De cirkel van 99: een inspirerend verhaal

De cirkel van 99: een inspirerend verhaal

Laatste update: 02 september, 2018

Er was eens een ver land met een zeer droevige heerser. Hij begreep de reden voor zijn melancholie niet, totdat één van zijn wijze mannen hem hielp te begrijpen dat het alles te maken had met de cirkel van 99. Het was een les die hij nooit zou vergeten.

Het begon allemaal op een ochtend toen de koning, zwaar depressief, één van zijn bedienden de kamer zag binnenkomen. De nederige man lachte en neuriede vrolijk een deuntje. De koning besefte dat de dienaar altijd gelukkig was en vroeg zich af waarom. Hoe kon een dienaar zo gelukkig zijn, terwijl hij, de koning, geen vrede kon vinden?

“Ware sociale vooruitgang gaat niet over het verhogen van de behoeften, maar over het vrijwillig verminderen ervan. Dat vereist echter nederigheid.”

– Mahatma Gandhi –

De koning vroeg de man: “Waarom ben je zo gelukkig?” De dienaar wist niet hoe hij moest antwoorden. “Waarom zou ik niet gelukkig zijn?” antwoordde hij uiteindelijk. “Ik woon in een paleis en dien de machtigste persoon in het koninkrijk… Wat kan ik nog meer verlangen? Ik snap niet waarom ik niet blij zou moeten zijn met mijn leven…”

Dit maakte de koning boos. Hij geloofde er geen woord van. Hoe kon een man met een huis en een leven dat veel bescheidener is dan het zijne zo gelukkig zijn? De koning dreigde hem te onthoofden als hij het geheim van zijn geluk niet openbaarde. De dienaar verontschuldigde zich voor het beledigen van de koning, maar wist niet wat hij moest zeggen.

Wijsheid en de cirkel van 99

Uiteindelijk zei de koning tegen de bediende dat hij moest vertrekken. Hij kon de onophoudelijke glimlach van de dienaar nauwelijks uitstaan. Zelfs de dreiging van dood heeft hem niet echt van streek gemaakt. Nadat de nederige dienaar was vertrokken, riep hij onmiddellijk de wijze mannen van het paleis. Het mysterie moest worden opgelost.

Gouden munten

Toen de wijze mannen allemaal bijeen waren, beval hij hen om hem te vertellen waarom de dienaar zo blij was met zijn ellendige leven, terwijl hij zich zo verdrietig voelde. Eén van de wijze mannen stond op en zei: “Het is eenvoudig. De bediende is gelukkig omdat hij de cirkel van 99 niet is binnengegaan.” De koning was geïntrigeerd. Wat was in hemelsnaam de cirkel van 99?

De wijze man vertelde hem dat het nutteloos was om de cirkel van 99 uit te leggen met woorden. Hij moest het met zijn eigen ogen zien. De koning had alleen 99 munten puur goud nodig en hij zou hem laten zien hoe een gelukkige man, nadat hij de cirkel van 99 was binnengegaan, depressief zou worden. De koning accepteerde de uitdaging.

Het betreden van de cirkel van 99

De koning gaf opdracht om 99 munten van vast goud te maken, het meest waardevolle in het koninkrijk. Hij stopte ze in een zak en nam ze mee naar het huis van de bediende, vergezeld door de wijze man. Ze lieten de tas achter aan de deur met een briefje: “Dit is je beloning voor het zijn van een loyale en onzelfzuchtige dienaar. Geniet ervan.” Toen verborgen ze zich om te zien wat er zou gebeuren.

De bediende kwam thuis, zag de tas en was zeer verrast. Hij keek rond en ging toen geïntrigeerd het huis binnen. De koning en de wijze man keken van buitenaf, nog steeds verborgen. De nederige man pakte de munten en strooide ze uit op de tafel.

Hij kon zijn ogen niet geloven. Hij begon zijn nieuwe fortuin te tellen en legde de munten in stapels van tien. Toen hij bij de laatste stapel kwam, dacht hij dat er iets mis was. De laatste stapel had 9 munten, in plaats van 10.

De valkuil van de cirkel van 99

De bediende dacht dat een munt van de tafel was gevallen en zocht er overal naar. Maar hij kon die munt niet vinden. Hij dacht toen hardop: “Iemand zag de tas en stal een munt.” Toen vroeg hij zich af hoe lang het zou duren om nog een munt te verdienen. Hij deed wat berekeningen.

Middeleeuws schilderij

Normaal zou het vijf jaar duren. Maar wat als hij meer werk zou krijgen? Misschien kon hij in slechts twee jaar tijd een munt verdienen. Hoe zou het zijn als hij zijn vrouw vroeg om ook meer werk aan te nemen? Dan zou hij zijn doel misschien in slechts één jaar kunnen bereiken…

Vanaf die dag werd de dienaar erg wantrouwend en achterdochtig. Hij vermoedde dat iemand in het paleis de gouden munt stal die volgens de bediende ontbrak in zijn fortuin. Hij maakte zich ook zorgen dat hij opnieuw beroofd zou worden.

De dienaar is nooit gestopt met plannen maken om nog een gouden munt te verdienen. Hij zat vast in de cirkel van 99. Vanaf dat moment heeft hij nooit gedacht aan de dingen die hij had, alleen die dingen die hij miste. De wijze man had dus gelijk. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.