De Danshari-methode: ruim je leven op en wees gelukkiger

Deze methode maakt gebruik van de voordelen van orde, eenvoud en minimalisme. Zou je het aandurven?
De Danshari-methode: ruim je leven op en wees gelukkiger

Geschreven door Helena Sutachan

Laatste update: 27 december, 2022

Zou je graag meer georganiseerd willen zijn, maar kom je er gewoon niet uit? Dan kan dit artikel goed van pas komen, omdat het je de voordelen laat zien van het toepassen van de Danshari-methode in je leven. Dit is een manier om orde te begrijpen, niet als een verplichting, maar als een gewoonte die je kunt cultiveren en die je geluk kan vergroten.

De Danshari-methode, voorgesteld door de Japanse schrijver Hideko Yamashita, pleit voor een minimalistische levensstijl. Het betekent geluk bereiken door je relatie met objecten te transformeren.

De Danshari-methode

Het houdt in dat je alles uit je kasten, laden en zelfs je leven haalt dat niet helemaal nodig is. Met andere woorden, deze oefening betekent je herverbinding met eenvoud en harmonie, zowel in je fysieke ruimte als in je gedachten.

Volgens de auteur betekent dan ‘vitale energie’ van het soort dat verloren gaat als je je persoonlijke ruimte vult met onnodige voorwerpen. Sha verwijst naar het elimineren van wat je niet langer gebruikt of die dingen die niet langer nuttig voor je zijn. Ten slotte gaat ri over je behoefte om de drang om alles te kopen wat je maar wilt op te sporen en te beteugelen.

Daarom zou deze methode fungeren als een antilichaam tegen de verleiding om je persoonlijke ruimte te vullen met items die je niet nodig hebt of waar je echt naar hunkert.

Vrouw sorteert kleding

De vijf regels van de Danshari-methode

Om deze oefening uit te voeren, moet je vijf regels in gedachten houden. Ze lijken in eerste instantie misschien ingewikkeld, maar als je ze als een gewoonte in je dagelijks leven incorporeert, zul je het gemakkelijker vinden om ze toe te passen en te onderhouden.

1. Regel van bezetting

De eerste regel verwijst naar het belang om bepaalde gebieden vrij te laten van objecten, zodat je je vrij kunt bewegen.

Probeer daarom de ruimtes in je huis niet volledig op te vullen. In feite zou het ideaal zijn om ze slechts voor 80 procent te bezetten. Dit helpt stress en visuele belasting te voorkomen en vergemakkelijkt ook de luchtcirculatie.

2. Vervangingsregel

De tweede regel stelt voor dat je alleen objecten in huis mag halen om andere te vervangen die hun functionaliteit hebben verloren. Dit is een regel die je dwingt na te denken over het nut van al je spullen, maar ook over de criteria die je vaak gebruikt om je onnodige aanschaf van nieuwe objecten te rechtvaardigen.

3. Regel met één druk op de knop

De derde regel heeft te maken met de manier waarop je voorwerpen thuis opbergt. Volgens deze methode is het essentieel dat je je huishoudelijke hulpmiddelen op een gemakkelijke en toegankelijke manier kunt lokaliseren.

Je moet bijvoorbeeld dozen, elastische banden en elk ander mechanisme vermijden dat je toegankelijkheid ervan belemmert. Het idee is dat je in slechts twee bewegingen bij alles in huis zou moeten kunnen.

4. Regel van autonomie, vrijheid en gebruiksgemak

De vierde regel stelt voor dat de meest geschikte manier om je ruimte te organiseren verticaal is. Dit type organisatie geeft je het gevoel van orde, harmonie en netheid in je huis.

5. Regel voor automatische versnelling

Ten slotte houdt de vijfde regel in dat er een automatisch mechanisme van orde wordt ingesteld, waarbij deze praktijk als een gewoonte wordt opgenomen. Het impliceert zelfregulering en leren.

Een suggestie die de auteur van dit boek doet, is bijvoorbeeld om geen enkel object neer te leggen, tenzij het op de daarvoor bestemde plaats moet worden neergezet. Op deze manier, als je de Danshari-methode toepast, zal er harmonieus orde ontstaan in elke verschillende ruimte van je huis.

Vrouw die een vaas met bloemen neerzet

Hoe de Danshari-methode toe te passen?

We zouden kunnen zeggen dat de Danshari-methode een manier is om te bestellen zonder te bestellen. Het helpt je zelfs om je ruimte zo in te delen dat het niet al te vervelend is. Het meest interessante is dat het niet alleen van toepassing is op je fysieke ruimte, maar het kan worden uitgebreid tot je e-mails, computerbestanden en zelfs je interpersoonlijke relaties.

Je verzamelt vaak voorwerpen die je niet gebruikt. Dit kan zijn omdat je ze als cadeau hebt gekregen, of uit een zeker gevoel van nostalgie omdat je ze al zo lang hebt. Of misschien heb je gewoon geen zin om de moeite te nemen om dingen op te ruimen, te ordenen en weg te gooien.

De Danshari-methode stelt echter voor dat als een object niet langer nuttig voor je is of je het niet langer in je huis wilt hebben, je het moet oppakken, bedanken voor de tijd met je en het moet laten gaan.

Tot slot

Het is in feite een uitnodiging om te stoppen met jezelf de schuld te geven voor het wegdoen van tools die je niet gebruikt of nodig hebt. Het betekent een eenvoudiger leven omarmen, met meer ruimte om al het nieuwe te accepteren dat de toekomst voor je in petto heeft.

Het gaat erom de mogelijkheid te hebben om van je huis een weerspiegeling van je innerlijke zelf te maken en je ruimte en je leven een meer gastvrije plek te maken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Löfgren, O. (2017) Mess: on domestic overflows, Consumption Markets & Culture, 20:1, 1-6, DOI: 10.1080/10253866.2016.1158767
  • Yamashita, H. (2016) Dan-sha-ri: ordena tu vida Quédate solo con lo necesario… ¡y encuentra la felicidad!. Planeta

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.