefinieerd worden als de motivatie die seksueel gedrag omringt en aanstuurt. Dat gezegd hebbende, moet niet vergeten worden dat het bereiken van geslachtsgemeenschap vaak niet het enige doel is. Het echte doel is om ons te verlustigen aan alles wat seks omringt. Dit kan vorm geven aan een hele reeks brede ervaringen en sensaties die van individu tot individu verschillen.
Studies (Engelse link) zoals die van de Universiteit van Wisconsin-Madison (Verenigde Staten) beweren dat erotisch verlangen een van de meest complexe dimensies van het menselijk wezen is.
Erotiek kan per stel verschillen. Ze kan bijvoorbeeld eenvoudiger of rijker zijn in termen van taal en gedragingen. Dit onderzoek benadrukt ook dat sociale en culturele factoren niet genegeerd moeten worden. Bijvoorbeeld, vaak kan het gewicht van genderrollen, onderwijs en zelfs religieuze factoren ons vermogen om erotisch verlangen uit te drukken en zelfs vrij te voelen volledig beperken.
De drie componenten van erotisch verlangen
Een pionier op het gebied van de seksuologie was ongetwijfeld Dr. Helen Singer Kaplan van de Cornell Universiteit (VS). Zij schreef boeken als The New Sex Therapy en The Sexual Desire Disorders waarin de fundamenten van deze wetenschap werden gelegd.
In feite, als je je afvraagt wat erotisch verlangen is, is het bijna verplicht je te verdiepen in de componenten waaruit het bestaat en die Dr. Kaplan definieerde. Het zijn de volgende:
- Impuls. Het definieert het effect dat ontstaat door de activering van de biofysiologische grondslagen. Het is de opwinding die een ander individu je laat voelen.
- Verlangen. Het verwijst naar het verlangen en de behoefte om die persoon aan te raken, te voelen en dicht bij je te hebben. Het omvat ook al die erotische verlangens die je vaak voelt als iemand je aantrekt. Bijvoorbeeld het verlangen naar strelingen, koesteren, kussen, knuffelen, enz.
- Het motief. Het staat voor de aanleg tot erotisch en ook seksueel gedrag. Deze component gaat verder dan de fysiologische en hormonale grondslagen. In feite omvat het ook persoonlijke factoren. Soms wil je iemand bijvoorbeeld niet alleen omdat je je fysiek tot hem aangetrokken voelt. Er zijn andere subjectieve elementen die net zo bepalend zijn. Misschien doen ze je aan iemand anders denken of wekken ze intense emoties in je op.
Aan de andere kant moeten we benadrukken dat erotisch verlangen niet hetzelfde is als seksuele opwinding. Het eerste gaat altijd uit van een subjectieve dimensie (Bozman en Beck, 1991).
Kenmerken van erotisch verlangen
Seksuologen geven toe dat het echt moeilijk is om erotisch verlangen precies te definiëren. Het is echter een dimensie die we allemaal meer dan eens hebben ervaren. Daarom is het gemakkelijker om het te specificeren via de kenmerken ervan. Bijvoorbeeld:
- Je kunt niet altijd bepalen voor wie je erotisch verlangen ervaart. Soms, en zonder te weten waarom, kun je je aangetrokken voelen tot iemand die je haat. Waarom dit zo is? Wie zal het weten? De wereld van emoties en aantrekkingskracht is soms onverklaarbaar.
- Het is onwillekeurig. Het ontstaat spontaan. Bovendien is het niet iets dat gedwongen kan worden te verschijnen of, als alternatief, verdrongen, zodat het nooit meer voor dat individu verschijnt.
- Complex. Erotisch verlangen is meer dan complex. Het is bloemrijk, flexibel, impulsief, creatief… Je geest gedijt op fantasieën en manieren om deze impuls, verlangen en motivatie uit te drukken. Als je gevoelens worden beantwoord door het object van je verlangen, kun je al je fantasieën de vrije loop laten.
Erotisch verlangen volgens de filosofie
Voorbij het terrein van de seksuologie en de psychologie ligt de wereld van de filosofie. Aristoteles beweerde dat een van de bestanddelen van verlangen de eetlust is.
Maar, verre van een loutere impuls of biologische behoefte te zijn, zag hij het als een voorbedachte daad waarbij ieder kiest naar wie hij verlangt en wat hij van hem verlangt. In feite is het een weloverwogen verlangen. Anderzijds beweerde Plato dat erotisch verlangen een passie van de ziel is.
Een hedendaagse filosoof is Michel Onfay. In zijn boek A Hedonist Manifesto herinnert hij ons eraan dat het woord verlangen etymologisch is afgeleid van de termen de en sidere (van het siderische).
Bijgevolg suggereert hij dat verlangen zich verenigt met het hemelse, het goddelijke en de sterren van de kosmos, waar Saturnus en Venus, Mars en Jupiter dansen, en melancholie en liefde, oorlog en macht zich vermengen. Het is een dimensie waar alles gedwongen wordt samen te komen en zich te verzoenen om uiteindelijk extase te bereiken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Alfonso, V. C., Allison, D. B., & Dunn, G. M. (1992). Sexual fantasies and satisfaction: A multidimensional analysis of gender differences. Journal of Psychology.
- Baumeister, R. F. (2000). Gender differences in erotic plasticity: The female sex drive as socially flexible and responsive. Psychological Bulletin, 126, 347-374.
- Regan, P. C., & Berscheid, E. (1996). Beliefs about the state, goals, and objects of sexual desire. Journal of Sex & Marital Therapy, 22, 110-120.
- Wallen, K. (1995). The evolution of female sexual desire. In P. R. Abramson & S. D. Pinkerton (Eds.)